Hunedoara: PORTRET / Julia şi Krisztina Bányay trăiesc pentru pictură
0Surorile gemene sunt pasionate de artă, în special de pictură. Îşi lasă amprenta atât pe pereţi, cât şi pe pânză.
PROFIL
Născute. 04.01.1975, Cluj-Napoca
Studii. Institutul Postliceal Phoenix, Universitatea de Arte şi Design ,,Ion Andreescu”, Cluj-Napoca, Liceul de Arte Plastice ,,Romulus Ladea”, Cluj-Napoca
Experienţă. O serie de expoziţii personale, realizate în comun
Familie. Necăsătorite
Încă de când au văzut lumina zilei, au mers pe acelaşi drum. Studiile le-au făcut împreună, iar acum împărtăşesc aceeaşi pasiune: pictura. ,,Mama noastră a fost profesoară de desen. Încă de mici ne-a plăcut să desenăm”, a declarat Krisztina. Pentru ele, pictura înseamnă atât abstract, cât şi realism.
Expoziţie la Deva
În urmă cu două zile, şi-au expus operele de artă la Galeria din Deva. Expoziţia Krisztinei poartă numele ,,Dualitate”, iar artista o defineşte ca o ,,coexistenţă a două principii sau două elemente diferite. Orice lucru poate să existe ca întreg, dacă coexistă în sinea lui două principii opuse”.
Lucrările Juliei sunt reunite sub titlul de ,,Metamorfoză”. „Am pornit de la ideea de schimbare, ceea ce presupune o modificare continuă. Baza compoziţiilor mele este copacul, obiect ce prezintă în esenţa lui schimbare, datorită anotimpurilor. Copacul are rol de personaj, în cazul meu ca personaj principal”, a adăugat Julia.
În timp ce Krisztina preferă să-şi lase semnătura pe suprafeţe mai mari, Julia optează pentru detaliu. Prima dintre ele a făcut pictură murală pe plafonul unei pivniţe de vinuri din Toscana, Italia. Suprafaţa pictată a fost de 180 de metri pătraţi şi a lucrat la ea aproape două luni. Pe de altă parte, Julia a pictat mobilă la Bastide de Jourdans, Franţa pe care a decorat-o într-un stil tradiţional rustic.
Ca lucrare comună, amândouă au pictat pereţii a două cluburi renumite din Cluj-Napoca. Au mers atât pe teme inspirate din pictura murală antică egipteană, cât şi pe tematică ambientală. În luna mai a acestui an, şi-au expus o parte din lucrări, circa 40, la Galeria de Artă din Hunedoara. ,,Întrucât am avut un feadback pozitiv din partea vizitatorilor, ne-am decis să venim şi la Deva. Aici, prezentăm celor interesaţi doar 24 de lucrări, pentru că spaţiul disponibil este mai mic faţă de cel din muncipiul Hunedoara”, a spus Krisztina.
Întrebări şi răspunsuri
Cum vedeţi viaţa de artist în România?
Foarte grea. Spunem asta pentru că arta nu este apreciată la adevărata ei valoarea. Totul porneşte de la educaţia copiilor. Dacă ar fi învăţaţi de părinţi şi de profesori să preţuiască ceea ce înseamnă frumos şi muncă, lucrurile ar sta altfel.
În ce a constat lucrarea de licenţă atunci când aţi terminat facultatea?
Eu am făcut pictură murală pe pereţi, bineînţeles. Am pictat ambiental pereţii unui internet-cafe din Cluj-Napoca. A fost un spaţiu rigid, eram limitată de calculatoare şi prize. Deşi nu îmi stă în fire, am folosit culori reci şi am dat vitalitate locului printr-o exprimare abstractă. Julia a făcut şi ea tot pictură murală, însă în Biserica din Gruia, Cluj.
Vi s-a întâmplat să faceţi o lucrare similară, dar fără să ştiţi una de cealaltă?
Nu, nu ni s-a întâmplat aşa ceva. De multe ori cei din jurul nostru ne confundă, însă nu am avut niciodată parte de lucrări asemănătoare.
Ce-i place
,,Îmi place fotografia, aş vrea cândva să am parte şi de o expoziţie de fotografie, nu doar de pictură. De asemenea, îmi plac călătoriile, muzica bună şi animalele, în special câinii”, a spus Krisztina.
Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna şi nu suport prostia. Nu înţeleg cum unele persoane se complac uneori în lene. Eu mereu încerc să fac ceva cu timpul meu, să produc ceva, să fiu activă în adevăratul sens al cuvântului”, a spus Krisztina.