Cea mai tare pomană electorală din România: un primar gălăţean promite o lege pentru pensionarea consătenilor lui cu doi ani mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Maricel Petrea. FOTO C.Crângan
Primarul Maricel Petrea. FOTO C.Crângan

Edilul comunei Schela, din judeţul Galaţi, crede că oamenii din sat ar avea dreptul la despăgubiri ca urmare a faptului că sunt permanent expuşi la emisiile nocive de la puţurile petroliere din imediata vecinătate a locuinţelor. Interesant este că o astfel de lege specială deja există şi îi vizează pe locuitorii aşezării bihorene Suplacu de Barcău.

Vremea găleţilor din plastic şi a sacoşelor cu salam a trecut, aşa că este timpul pentru noi tipuri de pomeni electorale, mai „cu cârlig”. Bunăoară, primarul unei comune din judeţul Galaţi le promite sătenilor, nici mai mult, nici mai puţin, decât că le va face rost de o lege specială, urmare a căreia locuitorii comunei condusă de el se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme decât restul românilor.

Maricel Petrea este primarul comunei gălăţene Schela din anul 2012 şi la origine a fost social-democrat, dar a „virat” la un moment dat la UNPR. El a mai ocupat scaunul de edil şi înainte de 2012, însă doar ca interimar, după ce primarul în exerciţiu, Iacov Bărceanu, a fost arestat şi apoi condamnat la închisoare pentru fraudă..

Zilele trecute, la un bilanţ prezentat de edil sătenilor privind „guvernarea” locală pe ultimii patru ani, acesta a venit cu o soluţie care a trezit rumoare, dar şi interes, în sat: o lege specială care să asigure pensionarea tuturor schelenilor cu doi ani mai devreme de termenul normal, fără penalizare la cuantumul pensiei.

Sondele poluante şi precedentul bihorean

Deşi, la prima vedere, propunerea lui Maricel Petrea pare o utopie, în fapt ea se bazează pe o realitate şi pe un precedent juridic foarte clar.

Mai exact, în discuţie este faptul că populaţia localităţii este afectate de emisiile de substanţe nocive de la cele câteva sute de puţuri petroliere din jurul şi chiar din interiorul localităţii. De altfel, în anii trecuţi, Agenţia pentru Protecţia Mediului a obligat, în mai multe rânduri, Petrom SA să ia măsuri pentru depoluarea terenurilor pe care au ajuns hidrocarburi, dar şi pentru montarea unor filtre pentru emisii, precum şi a unor panouri de izolaţie fonică a sondelor.

Sondele de la Schela au fost izolate fonic acum câţiva ani. Foto

Sondele de la Schela au fost izolate fonic  (marcaj cu roşu) acum câţiva ani. Foto: C.C.

În acelaşi timp, primarul se sprijină şi pe un precedent: cazul Suplacu de Barcău din judeţul Bihor. Locuitorii amintitei aşezări beneficiază încă din 2015 de pensionarea anticipată, în urma iniţiativei legislative a deputatului Merka Adrian, care a reuşit să impună „Legea pentru protejarea şi sprijinirea familiilor afectate de emisiile de substanţe nocive provenite din extracţiile de ţiţei din zona Suplacu de Barcău”.

Conform actului normativ menţionat (care modifică în fapt Legea nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice) locuitorii aşezării Suplacu de Barcău pot cere pensionarea cu doi ani mai devreme, fără penalizare la cuantum, dacă au locuit sau au lucrat cel puţin 30 de ani în zona în care s-au desfăşurat activităţi de extragere a ţiţeiului. De asemenea, ajutorul în caz de deces este majorat cu 50%.

Satul Schela este înconjurat practic de puţuri de extracţie. Foto

Satul Schela este înconjurat practic de puţuri de extracţie. Foto: C.C.

Aceeaşi lege oferă sătenilor gratuitate, o dată pe an, pentru o evaluare medicală constând în investigaţii de specialitate, în scopul prevenirii şi tratării din timp a unor afecţiuni determinate de substanţele nocive provenite de la extracţiile de ţiţei din zonă.

Pot beneficia şi locuitorii din Independenţa şi Slobozia Conachi

Primarul de la Schela spune că a fost inspirat de faptul că a văzut legea făcută pentru cei de la Suplacu de Barcău în demersul său şi că are susţinerea unui grup parlamentar.

„Am văzut legea în Monitorul Oficial şi mi-a atras atenţia imediat. Este aceeaşi situaţie ca în comuna Schela şi cred că e normal ca şi locuitorii de aici să beneficieze de aceleaşi drepturi. Am luat legătura cu parlamentarii noştri din UNPR Galaţi, pentru a iniţia o propunere legislativă în acest sens pentru locuitorii din Schela, dar şi din comunele Independenţa şi Slobozia Conachi, unde se efectuează şi acolo extrageri de ţiţei”, ne-a declarat Maricel Petrea.

Zona Schela-Independenţa-Slobozia Conachi este parte a unui triunghi în interiorul căruia se află cel mai important câmp petrolifer de pe teritoriul judeţului Galaţi. De asemenea, amintitul areal a fost zguduit în ultimii ani de mii de cutremure de pământ, ceea ce i-a făcut pe săteni să-i acuze pe cei de la Petrom că fac lucruri necurate la puţurile de extracţie a ţiţeiului.

Arealul petrolului este şi arealul cutremurelor. INFOGRAFIE C.C.

Arealul petrolului este şi arealul cutremurelor. INFOGRAFIE C.C.

Deşi de la debutul situaţiei tensionate au trecut mai bine de trei ani, specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului nu au identificat deocamdată cauza cutremurelor care au băgat în sperieţi locuitorii satelor învecinate. În urmă cu circa două săptămâni în zonă a fost montată o nouă aparatură, monitorizată inclusiv prin satelit, cu ajutorul căreia se speră că se va dezlega misterul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite