Cetatea Devei rămâne închisă publicului până la sfârşitul anului 2015. Două dintre cele trei incinte se află în şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Deva a anunţat restricţionarea accesului turiştilor în Cetatea Devei, din cauza lucrărilor care au loc în incintele exterioare ale monumentului istoric. Vizitatorii pot urca în cetate, cu telecabina, însă nu o pot vizita decât în zona restrânsă de primire a turiştilor.

Până la mijlocul lunii decembrie, din pricina lucrărilor care se efectuază la amenajarea podului de legătură între incintele II şi III, accesul turiştilor în Cetatea Devei este restricţionat, a informat Primăria Deva. „Cei care doresc să urce cu telecabina, au acces doar în zona de primire a turiştilor, aflată în imediata vecinătate. Vechile scări din lemn au fost demontate, iar lucrările la podul de acces sunt în plină desfăşurare, astfel că vizitatorii nu mai pot ajunge în incinte”, susţin reprezentanţii Primăriei Deva.

Accesul vizitatorilor în incintele II şi III va fi permis după încheierea lucrărilor, preconizate a fi gata după jumătatea lunii decembrie 2015. De asemenea, aleea de acces pe la Poarta I, utilizată de turiştii care preferă să urce pe jos, rămâne închisă până la finalizarea lucrărilor.

Povestea Cetăţii Devei
Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit.

Conform documentelor din secolele trecute, cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată. În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie.


Vă recomandăm şi:

Cele 10 secrete ale Sarmizegetusei Regia: cum a fost cucerită şi distrusă de romani, ce înseamnă Decebalvs per Scorilo şi misterele sanctuarelor solare

Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei, înainte de războaiele romane care au dus la distrugerea ei. În prezent situl arheologic al vechiului oraş antic este inclus în patrimoniul UNESCO, importanţa fiindu-i astfel recunoscută pe plan mondial.

FOTO Eclipsa peste sanctuarele dacilor. Cum s-a văzut fenomenul astronomic în Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai misterioase locuri ale Hunedoarei

Sarmizegetusa Regia a oferit astăzi o privelişte impresionantă turiştilor care au ales fosta capitală a Daciei, din Munţii Orăştiei, pentru a asista la eclipsa solară. Şi celelalte cetăţi dacice au fost destinaţii ideale pentru călătorii interesaţi de fenomene astronomice.

Descoperirea din incinta Sarmizegetusei va fi expusă, după doi ani. Matriţa bijutierului dacilor e unică

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva pregăteşte cea mai importantă expoziţie din acest an, în care va fi prezentată matriţa antică descoperită în urmă cu aproape doi ani, după Sânziene, în situl Sarmizegetusa Regia. Cercetătorii consideră că obiectul unic ar fi aparţinut unui bijutier care a trăit în urmă cu două milenii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite