PORTRET / Dan Vifor Pichiu, fost alpinist, pasionat de pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Vifor Pichiu
Dan Vifor Pichiu

Hunedoreanul  a moştenit pasiunea pentru artă de la unchiul său, care picta chipurile sfinţilor pe lăcaşele de cult.

Profil


Născut. 22.08.1937, Cernăuţi
Studii. Superioare
Experienţă. Zeci de expoziţii de grup şi personale
Familie: Căsătorit, o fată, doi nepoţi

Dan Vifor Pichiu defineşte pictura drept un fix, o dorinţă care îşi are rădăcinile în copilărie, pe vremea când mergea cu unchiul său să picteze biserici. „Eram mic pe atunci, însă tot ştiam să pun un şablon sau să aleg culorile”, a declarat artistul. În anii ’70 a început să strângă pensule, în ideea că atunci când va veni timpul le va folosi. Într-un deceniu şi jumătate, colecţia sa de instrumente de lucru numără aproximativ 200 de pensule. A pus mâna pe tot ce apărea nou pe piaţă. Astfe, roadele muncii sale nu au întârziat să apară. Din 1988 şi până la ora actuală a fost prezent în aproape 50 de tabere de creaţie la Medgidia, Cinciş, Râuşor sau Stremţ. A participat, de asemenea, la o serie de expoziţii de grup şi nu a ratat ocazia expoziţiilor personale. În acelaşi timp, a militat încă de pe vremea regimului comunist pentru obţinerea unor Galerii de Artă în muncipiul  Hunedoara. Şi-a atins ţelul în 1999, an în care a devenit şi custodele acestora.


A schimbat pioletul cu pensula


Dan Vifor Pichiu nu a fost dintotdeauna artist. Iniţial, atelierul său de lucru a fost reprezentat de munte. Mai precis, a fost antrenor de alpinism. „În anul 1967 am câştigat Campionatul Naţional de Alpinism, iar tot în acea perioadă am devenit antrenorul lotului naţional”, a adăugat Pichiu. Ulterior, a devenit „antrenor de pictură”. În anul 2000 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) din România, filiala Deva.


În prezent, Galeria de Artă din Hunedoara găzduieşte cea mai recentă expoziţie a sa, intitulată „Periplu European”. A ales această denumire pentru că cele 25 de lucrări reprezintă reproducerea, cu ajutorul pensulei, a diverselor locuri pe care le-a vizitat în Europa. „Am ales să redau ceea ce am văzut prin intermediul picturii şi nu al fotografiei, pentru că astfel realitatea este prezentată mai în detaliu. Într-un portret pictat poţi număra firele din mustaţa unui personaj, într-o fotografie nu”, a ţinut să mai precizeze hunedoreanul.  Dan Vifor Pichiu a cochetat şi cu artele literale, mai precis cu proza şi teatrul.

Întrebări şi răspunsuri


Cât timp aţi lucrat la realizarea „Periplului european”?
Doi ani şi jumătate. Toate lucrările sunt realizate după schiţe şi fotografii ale locurilor pe care le-am vizitat în Europa.

Având în vedere că aţi călătorit atât de mult, de ce nu aţi ales să vă afirmaţi peste hotare?
Pentru că Hunedoara este casa mea. Mă aflu aici de la vârsta de 17 ani şi nu m-aş stabili în altă parte. Nu m-am gândit să plec nici măcar în Timişoara, acolo unde se află o parte din familia mea, cu atât mai puţin în afară.

Dacă ar trebui să caracterizaţi „Periplul european” printr-un singur cuvânt, care ar fi acela?
Unitate. Aproape toate lucrările sunt unitare, au culori calde şi vii.

Ce-i place

„Îmi place bucuria. Indiferent de greutate, încerc să trec cu zâmbetul peste orice necaz. Consider că este imposibil ca într-o întâmplare negativă să nu existe şi o parte pozitivă, o lecţie de viaţă”, a spus Dan Vifor Pichiu.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac trădătorii, indiferent de domeniu. Totodată, nu văd cu ochi buni lipsa de punctualitate şi nerespectarea cuvântului dat, cu toate că am prieteni şi cunoştinţe căror le pot fi atribuite aceste aspecte”, a spus Dan Vifor Pichiu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite