Patru zile de teatru gratuit la Focşani, oferit de tineri actori profesionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul de teatru are loc ]n perioada 18-21 iulie
Festivalul de teatru are loc ]n perioada 18-21 iulie

Între 18 şi 21 iulie, va avea loc la Focşani Festivalul „Vin’ la Teatru”, organizat pe bază de voluntariat de un grup de tineri entuziaşti care îşi propun să stimuleze apetitul pentru cultură a locuitorilor municipiului Focşani.

Organizat în totalitate în regim de voluntariat,  Festivalul „Vin’ la Teatru”,  îşi propune să aducă în faţa publicului vrâncean opt dintre cele mai bune spectacole de teatru produse de facultăţile de profil din ţară, evenimente cu intrare liberă.

Festivalul „Vin’ la Teatru” este de asemenea şi un mod de educaţie neconvenţională, dorind să ofere elevilor vrânceni o unealtă de dezvoltare personală şi de responsabilizare socială. Pentru tineri este o alternativă inedită de a petrece împreună timpul liber.

Pe lângă stimularea apetitului pentru cultură, Festivalul „Vin’ la Teatru” are şi un scop educativ, prin organizarea unor ateliere de teatru ţinute de actori profesionişti. Atelierele vin ca o acţiune complementară de dezvoltare personală a tinerilor, prin tehnicile specifice limbajului teatral , respectiv improvizaţie, interpretare, inteligenţă corporală.

„De ce avem nevoie de un festival de teatru în Focşani?Pentru că nu am avut niciodată un festival de teatru tânăr profesionist. Pentru că au fost zile, puţine, precum spectacolele, în care ai vrut să te duci la teatru şi să vezi un spectacol, dar pur şi simplu nu ţi-a permis buzunarul. Pentru că teatrul e costisitor în Focşani, dacă mai e şi un nume mare pe afiş, preţul e piperat, acidulat, ameţitor în condiţiile în care poţi să vezi ˶Faust˝ al lui Silviu Purcărete la un preţ pe care şi-l permite oricine. Pentru că nu ar trebui să ai nevoie de mulţi bani pentru a beneficia de cultură. Aşa că noi vă oferim teatru gratuit. Singura condiţie e să vă intereseze, să veniţi, să vă bucuraţi. Pentru că în licee se cochetează cu teatrul fie prin străinătate, fie prin gala STEV. Şi în plus…toţi ştiu ce teatru frumos avem, o bijuterie şi nu o zic numai focşănenii. Pentru că, dacă ne plimbăm cu atenţie prin oraş suntem nişte oameni cu pretenţii. Ni s-a construit un fel de centru istoric cu pavaj à la Roma, cu fântâni arteziene chiar în ˶piaţa publică˝ unde se strâng copiii, tinerii, bătrânii. Puţin mai încolo e Ateneul frumos care aşteaptă şi el spectatorii lui. Pentru că ne-am săturat să mergem numai la terase, vrem diversitate în meniu. Am înţeles că avem tineret fashion, că avem clădiri frumoase, dar, din păcate trăim într-un oraş în care se întâmplă foarte puţin în comparaţie cu potenţialul lui. Pentru că e inadmisibil ca ţara noastră să găzduiască unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cu artişti din peste 70 de ţări care prezintă peste 350 de evenimente, ca regizori români să creeze spectacole recunoscute la nivel mondial şi noi, deşi avem teatru, deşi avem tot ce ne trebuie nu vedem nici măcar un spectacol pe săptămână, poate nici pe lună. Şi nu banii sunt reala problemă, pentru că se poate şi fără foarte mulţi bani şi vă demonstrăm aceasta. Noi vrem. Voi? La început de drum, Festivalul Vin’ la Teatru aduce spectacole marca Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, spectacole premiate în cadrul Galei Absolvenţilor de actori, critici de teatru, regizori. Începem cu un val de studenţi, proaspeţi absolvenţi, coordonaţi de rectorul universităţii, actor, prof. univ. dr. Adrian Titieni. Şi pentru că la un festival nu sunt numai spectacole, organizăm şi ateliere pentru împătimiţii, iubitorii de teatru sau pur şi simplu pentru curioşi. Pentru că cel mai frumos lucru la un festival e atmosfera. Ştiţi cât de plăcut este să vedeţi tinerii cu ecusoanele fluturând, grăbiţi, entuziasmaţi, făcând şi altceva în afară de promenadă? Să ştiţi că deşi e vară, aveţi seară de teatru, la răcoare. În afară de eternele sărbători cu bere şi vin, poate vom avea şi un festival în care se va sărbători teatrul, cu multe spectacole, cu mulţi voluntari, cu iubire”, precizează Oana Bogzaru pe pagina de Facebook creată pentru promovarea evenimentului de la Focşani.

Mai puteţi citi:

Regal cultural la Focşani, cu Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”

Trupa de Teatru „Protha“ din Panciu a obţinut Marele Premiu al Concursului de Interpretare Dramatică pentru Tineret de la Cluj-Napoca

Marea artistă Draga Olteanu Matei, impresionată de talentul actorilor elevi vrânceni

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite