Galaţi: PORTRET Expertă în arta samurailor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singura gălăţeancă practicantă de kendo, scrimă cu sabia de samurai, a cărei deprindere presupune exersarea de mii de ori a mişcărilor de luptă.

Corina Cozma este economist şi într-o discuţie cu câţiva prieteni a aflat despre kendo, arta samurailor. Din acel moment şi-a dorit să-i afle secretele.

Colegii de serviciu nu ştiu nici acum despre pasiunea tinerei. ”Nu m-am ascuns, dar nici nu mi-am făcut un titlu de glorie din asta”, ne spune cu modestie Corina.

A trecut peste dificultăţile care i-ar fi făcut să ezite şi pe cei mai determinaţi bărbaţi. Dincolo de atracţia pe care o generează arta samurailor, kendo înseamnă muncă titanică, ce presupune exersarea până la epuizare a mişcărilor de luptă.

Şi asta nu oricum. Costumul tradiţional japonez cântăreşte câteva kilograme bune, iar casca de antrenament aproape că te lasă fără aer.

Corina Cozma a trecut peste aceste inconveniente şi a aflat cam tot ce se poate şti, la nivel de amator, despre kendo şi codul Bushido, după care samuraii au trăit timp de mii de ani.

Mi-ar place să merg în Japonia pentru a vedea pe viu cum se antrenează cei de acolo. În „Ţara soarelui răsare”, kendo este atât de important încât se predă în şcoli”, afirmă Corina.

Demonstraţii cu sabia

În Galaţi, este singura femeie care a făcut demonstraţii cu sabia de samurai. Doar cei mai experimentaţi practicanţi de kendo se pot lăuda cu aşa ceva.

Demonstraţiile se aseamănă cu un dans. Un dans de luptă, în care greşelile nu sunt permise. Tocmai din acest motiv, antrenamentele la kendo se fac cu shinai-ul, o sabie din bambus, sau cu katana, o sabie din lemn.

Se gândeşte să participe la un concurs de kendo, însă până în prezent, birocraţia din România n-a permis organizarea unei asemenea competiţii.

Nu poate fi trecut cu vederea nici faptul că echipamentul de kendo este destul de costisitor şi deci, nu oricine şi-l poate permite. Hakama, bogu, katana, shinai-ul şi nu în ultimul rând sabia de luptă te costă undeva pe la 3.000 de lei.

Broker,pasionat de astrologie
   
De mic copil, Corina şi-a dat seama că are o bună intuiţie matematică. A inventat o formulă pentru a câştiga pariurile sportive fără să se priceapă la fotbal.

Totul a pornit mai mult ca o furie de moment după ce tatăl ei a jucat de ani de zile la loto fără să câştige. Tânăra a pariat folosindu-şi formula şi a câştigat de zece ori suma investită.

Norocul casei de pariuri a fost acela că suma pe care a pus-o la bătaie era modică. Asta avea să o ajute şi profesional, după ce a decis să se facă broker.

Corina a reuşit să câştige bani intrând pe o nişă unde majoritatea au eşuat. A convins oameni de afaceri că îi pot lăsa banii pe mână pentru a câştiga la bursă şi nu a dezamăgit.

Important este să ai o strategie şi să ştii când să te opreşti, altfel rişti să pierzi totul”, ne declară cu entuziasm Corina.

Ştiinţele exacte sunt o altă mare pasiune a tinerei. Astrologia se numără printre ele.

Când ne naştem, stelele lasă o amprentă definitorie asupra destinului nostru, dar asta nu înseamnă că nu îl putem schimba”, conchide Corina.

Ce îi place:

Pr primul loc pun libertatea. Îmi place ploia, muntele, să călătoresc în jurul lumii. Mă sensibilizează bătrânii şi copii. Îmi place imprevizibilul pentru că am simţul aventurii.

Ce nu îi place:

Nu îmi plac candidaţii la preşedinţie. Nu îmi place înstrăinarea societăţii în care trăim. Nu îmi place programarea socială şi spre ce duce ea. Nu îmi place cum trăiesc acum în România. Nu îmi place că nu pot face ceea ce îmi place.

Întrebări şi răspunsuri

Kendo este prin excelenţă un sport al bărbaţilor. Cum ai ajuns să te iniţiezi în arta samurailor?

Toţi prietenii mei erau pasionaţi de arte marţiale şi cultura japoneză. Am început să practic artele marţiale mai întâi în joacă pe Faleză şi în parcuri. În 2006, am înfiinţat cu prietenii mei clubul Kenshin, în Grădina Publică, unde se practică artele marţiale. Am luat legătura apoi cu alte cluburi de kendo din ţară pentru a învăţa de la ei.

Ce înseamnă pentru tine kendo?

Kendo nu este un sport. Este un mod de a trăi pentru că dincolo de forma fizică, îţi dezvoltă spiritul. Este o educaţie naturală care înseamnă cinste, onoare, seriozitate, sinceritate, loialitate şi respect.

Profil

Născută: 09.12.1975-Galaţi

Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti

Stare civilă: necăsătorită

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite