Un elev eminent din Focşani îl acuză pe ministrului Educaţiei că vrea să transforme şcolile în puşcării: „Nu puteţi închide elevii ca pe nişte vite în staul“
0Ionuţ Bulimej, elev în ultimul an de liceu la Colegiul Naţional „Al. I Cuza” din Focşani, s-a decis să-i scrie ministrului Educaţiei Naţionale, Sorin Mihai Cîmpeanu, exprimându-şi dezacordul cu privire la noul regulament şcolar. El este deranjat mai ales de faptul că elevii nu vor avea voie să părăsească incinta şcolii.
Ionuţ Bulimej, care este un elev de excepţie al şcolii, cu rezultate foarte bune la limba română, pasionat de istorie şi filozofie, dar şi un autodidact în studiul pianului, cu cunoştinţe vaste din muzică, este deranjat de prevederea din regulamentul şcolar conform căreia elevii nu mai au voie să părăsească incinta unităţii de învăţământ pe durata orelor de curs.
Adolescentul consideră că şcoala din România nu este una de tip occidental, unde elevii au parte de toate facilităţile , de la cantină şi până la cabinete medicale bine dotate astfel încât să se poată aplia un astfel de regulament.
„Pentru aprobarea acestui ordin era necesar ca Ministerul să se consulte cu poporul, cu fiecare conducere din fiecare unitate de învăţământ, cu sindicatele, cu fiecare Consiliu Şcolar al Elevilor. Dar Nu! Era necesar ca acest ordin dat de o singură persoană. Vă reamintesc că ordinea socială nu poate fi dată de mintea unei singure persoane, ci de mintea majorităţii, colectivităţii, societăţii. Nu ştiu ce v-a determinat să elaboraţi acest punct din ordin, dar ceva îmi spune că nu grija faţă de elevi, nu dorinţa de protecţie individuală, respectiv colectivă şi nu teama faţă de proxeneţi, terorişti sau mai ştiu eu care persoane ce reprezintă o ameninţare socială, ci simpla dorinţă de a vă bate joc de generaţiile de elevi, aşa cum au făcut-o şi predecesorii dumneavoastră”, i-a scris Ionuţ ministrului Cîmpeanu.
Elevul din Focşani spune despre el că este un om care respectă legile, că poartă cu mândrie uniforma şcolară la colegiul în care învaţă, dar că această măsură este nefericită şi şcoala nu poate fi comparată cu o puşcărie. Iar dacă ministrul doreşte să imite Occidentul, atunci are varianta alocării a 6% din PIB pentru Educaţie, astfel încât infrastructura şcolară să se îmbunătăţească în sensul celor indicate de Ionuţ
„Nu puteţi închide elevii în şcoală ca pe nişte vite în staul. Şcoala nu este închisoare, domnule ministru. Şcoala este o instituţie de stat cu un rol bine determinat, iar elevii au drepturi şi libertăţi. Cât timp există democraţie, trebuie să existe şi accesul liber al elevului la pauză, pentru a-şi cumpăra mâncare, medicamente etc. Cum ar fi dacă dumneavoastră, împreună cu ceilalţi funcţionari din Ministerul Educaţiei aţi fi închis în sediul ministerului”, mai scrie Ionuţ în scrisoarea deschisă adresată ministrului Educaţiei Naţionale.
Pe lângă scrisoare, Ionuţ Bulimej a întocmit şi o petiţie online, cu titlul „Spune DA accesului elevilor în unităţile de învăţământ”, petiţie semnată deja de colegii săi de clasă şi care se doreşte a fi vocea elevilor din toată ţara.
Şi profesorii din şcoală sunt de acord cu Ionuţ în sensul în care ar fi trebuit să aibă loc o consultare înainte de adoptarea Ordinului.
„Sunt de acord cu faptul că Ionuţ şi-a spus punctul de vedere, chiar dacă nu-i împărtăşesc total opinia. Ideea de consultare trebuia să existe în acest caz, iar un astfel de regulament să se aplice la început de an şcolar”, ne-a declarat profesorul Gabriela Obodariu.
Redăm mai jos întreaga epistolă trimisă ministrului Educaţiei Naţionale de către Ionuţ Bulimej.
Stimate domnule ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice,
Numele meu este Ionuţ Bulimej şi sunt elev în clasa a XII-a G la Colegiul Naţional ”Al. I. Cuza” din Focşani, judeţul Vrancea. Vă adresez această scrisoare, întrucât doresc a-mi exprima opinia cu privire la punctul O al art. 149 din Ordinul 5115/2014, în care se menţionează că ”elevilor le este interzis să părăsească incinta unităţii de învăţământ pe durata orelor de curs şi a pauzelor fără permisiunea profesorului de serviciu/dirigintelui/directorului.”
Acest punct este cel mai disputat din întregul ordin şi a stârnit numeroase controverse încă dinainte ca ordinul să fie aplicat. Întrebarea mea (si nu numai a mea!) este dacă acest ordin a fost votat în cadrul Ministerului Educaţiei/Parlamentului sau pur şi simplu a fost elaborat de o singură minte (a dvs., desigur !) şi semnat de o singură mână (tot a dvs., evident !). Sau dacă acest punct a fost gândit înainte de a fi aşternut pe hârtie.
Nu ştiu dacă sunteţi la curent, dar din câte cunosc eu, din anul 1990, în România este democraţie ! Sau cel puţin asta se crede ! Ideea ca din pricina unor funcţionari de stat, administratori, conducători, miniştri (printre care şi dvs.), premieri (printre care şi dl Victor Ponta) care s-au perindat la putere cu diverse idei care mai de care mai lipsite de coerenţă/inaplicabile, statul român a avut enorm de suferit, în asemenea hal încât după 25 de ani, nu mai putem vorbi de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, ci doar de obligaţii, nu mai putem afirma cu tărie că România este o ţară democrată aşa cum, la Revoluţie, afirmau părinţii actualilor elevi pe care ordinul dvs. îi aşază efectiv la zid, lăsându-i fără niciun drept de apel.
Putem doar afirma că România este afectată de o anarhie capitalistă/oligarhie care capătă din ce în ce mai multă amploare, iar că democraţia este doar o utopie, un ideal intocabil. În democraţie, propunerile de legi, ordine, ordonanţe şi ce mai doriţi dvs. se dezbat şi se votează pro şi contra înainte de fi reglementate. Doar că în România, majoritatea nu mai are niciun fel de valoare ! România este dominată de dictatura minorităţii, iar dacă SUA reprezintă ţara tuturor posibilităţilor, aflaţi că, din pricina unor idei iraţionale precum punctul O din articolul ordinului menţionat mai sus, România este ţara tuturor imposibilităţilor !
Pentru aprobarea acestui ordin era necesar ca Ministerul să se consulte cu poporul, cu fiecare conducere din fiecare unitate de învăţământ, cu Sindicatele Judeţene de Învăţământ, cu fiecare CŞE, CJE şi, bineînţeles, cu CNE. Dar NU ! Era necesar ca acest ordin dat de o singură persoană. Vă reamintesc că ordinea socială nu poate fi dată de mintea unei singure persoane, ci de mintea majorităţii/colectivităţii/societăţii.
Nu ştiu ce v-a determinat să elaboraţi acest punct din ordin. Dar ceva îmi spune că nu grija faţă de elevi, nu dorinţa de protecţie individuală, respectiv colectivă şi nu teama faţă de proxeneţi, terorişti sau mai ştiu eu care persoane ce reprezintă o ameninţare socială, ci simpla dorinţă de a vă bate joc de generaţiile de elevi, aşa cum au făcut-o şi predecesorii dvs., ca de exemplu, dl Daniel Funeriu.
Nu sunt împotriva legii, deşi ORDINUL DE MINISTRU NU ESTE LEGE !!! Pur şi simplu doresc să îmi expun punctul de vedere conform căruia există soluţii alternative. Nu puteţi veni cu ideile învăţate la Universitate de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară în Ministerul Educaţiei ! Nu puteţi închide elevii în şcoală ca pe nişte vite în staul ! Suntem în România secolului XXI, a Uniunii Europene şi NATO ! Nici măcar pe timpul comunismului nu a existat ideea aberantă din acest ordin, deşi sunt conştient că pe atunci exista respect şi disciplină.
ŞCOALA NU ESTE ÎNCHISOARE, DOMNULE MINISTRU ! Nici Guantanamo, nici Alcatraz, nici Cavigor, nici Jilava sau oricare închisoare din Coreea comunistă. Şcoala este o instituţie de stat cu un rol bine determinat ! Iar elevii au drepturi şi libertăţi ! Cât timp există democraţie, trebuie să existe şi accesul liber al elevului la pauză, pentru a-şi cumpăra mâncare, medicamente etc. Profesorul de serviciu nu poate face faţă numeroaselor solicitări ! Nu poate scrie bilet de voie pentru fiecare elev care trebuie să părăsească incinta şcolii ! Şi sunt atâtea situaţii şi situaţii la care nu v-aţi gândit şi de care nu vă pasă absolut deloc !
Cum ar fi dacă dvs. împreună cu ceilalţi funcţionari din Ministerul Educaţiei aţi fi închis în sediul Ministerului, fără posibilitatea de a merge acolo unde sunteţi solicitat, la şcoala în care învaţă copilul dvs. sau pur şi simplu să luaţi prânzul la un restaurant ?! Nu mai aplicaţi legi specifice Occidentului într-o ţară insuficient dezvoltată ! În România nu există pauză de masă mai lungă şi cantine în unităţile de învăţământ preuniversitar.
