Dosarul fostului ministru Monica Iacob Ridzi va fi judecat în ianuarie 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis amânarea judecării cauzei în procesul în care deputata Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sporturilor, a fost condamnată pentru abuz în serviciu.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis astăzi amânarea judecării cauzei în dosarul penal în care deputata Monica Iacob Ridzi a făcut apel la condamnarea pentru infracţiuni de corupţie săvârşite în 2009, în vremea în care conducea Ministerul Tineretului şi Sporturilor. Magistraţii au decis reluarea procesului în 12 ianuarie 2015.

În luna ianuarie, Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, pe fond, de completul de trei judecători al ICCJ, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost anchetată pentru abuz în serviciu, legate de organizarea, în 2009, a manifestărilor de Ziua Naţională a Tineretului. În dosarul în care 12 oameni au fost inculpaţi, judecătorii au decis şi condamnarea Ioanei Elena Vârsta, fostul consilier personal al lui Ridzi, tot la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, şi la trei ani interzicerea unor drepturi.

Magistraţii au menţinut şi sechestrul pus în decembrie 2010 de DNA asupra mai multor proprietăţi deţinute de fostul ministru, respectiv un apartament în Petroşani, cu valoare de 140.681,17 de lei, a unei jumătăţi din casa deţinută în coproprietate de Ridzi în comuna Scărişoara, un teren intravilan şi o construcţie cu valoare de 126.000 de lei, dar şi asupra sumei de 1,1 milioane de lei din conturile societăţilor cu care MTS a încheiat contractile incriminate în acest dosar.

Monica Iacob Ridzi a fost acuzată că în 2009 a dispus plata a peste 2,7 milioane de lei din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) pe care îl conducea, pentru prestaţii neefectuate sau supraevaluate. Anchetatorii au susţinut că faptele au fost săvârşite “printr-un mecanism extrem de insidios, în care au primat activităţile fostului ministru, inculpata Iacob-Ridzi Monica-Maria, constând în antrenarea celorlalţi inculpaţi la săvârşirea, în calitate de coautori sau complici, a infracţiunilor menţionate ceea ce imprimă faptelor sale o gravitate deosebită”.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, pe 13 iulie 2009, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, pentru a împiedica aflarea adevărului. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro) în dosar.

Monica Iacob Ridzi este căsătorită cu primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, şi are doi copii.


Vă recomandăm şi:

Ovidiu Hada - mărirea şi decăderea primarului „de import” al Hunedoarei

Fostul primar al Hunedoarei este judecat pentru infracţiuni de corupţie, într-un dosar în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a încheiat cercetarea judecătorească şi se va pronunţa în data de 19 septembrie. În primă instanţă, Ovidiu Hada a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, dar a declarat recurs, soluţia Curţii de Apel nefiind definitivă.

ICCJ: Faptele ministrului Ridzi, de o „gravitate extremă” după tentativa distrugerii probelor

Faptele fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi sunt de o "gravitate extremă", după ce aceasta a angrenat persoane în tentativa sa de a şterge urmele informatice ale infracţiunilor de corupţie pe care le-a comis, arată instanţa supremă, în motivarea deciziei de condamnare a acesteia.

Monica Iacob Ridzi este al doilea deputat hunedorean condamnat în şase luni

Monica Iacob Ridzi, deputat în Valea Jiului şi fost ministru al Tineretului şi Sportului, a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi la trei ani de interzicere a unor drepturi civile. Este al doilea deputat hunedorean condamnat în ultimele şase luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Deputatul Mircia Muntean, condamnat la patru ani de închisoare pentru afaceri ilegale făcute când era primar al Devei

Fostul primar al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost condamnat pentru abuz în serviciu în dosarul de anchetă al unui schimb ilegal de terenuri, din 1999.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite