Aurică Drăgan, „ochiul” selecţionerilor în cinci judeţe
0Antrenorul de fotbal specializat în activitatea juvenilă selecţionează cei mai talentanţi fotbalişti din judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa şi Călăraşi pentru echipele naţionale.
Neşansa unei accidentări grave l-a obligat să-şi încheie cariera de jucător la doar 24 de ani. S-a îndârjit să reuşească în antrenorat. La seniori a fost de mai multe ore „principal" la Dunărea, cam şase ani în total, dar marile satisfacţii i-au fost însă aduse de prima dragoste, munca cu cei mici.
Începând din 1978 şi-a dedicat mare parte din carieră copiilor şi juniorilor. Rezultatul unui bilanţ sumar înseamnă 50 de fotbalişti pe care i-a antrenat ajunşi să facă performanţă în prima ligă. Cei mai cunoscuţi sunt Dănuţ Lupu, Ionel Chebac, Adrian State, sau Cătălin Tofan.
Cel mai mare succes l-a avut cu grupa crescută la Salbero, prima şcoală de fotbal din oraş, închisă între timp.
A lucrat acolo împreună cu prietenul Ion Nicu iar din acea generaţie zece jucători au ajuns la loturile naţionale de juniori şi tineret şi apoi în prima ligă: Sârghi, Axente (ambii la Oţelul), Bourceanu, Ropotan, Izvoranu, Nejneru, Şotrocan, Ioviţă, sau fiul său, Sorin Drăgan.
Antrenor federal zonal din 2003
Cei din federaţie i-au încredinţat în 2003 selecţia în cinci judeţe pentru echipele naţionale de juniori. Ca antrenor federal zonal, vede cam 25 de meciuri pe lună din judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa şi Călăraşi, pentru a-i propune la loturile naţionale pe cei mai buni.
„Anul trecut, am propus numai de la Oţelul 11 jucători, toţi ajungând la lot", a spus antrenorul.
Consideră că cel mai mare pericol pentru un antrenor de juniori îl reprezintă părinţii.
„Cel mai mare pericol pentru un antrenor cu cei mici îl reprezintă corupţia, totul pornind de la părinţii care oferă tot felul de tentaţii, crezând aiurea că fac un bine copilului", a mărturisit Aurică Drăgan.
Acum acest pericol este mic datorită adoptării de către FRF a unui sistem de selecţie propus chiar de antrenorul gălăţean.
Sita e deasă
„Se fac selecţionate judeţene din cei mai reprezentativi 30 de jucători. Urmează jocuri între aceste echipe din zonă. Rămân doar cei mai buni 20 de jucători din cele cinci judeţe, care apoi joacă cu o echipă similară din zona Moldova. Rămân doar 20, care ajung la un turneu final. Rămân în final 30 care se duc la lotul lărgit al naţionalei", spune antrenorul.
„Sita este mult prea deasă ca să mai fie loc de subiectivism, de corupţie. Degeaba aş împinge eu în faţă un jucător pe alt criteriu decât valoarea, că nu trece prin atâtea meciuri, la care sunt prezenţii antrenori de la federaţie, sau de acel turneu final. Nu ai valoare, nu treci de această sită", a explicat Drăgan.
Întrebări şi răspunsuri
Sunteţi din 1991 lector universitar doctor la Universitate, cum e munca acolo?
"Nu este simplu deloc să poţi să îi mai înveţi multe pe studenţii care deja mânâncă fotbal pe pâine. Cătălin Tofan este un astfel de exemplu, cu sute de meciuri în prima ligă. Încerc să le fiu util şi după ce termină studiile, am scos şase cărţi care sper să le fie de folos când vor fi profesori sau antrenori".
Este diferenţă între generaţiile de azi şi cea a lui Tofan?
"Uriaşă. Calculatorul este acum criminalul sănătăţii copiilor. Trebuie să începem cu ei la 6 ani, să iubească fotbalul înainte să dea de calculator. În trecut, începeam la 10 ani".
Ce-i place
Îi plac călătoriile şi adoră muntele. Astfel se explică de ce la el în curte te simţi ca la o cabană din vârful muntelui, plină de brazi falnici, unde savurează pe îndelete întâlnirile cu prietenii la un grătar stins cu un vin de calitate.
Ce nu-i place
Lipsa de bun simţ îl scoate din sărite. Suferă când vede o nedreptate, mai ales când este vorba de antrenori de juniori. Îl irită felul în care societatea nu respectă cum se cuvine munca nevăzută a celor care se ocupă copii şi juniori, indiferent de disciplină sportivă.
PROFIL
Născut. 8 octombrie 1954
Studii. IEFS Bucureşti, doctorat în 2006
Familie. Căsătorit, doi copii