VIDEO Cum arăta Focşaniul după cutremurul din 4 martie 1977. Strada Mare, cea mai afectată de seism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremurul a distrus partea veche a oraşului Focşani  FOTO: www.focsaniulvechi.ro
Cutremurul a distrus partea veche a oraşului Focşani  FOTO: www.focsaniulvechi.ro

În urmă cu 39 de ani, zona seismică Vrancea a produs unul dintre cele mai distrugătoare cutremure care au existat în România, cu peste 1500 de morţi la nivel naţional.

Au trecut 39 de ani de la cutremurul din data de 4 martie 1977, care este păstrat încă viu în mintea celor care au trăit acele groaznice momente de la ora 21.22.

La acea oră de seară şi de început de primăvară, România avea să resimtă din plin forţa cutremurelor vrâncene de mare adâncime, pământul zguduindu-se cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter.
Cel mai mult a avut de suferit Capitala ţării, acolo unde au murit aproximativ 1500 de oameni. Statisticile mai indică faptul că s-au înregistrat alţi 113.000 răniţi, 32.900 locuinţe s-au prăbuşit sau au fost grav avariate, iar 35.000 familii au rămas fără adăpost.

Vrancea a scăpat mai ieftin din seism, cu toate că sute de clădiri au fost afectate grav de pe urma cutremurului. În acea noapte de martie şi-au pierdut viaţa două persoane din judeţ, o femeie din Focşani fiind lovită de o cărămidă în cap, iar un bărbat din Odobeşti a decedat după ce a intrat în comă ca urmare a problemelor cardiace.

Tot din cauza cutremurului, 23 de persoane au fost accidentate, iar alte 246 au primit asistenţă medicală de specialitate.

"Au mai fost  între 20 şi 30 de persoane grav rănite , 59 de locuinţe prăbuşite total sau parţial. Amintim aici cele mai importante : Cofetăria Macul Roşu, Centrul de Librării, Cooperativa Prestarea,  Magazinul Dunărea, Hotelul Vrâncioaia,  Unitatea CEC din str Republicii etc . In timpul seismului, 613 familii au rămas fără adăpost, pagubele  constatate s-au ridicat la  13 000 000 lei şi peste 5000 de locuinţe particulare în întreg judeţul  au fost  avariate", precizează Florin Dîrdală, instoric la Arhivele Naţionale Vrancea.

Evident, presa locală nu a consemnat nimic despre dezastrul din 4 martie 1977, însă operatorul video amator Constantin Balaci a surprins a doua zi după cutremur situaţia din Focşani, materialul video de nouă minute aflându-se în custodia Arhivelor Naţionale-Filiala Vrancea.

Accentul în filmuleţ este pus pe clădirile care nu au rezistat seismului, dar sunt surprinse imagini şi din centrul oraşului, aflat la acel moment încă în construcţie.

O singură clădire cu grad seismic I

Singura clădire din Focşani încadrată la grad seismic I este cea a Tribunalului. Alte 70 de clădiri de locuit multietajate au fost expertizate cu gradul seismic II şi III şi pot suporta lucrări de consolidare.
În ultimii 25 de ani, doar două blocuri din Focşani au fost consolidate, acestea fiind blocurile Turn din Cartierul Sud, locuite de funcţionari ai consiliului judeţean, primăriei, magistraţi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite