Mariana Nicolesco, soprana de aur a României
0Aclamată pe cele mai renumite scene ale lumii, Mariana Nicolesco a creat la Brăila Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclee", care începe astăzi.
Regină în Belcanto, aplaudată pretutindeni în cele mai diverse roluri ale marelui repertoriu liric, de la baroc şi Mozart, la Bellini, Donizetti, Verdi, la Puccini şi la creaţia contemporană, Mariana Nicolesco înţelege cântul ca pe o artă sacră.
Vocea ei extraordinară, fastuoasă şi rară, cultivată la Conservatorul Santa Cecilia la Roma, a condus-o pe calea marii arte a cântului, unde este o maestră desăvârşită a stilului, ce o aşează printre marii interpreţi ai timpului nostru.
Invitată la Vatican
A fost invitată de Papa Ioan Paul al II-lea să cânte la Primul Concert de Crăciun din Vatican, interpretând vechi colinde româneşti care au intrat astfel, pentru prima dată, prin radio şi televiziune, în casele a un miliard de oameni.
Pentru vocea ei a fost compusă partea sopranei din Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki, capodoperă dedicată celebrării celor 3000 de ani ai Oraşului Sfânt.
Artist UNESCO pentru Pace
În numele artei sale şi al marelui său demers în favoarea tinerelor generaţii de artişti lirici, Mariana Nicolesco a primit înaltul titlu de Artist UNESCO pentru Pace.
Întrebată cum percepe publicul şi scena, celebra soprană ne-a spus: „Mă simt pe scenă ca peştele în apă. Singurele simptome de concentrare pe care le-am observat, dar asta cu două ore înainte de spectacole, erau la Milano, de pildă, când traversând Piazza del Duomo şi galeria Vittorio Emanuele aveam mâinile reci. Intrând în teatru aceste simptome dispăreau pe loc, mă aflam într-o lume a magiei".
Concursul „Darclee", de 15 ani
Mariana Nicolesco şi-a pus toate eforturile în slujba tinerilor artişti de mare talent. Peste zece mii de persoane o întâmpină la Brăila la fiecare dintre concertele sale menite să susţină Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclee" pe care l-a creat, al cărui suflet este şi care onorează memoria primei interprete a operei Tosca de Puccini, născută în oraşul Brăila. Astăzi, începe, în Brăila, concursul care a debutat în urmă cu 15 ani.
În anii dintre o ediţie şi alta a competiţiei, Mariana Nicolesco oferă laureaţilor acesteia, Cursuri de Măiestrie Artistică, Master Classes.
„În 1995, primarul de atunci al Brăilei, Anton Lungu, m-a rugat să susţin un concert la cei 135 de ani de la naşterea Haricleei Darclee. Am sugerat crearea unei manifestări periodice, durabile, de cel mai înalt nivel. Cunoaşteţi rezultatul. Prezenţa în acest an la Brăila a 187 de concurenţi din 27 de ţări e grăitoare în sine", ne spune Mariana Nicolesco, soprana aclamată pe cele mai renumite scene ale lumii.
De 200 de ori Violetta
Personalitate de excepţie, Mariana Nicolesco a captivat dintotdeauna publicul de pretutindeni, de la prima sa apariţie în rolul Violettei din La Traviata dirijată de Thomas Schippers şi pusă în scenă de Gian Carlo Menotti la Florenţa. Ea avea să interpreteze acest rol de peste două sute de ori.
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Cum v-aţi apropiat de muzică?
„La şase ani, mama mi-a dăruit vioara pe care cântase ea însăşi înainte de naşterea mea şi m-a înscris la Şcoala de Muzică. I-am remis atunci mamei vioara şi diploma spunându-i că aveam să mă consacru de atunci înainte artei cântului, noua mea pasiune. A acceptat pe loc decizia mea".
Un mesaj pentru brăilenii care vă iubesc.
„Între noi s-a statornicit o relaţie afectivă deosebită, îi simt mereu aproape şi mă bucur să-i văd urmărind cu o religioasă concentrare performanţele extraordinare ale tinerilor mei prieteni. Îi aştept acum, mai mult ca oricând, pentru a celebra împreună cei 150 de ani de la naşterea la Brăila a Haricleei Darclee".