Bani grei pentru operaţii la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că li se sugerează sau li se cere pe faţă acest lucru, fie că sunt sfătuiţi de alţii sau pentru a fi siguri că beneficiază de o atenţie sporită pe perioada operaţiei şi a internării, pacienţii „cotizează” la bugetul personalului medical.

Un cetăţean a sesizat vineri redacţia „Adevărului de Seară” că la Spitalul Judeţean din Giurgiu se cer bani pentru fiecare serviciu deşi în mod normal pentru persoanele asigurate costurile sunt suportate de Casa de Asigurări de Sănătate. „Nu m-a operat de ulcer până nu i-am băgat în buzunar 200 de lei. Mi-a zis să fiu atent şi cu anestezistul aşa că i-am dat şi lui 100 de lei” povesteşte Sandu D. care după alte două săptămâni a ajuns din nou pe masa de operaţie. „Cred că nu le-a convenit cât le-am dat. Se uitau cam strâmb la mine. A doua oară am cotizat mai mult, am dat 500 de lei”.

„Să ai 300 de lei în buzunar”

Reporterii „Adevărul de Seară” au fost ieri după-amiază la spital pentru a se convinge de spusele bărbatului. Unul dintre ei s-a dat drept fiul unei femei bolnave de hernie, şi a cerut „sfaturi” de la pacienţi. „Trebuie să dai pentru că altfel nici nu se uită la tine. Nu contează că eşti sărac sau nu. Majoritatea vin de la ţară şi nu au posibilităţi prea mari, dar li se cere şi lor acest lucru” a declarat unul dintre pacienţii Spitalului Judeţean Giurgiu. Acesta susţine că a fost operat de trei ori în ultimii ani şi că de fiecare dată a fost nevoit să scoată din buzunar bani. „Sunt operat de ulcer, de prostată şi de hernie. Am dat la început câte trei milioane. Acum am dat cinci” spune bărbatul. O a doua persoană a intrat rapid în vorbă. „Să fiu sincer eu am dat 300 de lei. Sfatul meu este ca în buzunar să aveţi măcar suma asta. Poţi să vorbeşti înainte cu doctorul şi să îi dai banii, sau poţi să o faci după. Toţi suntem pacienţi ai doctorului Dinu”. Oamenii spun că nu numai medicii care fac operaţiile primesc bani ci şi restul personalului medical. „Trebuie să dai 50 de mii la pansat, 50 de mii pentru că îţi schimbă cearceaful şi tot aşa. În total, într-o săptămână poţi să dai şi un milion”.

Nicolae Dinu, unul dintre medicii acuzaţi că ar cere şpagă pentru operaţii, neagă aceste lucruri însă recunoaşte că, din când în când, mai primeşte câte o „atenţie” constând în sticle de băutură sau găini. „Ei pot spune orice. Le-a spus cineva că sunt operaţi numai dacă dau? E drept că mai vin după operaţie foşti pacienţi care aduc o sticlă de băutură sau o găină, dar nu toţi fac asta. Chiar acum am doi pacienţi care sunt destul de amărâţi şi care vor pleca acasă. Cine să le aducă lor să dea şi la doctori?! Nu ne-am bătut joc de ei. Pe unul dintre ei l-am mai operat şi altă dată. Asemenea porcării se vor spune cât vor exista lumea”.

Colegiul medicilor din judeţul Giurgiu, prin vocea preşedintelui dr. Ladislau Pick, susţine că până în acest moment nu a existat nicio plângere referitoare la problema şpăgii în spitale. „Instituţia noastră dezaprobă condiţionarea actului medical. Nu cunosc astfel de cazuri şi nu am avut niciodată sesizări de acest fel” a spus medicul giurgiuvean.

Contactat telefonic, managerul SJU Giurgiu, dr. Mihai Petre, a spus pe un tot iritat: „Cine spune lucrurile acestea să facă o reclamaţie, să spună despre cine este vorba şi să se semneze după care eu o să mă uit pe ea. Să aducă dovezi  că aşa poate să zică jumătate din Giurgiu că doctorii din spital fac şi dreg. Eu sunt manager, nu am timp să analizez fiecare zvon”.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite