Explozii pe platforma ArcelorMittal Galaţi. Fabrica de var este demolată controlat, folosind explozibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea, din tristul ciclu „România la fier vechi”, se derulează vineri şi sâmbătă, iar în locul instalaţiilor dezafectate nu se va mai construi nimic. În 2009, fabrica de var a ArcelorMittal fusese preluată de miliardarul german Stache Lutz, care anunţa că urmează să o modernizeze cu 20 de milioane de euro. Tranzacţia a fost anulată în 2012.

Demolările de instalaţii industriale continuuă în ritm alert pe platforma siderurgică a ArcelorMittal Galaţi. După ce mai multe furnale şi linii de procesare a metalului au fost dărâmate, iar terenul eliberat, acum a venit rândul fabricii de var.

Într-un comunicat difuzat presei, ArcelorMittal a anunţat că fabrica va fi demolată controlat (folosind explozibili) în zilele de 7 şi 8 octombrie 2016.

„ArcelorMittal Galaţi va efectua vineri şi sâmbătă, în cursul după amiezelor, lucrări de demolare controlată la unele echipamente industriale de la fosta Fabrică de Var nr. 2, ale cărei operaţiuni au fost oprite în urmă cu opt ani. După demolare, acestea nu vor mai fi reconstruite”, a anunţat conducerea companiei.

„Toate măsurile de siguranţă şi de protecţie a mediului au fost luate pentru a reduce la minimum impactul pentru comunitate.Fierul vechi rezultat în urma demolării va fi reciclat intern”,  a mai precizat ArcelorMittal Galaţi.

Fabrica respectivă fusese preluată, în 2009, de una dintre firmele miliardarului german de origine română Lutz Stache. Acesta se angajase, la preluare, că va investi peste 20 de milioane de euro în retehnologizarea fabricii, însă nu s-a ţinut de cuvânt.

Instalaţia a revenit din 2012 în administrarea combinatului siderurgic de la Galaţi, după rezilierea contractului încheiat.

Ce s-a dărâmat până acum la ArcelorMittal Galaţi

După izbucnirea crizei financiare din 2009, combinatul de la Galaţi a început o restructurare forţată, cauzată de lipsa de comenzi de la partenerii externi. Dde atunci. pe platforma siderugică s-au închis următoarele capacităţi: Uzina Cocsochimică; Furnalalele I,2,3,4 şi 6; Oţelăria Electrică; Oţelăria OLD 2; Oţelăria OLD 3; Laminorul Slebing;Laminorul LSF; Uzina Piese Schimb şi Reparaţii Siderurgice; Fabrica de Oxigen 2; Fabrica de var 2.

O bună parte dintre aceste obiective au fost deja demolate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite