Controlul Diabetului este în puterea ta! Elevii din Galaţi, împlicaţi în acţiuni de combatere a „ucigaşului tăcut”
0Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, elevii a şapte unităţi de învăţământ din Galaţi au mers la Direcţia de Sănătate Publică, unde au prezentat lucrări cu mesaje de luptă împotriva diabetului. Acţiunea a fost organizată de ONG-ul „Tinerii şi viitorul”.
De Ziua Mondială a Sănătăţii, holul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a răsunat de glasurile elevilor care au venit să transmită mesaje puternice despre diabet şi consecinţele pe care acesta le implică.
„Elevii din şapte instituţii de învăţământ din Galaţi şi-au prezentat lucrările realizate pe tema diabetului. Sunt foarte frumoase toate şi au impact, copiii s-au întrecut pe ei în a demonstra că înţeleg ce pericol reprezintă diabetul”, a spus prof. Ştefania Cojocaru, preşedinte ONG „Tinerii şi viitorul”.
„Noi ne bucurăm că avem şansa de a participa la astfel de activităţi şi că elevii se implică în acţiuni atât de importante”, a precizat Cătălin Mogoş, profesor de biologie la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” Galaţi.
„Controlul Diabetului este în puterea ta!”
Epidemia de diabet capătă o amploare din ce în ce mai ridicată, ultimele date relevate de către Federaţia Internaţională de Diabet arătând că aproximativ 386 milioane de oameni din întreaga lume aveau diabet în anul 2014, iar numărul lor este în creştere, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate.
În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dedicat această ediţie a Zilei Mondiale a Sănătăţii, luptei contra diabetului, urmărind să crească gradul de conştientizare şi informare al populaţiei despre diabet şi a consecinţelor pe care le implică. În acelaşi timp, demersul vizează şi stabilirea de acţiuni eficiente în ceea ce priveşte prevenirea, diagnosticul şi îngrijirea persoanelor cu diabet.
Afişe realizate de elevi FOTO Oana Cernat
Tot cu acest prilej, Organizaţia Mondială a Sănătăţii doreşte lansarea primului Raport Global cu privire la Diabet, pentru a oferi o situaţie clară a problematicii diabetului, care să susţină nevoia de sisteme de sănătate mai puternice, asigurând o prevenire şi un control îmbunătăţite, pentru un management eficient al diabetului zaharat.
În România, în anul 2014 existau 1.530.250 persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani cu diabet. Prevalenţa naţională a diabetului zaharat este de 7.99 %, iar numărul de decese datorate diabetului la grupa de vârstă 20-79 de ani este de 17.285.
În ţara noastră cheltuielile anuale pentru un pacient cu Diabet Zaharat se ridica la 490 dolari, în timp ce în Norvegia se cheltuiesc 11.144 dolari / pacient diabetic/ an, iar în Elveţia 10.592 dolari/pacient diabetic/an.
Semne şi simptome de alarmă
· Urinări frecvente
· Sete excesivă
· Polifagie
· Pirdere în greutate
· Oboseală
· Lipsă de interes şi concentrare
· Vărsături şi dureri gastrice
· Furnicături şi/sau amorţeală la nivelul membrelor
· Vedere înceţoşată
· Infecţii frecvente
· Vindecarea tardivă a rănilor.
Factori de risc pentru Diabetul de tip 2
· Supraponderea şi obezitatea
· Sedentarismul
· Intoleranţă la glucoză
· Dietă nesănătoasă
· Vârsta
· Hipertensiunea arterială şi hipercolesterolemia
· Istoric familial de diabet
· Istoric de diabet gestaţional
· Rasa şi etnia – o rată crescută a diabetului a fost semnalată la populaţia din Asia, la hispanici, la populaţia indigenă din SUA, Canada, Australia şi la afro-americani.