Greva profesorilor sacrifică viitorul elevilor excepţionali
0Numai de la la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, 43 de copii din clasa a XII-a riscă să piardă bursele de studii obţinute la mari universităţi din străinătate. Toate marile instituţii de învăţământ superior din lume condiţionează, în mod firesc, înmatricularea noilor studenţi, cu prezentarea diplomei de bacalaureat.
Anul acesta, 43 de elevi ai Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi au primit burse de studii din partea unor universităţi de prestigiu din UE şi din SUA. Şansa lor de a studia la mari universităţi şi de a avea cariere de excepţie se poate nărui însă cât ai zice „grevă". Motivul? Universităţile condiţionează înmatricularea noilor studenţi cu prezentarea diplomei de absolvire a liceului, media obţinută în urma examenului de bacalaureat fiind esenţială.
Dacă sindicatele din învăţământ vor recurge la îngheţarea anului şcolar, şi nu se va mai organiza examenul de bacalaureat, vitorul acestor tineri este sacrificat.
Spre exemplu, Andrei Dobrin a ales să-şi continuie studiile la University College of London (UCL), universitate clasată pe locul al patrulea în lume, într-un top al instituţiilor de învăţământ superior.
„Nu mi se pare normal ca, după patru ani de muncă pe brânci şi, cazul meu, după ce am fost acceptat de cinci universităţi de prestigiu din lume, să mă împiedic de examenul de bacalaureat şi să pierd bursa", a explicat Andrei.
Un alt copil supradotat, din aceiaşi clasă cu Andrei, este Maria Oana. Olimpică naţională la engleză, ea a ales să urmeze cursurile Facultăţii de Drept ale Universităţii din Utrecht, Olanda. După ce şi-a făcut socotelile, ea a ajuns la concluzia că va cheltui, în „Ţara Lalelelor" cam tot atât, cât şi la Bucureşti. Pe de altă parte, Maria a ales să părăsească România, considerând că va avea parte de un viitor mai bun în altă parte.
„Aici nu cunosc pe nimeni, nu sunt fată de procuror, judecător sau avocat, aşa că şansele mele ulterioare de angajare sunt mult mai mici", a explicat fata.
La fel ca şi colegul său de clasă, pentru a pleca în Olanda, şi ea are nevoie de media de la examenul de bacalaureat, dar de media de absolvire a liceului. În cazul în care va fi îngheţat anul şcolar, niciunul dintre cei doi nu va putea să-şi continuie studiile aşa cum şi-ar dori.
Sprijiniţi de proprii dascăli
Cezar Gaiu, directorul adjunct al CNVA spune că ar fi o adevărată tragedie ca aceşti copii să nu-şi poată urma traseul în viaţă.
„În momentul în care ai lucrat timp de patru ani cu asemenea copii, nu cred că un profesor, oricât de amârât ar fi, ar vrea să-i nenorocerască.. Dacă nu iau bacalaureatul în această sesiune, există o listă de aşteptare de indieni şi chinezi, care abia aşteaptă să ia locul celor care nu se prezintă" , ne-a declarat profesorul Cezar Gaiu.
Responsabilitate pasată
Profesorii care vor să recurgă la greva generală, dau întreaga responsabilitate în spatele Guvernului.
„Dacă elevii nu vor putea susţine examenul, este în primul rând responsabilitatea Guvernului. Cadrele didactice sunt nevoite să recurgă la această formă de protest", ne-a declarat Valeriu Diculescu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi.
CNVA-Exportatorul de creiere
Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi este considerat a fi una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ preuniversitar din România. Începând cu anul 1994, un procent de 20-25% dintre elevii liceului au plecat la studii în străinătate, unii dintre ei ajungând între timp, nume sonore ale vieţii ştiinţifice internaţionale, cum ar fi spre exemplu Mihai Manea, care la 19 ani a ajuns să pregătească lotul olimpic al SUA la matematică. Dacă din promoţia 2008-2009, au plecat peste hotare 28 de elevi, anul acesta, un număr de 43 de elevi sunt aşteptaţi cu braţele deschise de universităţi cu nume.