HUMAN STORY Emil Teodorescu, profesorul de geografie care a văzut lumea pe bicicletă
0Emil Teodorescu, un fost dascăl din Hunedoara, pedalează anual mii de kilometri. La 68 de ani, a încheiat în forţă supermaratonul Bekescsaba –Arad – Bekescsaba, cursa ciclistă de 200 de kilometri.
De când s-a retras de la catedra de geografie a unui liceu din Hunedoara, fostul profesor Emil Teodorescu (68 de ani) a decis să ducă o viaţă atipică celor mai mulţi dintre pensionarii români.
Nu îşi petrece timpul în faţa televizorului sau pe băncile de la scara blocului ori din parc şi, în niciun caz, nu este interesat de preţul medicamentelor sau de tarabele unde legumele şi zarzavaturile sunt vândute mai ieftin. Hunedoreanul s-a redescoperit prin sport. În ultimii şapte ani, nu a lipsit de la nicio ediţie a maratonului Bekescsaba –Arad – Bekescsaba, o competiţie de ciclism întinsă pe durata a două zile şi pe distanţa de aproape 200 de kilometri.
Maratonist pe două roţi
„Reuşesc, de fiecare dată, să termin cursa pe un loc bun, pentru că mă pregătesc continuu, de la începutul anului. La ultima competiţie, încheiată recent, au participat aproape 300 de concurenţi, care nu au fost clasaţi pe categorii de vârstă. Este un concurs solicitant, dar nu am avut niciun fel de probleme, iar una dintre atisfacţii este că îţi faci cunoştiinţe şi prieteni noi”, a povestit Teodorescu, care a fost singurul hunedorean participant la supermaraton.
De la începutul anului, fostul profesor de geografie a parcurs peste 3.000 de kilometri pedalând. În urmă cu o lună a ajuns din Hunedoara până în inima Munţilor Apuseni, iar zilele trecute a străbătut pe bicicletă distanţa dintre Hunedoara şi Salonta. A ajuns şi până în Ungaria pe bicicletă.
Pelerinaj de 900 de kilometri
Cea mai mare performanţă a hunedoreanului aflat în prezent la pensie a avut loc în urmă cu doi ani. În vara anului 2009, Emil Teodorescu a plecat pe jos, în aventura vieţii sale, pe un traseu de 900 de kilometri care porneşte din sudul Franţei şi se încheie la ţărmul Oceanului Atlantic, în Spania.
„Traseul nu a fost altceva decât un pelerinaj religios şi turistic în acelaşi timp, pe care oamenii din întreaga lume îl fac pe diferite rute până în oraşul Santiago de Compostela din Spania, unde se spune că a fost găsit mormântul Sfântului Iacov. Eu am plecat în pelerinaj de la Saint Jean Pied du Port, un orăşel francez de lângă Toulouse, iar după mai bine de 800 de kilometri pe care i-am parcurs pe jos în 32 de zile, am ajuns la Compostela. De acolo, am pornit într-o altă călătorie, mai scurtă, de aproximativ 100 de kilometri, şi m-am oprit în final pe coasta Oceanului Atlantic”, a spus hunedoreanul.
Rețetele profesorului
Emil Teodorescu s-a întors acasă cu o mulţime de amintiri frumoase despre locurile vizitate în timpul pelerinajului. El povesteşte că a înoptat într-o mănăstire unde exista un robinet de unde curgea vin în loc de apă şi a participat la fiestele şi coridele din orăşelele spaniole. La vârsta de 68 de ani, nu se consideră prea bătrân pentru o nouă provocare. În ultimii ani a ajuns în China, India şi chiar la poalale Munţilor în Himalaya. „Mişcarea şi sportul ne ajută nu numai să fim sănătoşi, dar şi să cunoaştem o mulţime de oameni. Este păcat să îţi iroseşti viaţa în faţa televizorului”, este lecţia de viaţă pe care o transmite hunedoreanul.
Dorinţa de mişcare nu ţine cont de vârstă
Emil Teodorescu nu este singurul hunedorean care a obţinut performanţe la o vârstă la care mulţi dintre cei din jurul lui trăiesc resemnaţi cu îngrijorările specifice bătrâneţii. La vârsta de 54 de ani, deveanul Corneliu Vărvescu a devenit un obişnuit al probelor de maraton, pasiune pe care şi-a descoperit-o de câţiva ani. „În ultimele luni am alergat în două maratonuri montane, la Bran-Moeciu şi în Retezat şi în maratonul de la Paris. Senzaţiile pe care le ai la terminarea unor astfel de competiţii sunt unice”, susţine Corneliu Vărvescu.