Dacă tot doriţi să imitaţi Occidentul, de ce nu aprobaţi legea alocării a 6% din PIB pentru educaţie ?! (Vă reamintesc că agenţii de securitate, tablele cu marker şi alte minuni necesare şcolii sunt plătiţi din banii noştri/ai părinţilor, ceea ce înseamnă că, din nou, nu putem vorbi de o ţară democratică şi de învăţământ de stat obligatoriu şi gratuit !) Sau legea conform căreia orele de curs trebuie începute la ora 09:00 şi să fie într-un singur schimb, fără studiu dimineaţa şi după-amiaza, urmând ca după terminarea cursurilor, şcoala să fie şcoală, adică elevii să beneficieze de sălile de clasă şi de biblioteca şcolară pentru efectuarea temelor pentru acasă, pregatirea pentru olimpiade, teze, examene de Bacalaureat şi alte activităţi extraşcolare ?!
Sau angajarea a 2-5 agenţi de securitate pentru fiecare unitate de învăţământ, atât pentru corpul principal, cât şi pentru corpurile anexate ?! Vă asigur că acestea sunt legi cu adevărat logice, coerente şi utile în comparaţie cu ordinul dvs. ! De ce nu le aplicaţi pe acestea ?! Răspunsul este simplu : NU AVEŢI FONDURI ! De ce nu aveţi fonduri ?! Pentru că oameni corupţi precum Victor Ponta, Elena Udrea ş.a. au jefuit ţara, delapidarea fiind cel de-al doilea nume al lor.
Mai mult decât de un atac terorist sau de alte incidente/accidente, îmi este teamă că elevii se vor revolta în aşa fel încât ”închisorile” vor lua foc, amintind astfel de căderea Bastiliei. Deşi , din păcate, până acum nimeni nu a luat atitudine ! De frică, de silă ?! Nu cunosc motivul ! Cert este că încă SE POATE !
Ştiu că nu veţi lua în seamă scrisoarea mea şi că pentru dvs. vocea unui elev/elevilor este doar un glas care face ”teoria chibritului” ! Şi de asemenea ştiu că dvs. nu staţi la discuţii ! Dacă aţi fi stat, ordinul (cel puţin punctul O din art. 149) nici măcar nu ar fi fost pus în vigoare !
Realizaţi că şcolile din România riscă să devină (dacă nu cumva au devenit deja !) nişte jungle în care supremaţia este cea a elevului care sare gardul/zidul mai cu talent ?! Realizaţi că până şi penitenciarele au o amărâtă de bucătărie, dacă nu cantină, iar şcolile nu ?! Realizaţi că sunt atâtea necesităţi care aşteaptă să fie îndeplinite pe parcursul pauzelor şi chiar în timpul orelor de curs ?! Achiziţionarea cretei, caietelor, rechizitelor, instrumentelor geometrice, hârtiei etc. reprezintă doar una din ele. Realizaţi că elevii, părinţii şi chiar profesorii se leagă de agenţii de securitate şi îi umilesc de parcă ar fi nişte sclavi, deşi domniile lor chiar nu au nicio vină, întrucât nu fac nimic altceva decât să execute ”dezordinul” dvs. ?! Realizaţi că refuzaţi dreptul la învăţământ elevilor care nu pot ajunge la prima oră/primele două ore din motive 100% plauzibile ?! Realizaţi că elevilor li se aduce mâncarea printre gratiile gardului şcolii în timpul pauzelor ?! Cum ar trebui numită asta ?! ”Livrare specială pentru elevii prizonieri în propria şcoală în secolul 21” ?!
Nu cer (şi nu sunt singurul !) decât ca în unităţile de învăţământ din ţară, accesul elevilor în apropierea incintei şcolii pe durata pauzelor să fie legalizat ! Măcar în recreaţie, întrucât de aceea se şi numeşte aşa! Este de înţeles de ce nu în timpul orelor de curs, deşi vă repet că pot apărea situaţii excepţionale şi atunci !
Prin urmare, prevăzând că veţi ignora da capo al fine scrisoarea mea, solicit cu toată forţa şi cu toată tăria Consiliului Naţional al Elevilor, tuturor Asociaţiilor Părinţilor din ţară, Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi Sindicatelor Judeţene de Învăţământ de pe întreg teritoriul României să sesiseze problema şi să aplice măsuri riguroase şi insistente pentru revocarea punctului O al art. 149 din Ordinul 5115/2014 !
Reverenţele mele,
Ionuţ Bulimej
Mai puteţi citi:
Regulament şcolar 2015. Sancţiuni aberante: elevii, „pedepsiţi” să petreacă trei zile în bibliotecă
Să citesc Ordinul privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar a fost cea mai plictisitoare lectură. Parcă citeam Pagini Aurii. Cifre, litere, exprimări reci şi lungi, punct, punct. Bine, m-am plictisit încă de la citirea titlului noului regulament şcolar 2015. Ordinul e semnat de ministrul Pricopie în 15 decembrie 2014 şi publicat în 13 ianuarie 2015 de noul ministru al Educaţiei.
Profesorii şi elevii sunt nevoiţi să respecte un nou regulament şcolar. Care sunt noutăţile
Odată cu începerea noului semestru, elevii şi profesorii sunt nevoiţi să respecte un nou regulament şcolar, nu foarte diferit de cel vechi, care va sta la baza noilor regulamente de ordine interioară din şcoli.