Deţinutul cu record de înşelăciuni comise din închisoare. A primit o condamnare comparabilă cu cele aplicate ucigaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Victimele predilecte ale escrocului erau persoane de vârsta a treia. Sub impulsul emoţiilor de moment, mulţi bătrâni şi-au dat toate economiile din casă sau chiar s-au împrumutat, convinşi fiind că o rudă apropiată fie a comis un accident grav de circulaţie, fie a fost victima unui astfel de eveniment rutier.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv, pe 18 decembrie 2018, pe Marian Botezatu (36 de ani), la 22 ani, 4 luni şi 27 zile închisoare pentru o serie de 35 de înşelăciuni comise începând din 2014 până în 2016 la Craiova şi Brăila.

Pedeapsa este un record în materie, iar judecătorii i-au aplicat-o prin cumularea unei pedepse de cinci ani, cea mai mare din dosarele în care a fost judecat Botezatu, cu o treime din celelalte sancţiuni penale la care a fost condamnat bărbatul în cele 34 de dosare de înşelăciune în care a fost judecat.

Bărbatul, încarcerat în prezent în Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi, îşi făcuse un obicei din a suna diverse persoane, iar când afla că aceştia au o vârstă destul de înaintată, se folosea de starea lor mentală şi emoţională fragilă pentru a le induce o stare puternică de frică, pe care o specula pentru a obţine sume mari de bani. 

Sub impulsul emoţiilor de moment, unii bătrâni şi-au dat toate economiile din casă sau chiar s-au împrumutat, convinşi fiind că o rudă apropiată fie a comis un accident grav de circulaţie, fie a fost victima unui astfel de eveniment rutier.

Prima dintre victime sale a fost o brăileancă de 59 de ani care a fost contactată de “avocatul” soţului său, anunţând-o că bărbatul a comis un accident şi trebuie să plătească 3.500 de euro pentru a se înţelege cu rudele victimei, banii fiind încasaţi de un necunoscut. Pe 1 decembrie 2016, o bătrână de 79 de ani a fost  contactată de Botezatu, care o anunţa că fiica sa a produs un accident şi trebuie să dea suma de 3.500 de lei, bani care au ajuns tot la un necunoscut trimis la uşă de deţinut.

Obligat să le returneze banii victimelor

A doua zi, pe 2 decembrie, o altă brăileancă a fost convinsă să dea suma de 11.000 de lei, iar pe 4 decembrie, tot o bătrână, de 78 de ani, s-a lăsat şi ea păcălită de Botezatu, care s-a recomandat ca fiind poliţist şi a cerut suma de 4.500 de lei. Pe 6 decembrie 2016, o altă femeie a plătit, la rândul său, 10.500 de lei.

Pe 8 decembrie 2016, însă, o brăileancă de 70 de ani şi-a dat seama la timp de ceea ce i se pregătea şi a refuzat să colaboreze cu falsul apelant. O zi mai târziu, individul din spatele gratiilor a încercat să dea alte patru lovituri, dar, din nou, două dintre „ţinte” nu au putut fi înşelate. Cea de-a treia a plătit însă suma de 19.000 de lei.

Altă femeie a fost anunţată că fiul său a căzut de la balcon, de la etajul IV, şi trebuie să plătească 19.800 de lei pentru ca băiatul să fie transferat la un spital în Bucureşti. Speriată, femeia a dat banii sub impulsul momentului, cu speranţa că îşi va salva băiatul. Pe 10 decembrie, escrocul a mai încasat încă 2.000 de lei de la o altă femeie, însă o altă potenţială victimă şi-a dat seama că este înşelată şi i-a închis telefonul.

Marian Botezatu a continuat să escrocheze diverse persoane din închisoare şi în zilele de 14, 20, 21 şi 22 decembrie 2016, când unul dintre cei apelaţi a dat suma de 5.000 de lei, iar altul a plătit 7.600 de lei. Escrocul a comis înşelăciuni inclusiv în Ajunul Crăciunului şi în ziua de Crăciun. În ultimul dosar în care a fost condamnat, instanţa l-a obligat pe Marian Botezatu să returneze 11.500 de lei către două dintre victimele sale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite