Ion Viorel: „Noi am fi câştigat la pas campionatul“
0Componenţii generaţiei ’96-’98, care au reuşit să claseze Galaţiul de două ori consecutiv pe locul 4 în Liga I, susţin că echipa de atunci era mult mai valoroasă decât cea de astăzi. „Campioana provinciei“ la sfârşitul anilor ’90, Oţelul avea jucători de marcă precum Ion Viorel, Vali Ştefan sau „Pluto“ Brătianu şi s-a calificat de două ori în Cupa UEFA.
Deşi în primăvară gălăţenii n-au mai repetat evoluţiile din prima jumătate a campionatului, echipa lui Dorinel Munteanu are încă şanse serioase de a deveni primul club de fotbal din Moldova care reuşeşte să câştige titlul. Ascensiunea din acest sezon a echipei de la Dunăre stârneşte nostalgii printre fostele glorii gălăţene. La finalul anilor '90, Oţelul era spaima Bucureştiului şi îşi câştigase renumele de „Campioana provinciei", după două clasări consecutive pe locul 4 în prima ligă.
Turul sezonului 1996-97 a semănat întrucâtva cu prima jumătate a campionatului în curs. Oţelul a dominat multă vreme competiţia, din postura de lider, însă la finalul stagiunii avea să se claseze abia în urma celor de la Steaua, FC Naţional şi Dinamo. Sezonul următor a fost unul la fel de bun pentru gălăţeni, care au ratat din nou podiumul „la mustaţă", după Steaua, Rapid şi FC Argeş. Totuşi, „oţelarii" au încheiat campionatul deasupra unor grupări de tradiţie ca Dinamo, FC Naţional şi Universitatea Craiova.
Antrenorul de atunci al gălăţenilor, Vasile Simionaş, care conducea echipa împreună cu secunzii Constantin Ploieşteanu şi Tudorel Călugăru, este convins că trupa sa era mai valoroasă decât actuala generaţie. „M-aş bucura enorm ca titlul să ajungă în acest sezon la Galaţi, ar fi o performanţă unică. Într‑adevăr, eu am prins o generaţie poate mai bună. Sunt convins că, dacă în acest sezon, Oţelul ar fi avut echipa de atunci, ar fi fost deja campioană!", ne-a spus cel mai longeviv tehnician din istoria roş-alb-albaştrilor.
De aceeaşi părere este şi Mihai Guriţă. „Frate, sper să fie anul Galaţiului! Dacă eram noi în locul lor, am fi fost campioni la pas. Eram noi buni, dar şi adversarii de pe vremea noastră erau alţii", a spus fostul golgheter. „În anii aceia, aveam un nucleu bun de jucători şi fiecare ştia ce are de făcut. Majoritatea eram la apogeul carierei, aveam destulă experienţă şi aşa am reuşit să-i înfruntăm cu brio pe granzii bucureşteni", a explicat şi fostul fundaş Cătălin Tofan.
În Cupa UEFA au pierdut o calificare în ultimele secunde
Generaţia Oţelului din anii '90 s-a dovedit a fi una ghinionistă în cupele europene. În iulie 1997, gălăţenii pierdeau cu 2-0 prima manşă a confruntării cu slovenii de la NK Hit Gorica, din primul tur al Cupei UEFA. În returul disputat la malul Dunării, pe un stadion „Oţelul" plin ochi, gazdele au dominat categoric partida, iar în minutul 75 conduceau deja cu 4-0. În ultimele două minute ale întâlnirii însă, Protega şi Demirovici au marcat, spre disperarea unui public care a rămas pur şi simplu anesteziat!
Ce mai fac astăzi eroii Oţelului
PORTARI
Stelian Bordeianu (43 de ani) Antrenor liber de contract.
Dorin Arcanu (41) Antrenor cu portarii la naţionala U-17.
FUNDAŞI
Marin Dorel Balint (42) Antrenor-jucător în Liga a IV-a Arad, la Viitorul Satu Nou.
Vasile Brătianu (44) E stabilit în Brăila. A fost plecat o vreme în Italia, la Regio Emilia, unde a pregătit juniorii clubului.
Ion Gigi (44) Activează momentan ca profesor de sport la două licee din Galaţi.
Tudorel Pelin (42) Antrenor secund la Oţelul II.
Cătălin Tofan (42) Manager sportiv la Oţelul.
Sorin Haraga (43) Antrenor liber de contract.
MIJLOCAŞI
Costin Maleş (42) Antrenor la Şcoala de Fotbal „Viorel Ion".
Valentin Ştefan (44) S-a stabilit în Cipru, unde antrenează în ligile inferioare.
Viorel Tănase (41) Antrenor la Dunărea Galaţi, în Liga a II-a.
Iulian Arhire (35) Om de afaceri. A ieşit din fotbal.
Emil Spirea (42) S-a stabilit la Târgovişte. A ieşit din fotbal.
ATACANŢI
Adrian State (43) S-a stabilit în Belgia. A ieşit din fotbal.
Mihai Guriţă (38) Jucător activ în Liga a IV-a Suceava,la Sporting Suceava.
Viorel Ion (44) Antrenor liber de contract. Antrenor
Vasile Simionaş (61) Observator de meciuri în Liga a II-a.
Viorel Ion fost atacant Oţelul Galaţi: „N-aveam bani, dar i-am ciomăgit pe toţi"
„Adevărul": Crezi că Oţelul mai poate câştiga titlul în acest sezon?
Viorel Ion: Mi-aş dori din tot sufletul acest lucru. Nu ştiu când s-ar mai putea ivi, în viitor, o asemenea şansă ca acum...
Cum ai caracteriza actuala generaţie, comparativ cu cea din care ai făcut tu parte?
Am tot respectul pentru băieţii lui Dorinel Munteanu, au muncit cu toţii enorm ca să ajungă aici, dar noi eram mult mai buni. Aveam o echipă fantastică! Am condus şi noi competiţia, timp de un tur de campionat, am câştigat cu 3-1 în Ghencea, am bătut cu 4-3 Rapidul lui Mircea Lucescu, în zece oameni, chiar pe Giuleşti. Cred că puteam ieşi campioni, de fapt ăsta e şi marele meu regret...
Ce anume v-a lipsit?
Banii. Aveam contracte mici, ţin minte că săracu' Pelin câştiga doar 3.500 de dolari pe an, era vai de el, dar băga capul în gheata adversarilor! Se întâmpla să nu ne luăm salariile cu lunile, ţin minte că Marius Stan a fost nevoit să-i vândă la Dinamo pe Daniel Florea şi pe Daniel Rednic, ca să ne poată plăti pe noi. Totuşi, aşa săraci cum eram, i-am cam ciomăgit pe toţi prin campionat!
Viorel Ion a fost unul dintre atacanţii prolifici din istoria gălăţenilor
Eraţi o mare familie...
Ăsta a fost secretul acelei echipe. Eu am mai jucat la Steaua, am jucat la Rapid, am jucat în 1. Bundesliga, dar atmosferă ca la Galaţi n-am găsit nicăieri. Şi astăzi tânjesc după perioada de atunci. Ne petreceam toate vacanţele împreună, iar după meciuri ne strângeam pe la mine, făceam grătare şi ne distram ca între amici. N-o să vă vină să credeţi, dar la fel facem şi acum. Am rămas acelaşi grup unit, ne reunim în fiecare an de câteva ori.
Ar avea loc vreun fotbalist de azi în echipa voastră?
Nu ştiu ce să spun. Noi aveam jucători buni în toate compartimentele. E clar că nivelul fotbalului a scăzut foarte mult în ultimii ani. Păi, pe vremea mea, dacă pleca un jucător în străinătate, aşa cum am făcut-o eu şi cu Ion Gigi prin Germania, acela se impunea imediat, nu făcea tuşa, aşa cum văd că se întâmplă cu cei de acum.
Ai fost un fotbalist longeviv. Te miră faptul că Robert Ilyeş e printre cei mai buni din Liga I, la 37 de ani?
Păi eu am jucat până la 40 de ani în prima divizie şi aş fi făcut-o şi astăzi, dacă nu avea grijă Gigi Becali să mă dea afară de la Buzău. Am fost înlăturat atunci pentru că n-am acceptat niciodată ca la mine în vestiar să intre preşedintele clubului sau patronul şi să-mi spună cine să joace şi cine nu!
Te vom mai vedea, deci, pe teren?
Să ştii că mă gândesc serios la o revenire, tot ca antrenor-jucător. Şi nu e vorba că mă gândesc să bat vreun record, dar chiar aş face faţă cu brio în Liga I, la ce fotbalişti avem! Mi-a zis-o şi Puiu Iordănescu, cu care m-am întâlnit la meciul Steaua - Oţelul: «Dezechipează-te, Vioară, că la ce fizic ai, îi faci praf pe ăştia».
44 de goluri a marcat Viorel Ion în cele 169 de meciuri jucate la Oţelul.