Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galaţi: „Este simplu să dai salarii bune când acţionezi în sectorul public”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruno Ribo FOTO Arhiva Adevărul
Bruno Ribo FOTO Arhiva Adevărul

Managerul celei mai mare companii metalurgice din România atrage atenţia asupra faptului că o companie privată nu funcţionează ca o instituţie a statului şi că salariile nu se pot majora  peste noapte, pe baza unor noi taxe. Cât despre soluţii, acesta crede că viitorul înseamnă digitalizare. „Avem două opţiuni: să ne modernizăm rapid Combinatul sau să închidem”, a declarat Ribo.

Francezul Bruno Ribo, CEO Combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, a făcut, într-un interviu acordat publicaţiei „Viaţa Liberă”, o serie de afirmaţii dure la adresa modului cum funcţionează economia românească şi relaţia dintre patronate şi sindicate.

El face referire la faptul că industria românescă a ratat şansa de a trece de la munca brută la automatizare, în perioada 1970-1980, când toată industria mondială a făcut acest salt.

„Haideţi să spunem adevărul până la capăt şi să luăm în considerare şi un alt element. În anii ’80, toţi producătorii vest-europeni de oţel au introdus computerele şi automatizarea de bază în procesele de producţie. Rezultatul? Numărul de angajaţi a scăzut cu până la 75% în multe ţări, inclusiv în Franţa, ţara mea de origine.  Din păcate, Combinatul nu a trecut prin această etapă – numită Industry 3.0 – din evidente motive sociale şi politice. S-a preferat conservarea muncii fizice în detrimentul modernizărilor tehnice. Aceasta este, de fapt, una dintre cele mai importante explicaţii privind situaţia noastră actuală” a declarat Bruno Ribo pentru „Viaţa Liberă”.

Potrivit CEO ArcelorMittal, cea mai bună dovadă a lipsei de strategie a administraţiei comuniste este aceea că „bula” în care trăia Combinatul (bazată în măsură covârşitoare pe contracte  de stat, la preţuri care nu ţineau cont de regulile pieţei mondiale) s-a spart imediat după Revoluţie, când a rămas de stat, dar s-a confruntat cu cruda realitate a pieţei, iar efectul a fost că nu se puteau plăti lefurile. 

„Este simplu să dai salarii bune când acţionezi într-o economie de stat sau în sectorul public, dar în economia reală, competitivă, e altfel. Nu mai trăim demult în acea bulă şi noi toţi trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna că niciodată nu ne vom întoarce acolo. Aşa că, acum, suntem forţaţi să facem acele modernizări peste care s-a sărit în anii ’80 şi să implementăm şi etapa următoare – digitalizarea producţiei – adică ce se întâmplă acum în toată lumea. Siderurgistul de mâine nu va căra un ciocan după el, ci îşi va opera echipamentul cu un smartphone”, a mai spus Ribo. 

De altfel, oficialul a fost foarte categoric şi în privinţa alternativelor pe care le are compania în perioada următoare: „Avem două opţiuni: să ne modernizăm rapid Combinatul sau să închidem”. 

Vă reamintim că în cursul lunii ianuarie 2018 la ArcelorMittal Galaţi au fost câteva proteste spontane ale angajaţilor nemulţumiţi de nivelul salariilor şi de majorările prea mici propuse de administraţie pentru noul contract colectiv de muncă. În cele din urmă, contractul colectiv s-a semnat, însă o parte dintre angajaţi au acuzat liderii sindicali de trădare şi au început să se retragă din sindicate.

Cea mai importantă observaţie a angajaţilor nemulţumiţi de lefuri este aceea că oţelul produs de ei se vinde pe piţa mondială la acelaşi preţ ca oţelul produs în Italia şi Franţa, însă muncitorii de acolo au lefurile de 4-5 ori mai mari. Conducerea combinatului a precizat că diferenţele salariale sunt determinate de productivitatea muncii, care este foarte slabă la Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite