Gropile de gunoi din Deva şi Orăştie au fost închise. Unde vor ajunge deşeurile din oraşele Hunedoarei
0Deponeele din Deva şi Orăştie nu mai pot funcţiona, începând de joi, 16 iulie, administraţiile locale din judeţ vor fi nevoite să transporte deşeurile la alte deponee, până la intrarea în funcţiune a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Administraţiile locale au mai multe opţiuni, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David.
De astăzi, au fost închise gropile de gunoi ale Devei şi Orăştiei, deponee neconforme potrivit standardelor Uniunii Europene. A rămas funcţională doar groapa de gunoi de la Vulcan.
„Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii unităţilor administrativ – teritoriale afectate de închiderea deponeelor neconforme, pentru că în judeţul Hunedoara va rămâne un singur depozit neconform, activ până anul viitor, cel de la Vulcan. Vom stabili cu reprezentanţii primăriilor Vulcan, Deva şi Hunedoara, dacă deponeul de la Vulcan poate reprezenta o soluţie pentru o parte din unităţile administrativ teritoriale, care nu îşi mai pot transporta deşeurile la Deva sau Orăştie”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Depozit intermediar la Deva
O altă soluţie pentru depozitarea deşeurilor provenite din localităţile hunedorene este înfiinţarea de către operatorul de salubritate din Deva, a platformei intermediară privată. Aceasta nu are în prezent toate avizele necesare funcţionării. „În momentul în care vor fi îndeplinite condiţiile legale se vor putea depune şi în acel loc. Acum depinde foarte mult de ritmul în care se mişcă operatorul privat pentru a-şi putea autoriza depozitul intermediar. Acesta îşi va asuma sarcina ca în momentul în care Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor va fi funcţional, să fie preluate toate deşeurile din depozitul intermediar pentru a fi depuse în deponeul ecologic”, a afirmat şeful CJ Hunedoara.
De asemenea, până la implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din Hunedoara şi la darea în funcţiune a deponeului ecologic de la Bârcea Mare, administraţiile locale din judeţ mai au, ca opţiuni, să transporte deşeurile la deponeele din judeţele învecinate. Mai sunt depozite în Timiş şi în Sibiu, cu care au contracte unele dintre unităţile administrativ teritoriale din judeţul Hunedoara, susţin reprezentanţii CJ Hunedoara.
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian Nicolae David, a precizat că nicio unitate administrativ teritorială nu doreşte să iasă din ADI Deşeuri Hunedoara. „Ne impunem ca până la sfârşitul anului 2015 să ne respectăm angajamentele asumate prin contractul de finanţare, şi anume realizarea SMID în judeţul nostru", a declarat Adrian David.
Vă recomandăm şi:
Consiliul Judeţean Hunedoara derulează un proiect în valoare de circa 70 de milioane de euro, de închidere a gropilor de gunoi din judeţ şi de creare a unui deponeu ecologic, în judeţ, care va deservi 69 de oraşe şi comune hunedorene. Primăria Hunedoara vrea să gestioneze un serviciu propriu de salubrizare, situaţie contestată de cei de la CJ, care susţin că acest lucru e aproape imposibil.
Deponeu ecologic în Bârcea Mare. CJ Hunedoara a dat ordinul de începere a proiectului finanţat de UE
Construcţia deponeului ecologic din Bârcea Mare, care va face parte din proiectul Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor Hunedoara, poate demara. Consiliul Judeţean Hunedoara a emis ordinul de începere a lucrărilor la staţiile de sortare şi tratare a gunoaielor şi la depozitul de deşeuri.
Consiliul Judeţean Hunedoara a semnat contractul de finanţare pentru proiectul Sistemului Integrat de Management al deşeurilor. Valoarea investiţiei depăşeşte 70 de milioane de euro. Proiectul presupune închiderea vechilor halde de gunoi din judeţul Hunedoara şi înfiinţarea unui deponeu ecologic întins pe 26,2 hectare şi unor staţii de sortare şi tratare a deşeurilor.