Bolnavii închipuiţi, vânaţi de autorităţi. 20 de pensii de invaliditate au fost suspendate, şapte doctori au fost amendaţi!
0Reprezentanţii Casei de Pensii şi cei ai Poliţiei au verificat la domiciliu pensionarii pe caz de boală care îşi ridică pensiile prin cont bancar. Din 1766 de persoane verificate, 170 nu au fost găsite la domiciliul trecut în acte.
Respectivele persoane au primit notificare ca, în termen de 10-15 zile, să se prezinte la comisia de expertiză medicală. În caz contrar, vor rămâne fără pensie.
Primul pacient prins de „poliţia concediilor“
Medic ars la bani de "poliţia concediilor": „Am greşit!“
Sănătatea bolnavă: Spitalele gălăţene, torţe cu cruce roşie
20 de pensii suspendate
„Până la această dată s-au operat 20 de suspendări a plăţii pensiei. Poliţiştii care au făcut controalele ne-a spus că erau plecaţi din ţară”, ne-a declarat Greta Ioniţă, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Galaţi.
Şi CJAS caută bolnavii închipuiţi
Astfel de verificări s-au făcut şi de către echipele de control ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Au fost verificaţi la domiciliu pacienţi care aveau concedii medicale.
„Într-un caz nu am găsit persoana în cauza acasă, de aceea i s-a suspendat plata a şase zile din concediul medical primit”, ne-a declarat Olimpia Buzea, directorul Casei judeţene de Asigurări de Sănătate.
De asemenea, au fost amendaţi medicii care nu respectă modalitatea de prescriere a concediilor medicale sau prescriu nejustificat medicamente.
„10 medici de familie au fost recent verificaţi de echipele de control ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, iar trei dintre ei au fost sancţionaţi cu 10% din venitul cabinetului pe luna în care s-a făcut controlul”, ne-a declarat Olimpia Buzea.
Moarte suspectă la Spitalul Judeţean: o femeie a murit imediat după ce a adus pe lume un băieţel
Concedii medicale false
Un medic de familie a primit o amendă de 5.000 de lei deoarece a prescris un concediu medical fără ca persoana căreia i-a fost dat acel concediu să aibă dosarul complet.
Alţi doi medici specialişti din Ambulatoriu au picat şi ei în plasa echipelor de control ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi: unul nu elibera scrisori medicale, iar altul făcea prescrieri nejustificate.
Nereguli grave la Spitalul Judeţean din Galaţi: în caz de incendiu, maternitatea ar arde ca o torţă!
Patru moduri în care poţi muri cu zile în România
Echipele de control ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au mai descoperit şi alte nereguli.
„Doi medici cu specializarea balneofizioterapie au fost sancţionaţi, unul cu amendă pentru eliberarea de concediu medical nejustificat, fără acoperire în acte, şi tot acesta a fost sancţionat cu 10% din venit pentru prescriere de medicamente nejustificată”, ne-a declarat Olimpia Buzea, directorul Casei Judeţene de Asigurări.
Primul pacient prins de poliţia concediilor
Traian Boteanu (29 de ani), din Galaţi, este primul angajat care a fost verificat de către poliţia concediilor medicale. Bărbatul lucrează ca inginer la Direcţia Judeţeană pentru Sport (DJS) şi supervizează lucrările care se fac în bazele sportive gălăţene.
Acesta a solicitat în luna mai trei zile de concediu de odihnă, care nu i-au fost însă aprobate de către Maria Magdalena Irincu, director al instituţiei respective. Angajatul a venit apoi cu un concediu medical, cu diagnosticul de gastrită şi duodenită, valabil tot trei zile, exact în perioada în care i se refuzase cel de odihnă.
Coincidenţa evidentă a determinat-o pe directoarea DSJ să apeleze la noua lege şi a solicitat Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi să verifice dacă Boteanu este într-adevăr bolnav.
În urma solicitării angajatorului, CJAS a fost în control la medicul Mihăiţă Dănilă, cel care a eliberat concediul medical. Doctorul a fost amendat de CJAS cu 2.500 de lei. Amenda nu s-a dat pentru diagnostic, ci pentru că adeverinţa de concediu medical nu a fost corect completată.
„Am plătit amenda imediat, pentru că, dacă nu o achitam în 24 de ore, primeam sancţiunea maximă, adică 5.000 de lei. Cine a eliberat adeverinţa nu trecuse pe ea numărul de zile de concediu medical pe care le-a avut pacientul în ultimele 12 luni. M-am uitat pe alte date de identificare a pacientului, iar chestia asta pur şi simplu nu am văzut-o", a spus dr Dănilă.
Medicul crede că a căzut în mijlocul unui conflict de la locul de muncă al pacientului. „Am fost o victimă colaterală, plătesc pentru o mică neatenţie, pentru o chestie pur funcţionărească. Este singura mea sancţiune în 40 de ani de medicină", a adăugat medicul Mihăiţă Dănilă.