FOTO VIDEO Cum sunt ademeniţi medicii la un spital de psihiatrie din Vrancea. Casă şi pământ, bonus la salariul de 1.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul Spitalului de Psihiatrie din localitatea Dumbrăveni a lansat o ofertă inedită pentru medici, după ce doctorii fie au plecat, fie s-au pensionat, fie au refuzat să vină să lucreze la ţară: primă de instalare, locuinţă de serviciu, tichete de masă, bonusuri substanţiale, dar şi parcele de teren pentru ca specialiştii să-şi poată construi case sau să facă agricultură

Spitalul de Psihiatrie Cronici a fost ridicat în Dumbrăveni, o comună cu 4.000 de locuitori situată la 15 kilometri distanţă de reşedinţa judeţului, Focşani. Are 135 de paturi şi este singura unitate medicală de profil din judeţ. Rata de utilizare a paturilor este de 100%, dar din schema de personal lipsesc trei medici psihiatri. Nici chiar înainte de intensificarea exodului medicilor români spre Occident, la Dumbrăveni nu s-au înghesuit să vină specialişti pentru a se angaja.

Conducerea spitalului este nevoită să-l cheme în ajutor pe unul dintre doctorii ieşiţi la pensie. În acest moment lucrează acolo şapte medici, dintre care unul singur la specializarea psihiatrie. În aceste condiţii, managerul spitalului din Dumbrăveni a pus la punct un pachet promoţional pentru medici tineri.

image

L-a postat recent pe site-ul unităţii medicale şi are de gând s-o prezinte personal, în perioada următoare, în toate centrele universitare importante din România. Este vorba, în linii mari, despre un salariu de peste 4.000 de lei lunar, o locuinţă de serviciu şi un teren agricol, pe care medicul să-l folosească cum ştie de cuviinţă.

 Salariu de 4.000 de lei

„Ne confruntăm cu lipsă de medici specialişti, la psihiatrie. În momentul de faţă lucrăm cu un medic specialist primar şi un alt medic pensionar. Oferta noastră pentru medicii psihiatri care termină acum rezidenţiatul este un salariu cât de cât bun, în jur de 1.000 de euro, tichete de masă, plus primă de instalare. Le putem pune la dispoziţie o clădire de locuit, eventual le dăm şi teren agricol, dar şi posibilitate de a face studii clinice pe specialitatea de psihiatrie“, a precizat Costel Negoescu, directorul Spitalului din Dumbrăveni.

Oferta financiară ar avea următoarea „compoziţie“: la salariul de bază, de 2300 de lei/lunar, se adaugă un spor de condiţii deosebite, care reprezintă 75% din salariu, iar dacă medicul respectiv face şi cinci gărzi se poate duce cu uşurinţă la peste 4.000 de lei net. Plus că sâmbetele şi duminicile se plătesc dublu.

image

Jurist de profesie, managerul unităţii medicale aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii îşi poate întări oferta şi prin cifrele contabile rarisime.

Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni este printre singurele din România care nu înregistrează datorii de mai mulţi ani şi unde salariaţii îşi primesc întotdeauna lefurile la termen.

Pământul, dat de Primărie

Demersul este sprijinit şi de administraţia locală. Cei de la primăria locală au acceptat să lucreze cu şeful spitalului şi s-au angajat să contribuie cu terenul şi casa.

„Am vorbit cu directorul spitalului şi încercăm împreună să atragem medicii în comună. Am iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu local, prin care o suprafaţă de teren să fie pusă la dispoziţia tinerilor pentru construcţia de locuinţe. Aici i-am încadrat şi pe viitorii specialişti, care vor primi gratis loturi de teren de 700-800 metri pătraţi, teren intravilan, pentru construirea de locuinţe sau pentru culturi agricole“, a spus Valentin Tîlvăr, primarul comunei Dumbrăveni.

image

Pe lângă toate aceste beneficii, conducerea spitalului ne-a mai spus că unitatea va suporta toate cheltuielile necesare formării profesionale, în cazul în care medicii merg la cursuri de perfecţionare. Doctorii ar mai trebui să ia în calcul şi tichetele de vacanţă, conform prevederilor legale.

Cele mai multe paturi pentru pacienţi, 75, sunt instalate la Secţia Psihiatrie Cronici. Spitalul are în structură şi un compartiment de terapie ocupaţională, laborator de analize mediale, laborator de radiologie şi imagistică medicală, farmacie cu circuit închis şi o linie de gardă de medicină generală.

Unitatea este în prezent şi centru de practică pentru facultăţile de psihologie şi asistenţă socială şi pentru cadrele medii de la şcolile postliceale din judeţ. Pentru viitor, conducerea unităţii medicale intenţionează să înfiinţeze o secţie pentru bolnavii de Alzheimer.

image

Trei rezidenţi şi-au luat tălpăşiţa

În urmă cu cinci ani, trei medici rezidenţi au optat pentru un post la Spitalul de Psihiatrie din Dumbrăveni. Conducerea spitalului a încheiat cu aceştia un contract prin care medicii se obligau ca după finalizarea rezidenţiatului să vină la post şi să lucreze cel puţin cinci ani în această unitate, mai cu seamă că, în anii de rezidenţiat, spitalul din Dumbrăveni le-a plătit lună de lună salariile.

„Nici n-au pus piciorul în spital. După ce au terminat rezidenţiatul şi-au aranjat ploile în altă parte şi ne-au lăsat cu buza umflată. Noi, în baza contractelor încheiate atunci, i-am acţionat în instanţă ca să recuperăm banii cheltuiţi cu ei. Sunt sume mari, peste 300.000 de lei. Numai unul dintre medici, care este acum în Anglia, a înţeles să plătească, cu restul ne judecăm“, a precizat directorul Costel Negoescu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite