Vasile Enea creşte mici folclorişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul a devenit coregraf al Ansamblului Haţegana în anii ’70. Nu regretă nicio zi din cele patru decenii de activitate, iar dacă ar fi nevoit, ar lua totul de la capăt.

A ajuns dansator, oarecum, din întâmplare. Cu toate că îşi dorea acest lucru, înălţimea nu i-a asigurat reuşita din prima încercare. Pe când era copil, s-a făcut o selecţie la şcoala unde învăţa. S-a înscris şi el pentru dansuri populare, însă când a vrut să urce pe scenă a fost refuzat din cauză că era prea scund.

„Porecla mea era «Juma' de buletin» sau «Sfârlează». Am avut noroc că un coleg s-a îmbolnăvit şi a trebuit să intru eu pe scenă în locul lui. Cum aveam gura cea mai mare, eram bun la strigături, dar şi la dans, de atunci nu mi-a mai luat nimeni locul”, îşi aminteşte Vasile Enea. A intrat ca dansator  în Ansamblul Haţegana din municipiul Hunedoara în anii ’70, iar în ’90 a devenit coregraful ansamblului la care activează şi în prezent. Iniţial, grupul folcloric aparţinea  Clubului Siderurgistul, însă după Revoluţie a fost preluat de Primăria Hunedoara. „Munca de coregraf este titanică. Ai nevoie de foarte multă răbdare şi de nervi de oţel. Compensează însă satisfacţia şi mulţumirea pe care le simţi atunci când vezi tot efortul tău pus în scenă. Chiar dacă eu sunt omul din culise, ceea ce publicul admiră este munca mea”, a adăugat hunedoreanul. Dacă ar fi să aleagă între lucrul cu adolescenţii şi cel cu prichindeii, ar lua ultima decizie. Motivul: după un an de lucru cu liceeni, doar doi-trei îi rămân alături, restul pleacă în alte zone ale ţării.

Pierduţi în Veneţia

„Un copil care este educat în spiritul tradiţiei populare de la vârsta de şapte ani îşi păstrează dragostea pentru floclor şi când se face mare. E greu până îl porneşti, până îl înveţi să meargă pe muzică”, a spus coregraful.

De-a lungul anilor, Vasile Enea a participat la zeci de turnee în ţară şi în afară. Primul l-a avut în 1976, în Belgia. Peste aproape o lună va pleca în Serbia. În majoritatea cazurilor s-a întors acasă  cu trofee. Turneele sale nu au fost lipsite de peripeţii, mai mult sau mai puţin plăcute. În Italia, două fete s-au pierdut de grup. „Au plecat să se dea cu gondola, în Veneţia, şi s-au pierdut de restul colegilor, care au mers să viziteze oraşul. Eu eram în şlapi, nu avem nimic la mine. Am reuşit însă să le găsim după ceva timp”, şi-a amintit hunedoreanul.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vă atrage mai mult: să fiţi dansator sau să-i învăţaţi pe alţii să danseze?
Ambele lucruri. Deşi acum, oficial, sunt coregraf, la împlinirea a 40 de ani de activitate a Ansamblului Haţegana nu am ezitat să urc pe scenă. Am dansat alături de generaţiile ’70 şi ’90.

Cum reuşiţi să atrageţi copiii spre folclor, în condiţiile în care majoritatea se îndreaptă spre alte genuri de muzică?
Când un copil vine să se înscrie la dansuri, nu vine singur. Ia cu el fie un prieten, fie un verişor. Mulţii dintre cei cu care lucrez, în toate cele trei grupe de vârstă, sunt fraţi.

Pe cine mai iniţiaţi în tainele dansului popular?
Pe tinerii căsătoriţi. Învăţ mirii să danseze pe muzică populară, am 13 suite de dansuri din toate colţurile ţării, din Oltenia până în Moldova. În funcţie de cât de talentat sau antitalent este, un cuplu reuşeşte să-şi mişte picioarele ca la carte în aproximativ o lună.

Ce-i place
„Îmi place ca atunci când muncesc să mă distrez. Până la începerea spectacolului, eu sunt prietenul şi amicul tuturor copiilor. Când ei urcă pe scenă, sunt duşmanul lor, pentru că totul trebuie să fie ca la tipar. De asemenea, îmi place să colecţionez trofee. Aproximativ 80 la sută din trofeele Ansamblului Haţegana mi-au fost oferite mie”, a spus Vasile.

Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna, vorba spusă pe la spate, oamenii prefăcuţi pe care-i depistez imediat. Copiii vin de multe ori  la mine şi îmi zic «Şefu’, dvs. ştiţi cu cinci minute înainte să deschidem gura că noi vrem să vă minţim»”, a spus Vasile.

Profil
Născut. 03.03.1959, Hunedoara
Educaţie. Şcoala de Artă Populară Hunedoara, secţia coregrafie
Experienţă. Dansator de la vârsta de nouă ani, coregraf de la vârsta de 20 de ani
Familie. Căsătorit, un băiat

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite