FOTO VIDEO 250 de elevi din Sihlea învaţă într-un conac şubred, după ce statul „a îngropat” 450.000 de lei într-o altă şcoală, pe care "o mănâncă" vacile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţia la şcola nouă s-a oprit la stadiul de fundaţie  FOTO: Ştefan Borcea
Investiţia la şcola nouă s-a oprit la stadiul de fundaţie  FOTO: Ştefan Borcea

În urmă cu cinci ani s-a început construirea unei noi şcoli în comuna Sihlea, însă lucrările s-au sistat din cauza lipsei fondurilor.

Şcoala Gimnazială din comuna Sihlea funcţionează de zeci de ani într-un conac boieresc ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea.

Era reşedinţa de vară a unei vechi familii de boieri ce se înrudea cu fostul domnitor Grigore Ghica.

De altfel, şcoala din comună poartă numele urmaşilor acestora. Imobilul a trecut prin mai multe cutremure şi bombardamente în cele două războaie mondiale dar a rezistat.

Structura de rezistenţă s-a şubrezit iar clădirea a beneficiat în timp doar de lucrări de întreţinere. Aici învaţă circa 250 de copii care, împreună cu profesorii lor, sunt expuşi zilnic pericolului.

Imobilul a fost clasificat cu grad seismic ridicat şi orice mişcare tectonică mai mare pune în pericol viaţa copiilor şi a cadrelor didactice.

„Facem  eforturile permanente de a o ţine în picioare, fiind o clădire foarte veche, fostă locuinţă a unei familii boiereşti din ramura Ghica, o clădire care după 1944 a fost devastată. Bineînţeles, structura de rezistenţă a slăbit. Ne este frică de cutremur, pentru că am prins şi cutremurul  din 1977 şi nu mai vreau să-mi amintesc de acele momente,  am prins şi cutremurul din anul 1990, de ziua, când a căzut tencuială exact în momentul când evacuam elevii din clădire”, a precizat Eleonora Năstăsescu, profesor de limba română la şcoala din Sihlea.

„Uneori conştientizez că e pericol să înveţi în această şcoală, alteori lăsându-mă prinsă de activitate nu ţin cont, dar cred că la un eventual cutremur ne-am putea coordona ca să preîntâmpinăm o tragedie. Neavând altă locaţie, suntem obligaţi să învăţăm aici şi să ne gândim că poate ne fereşte Dumnezeu de un cutremur”, ne-a spus şi Cristina Ene, profesor de limba română.

Nici părinţii nu se simt în siguranţă ştiindu-şi copii expuşi tot timpul pericolului.

„Ne este teamă, dar ce putem să facem. Să se ia măsuri, să se renoveze. Şantierul la şcoala nouă a rămas şa de câţiva ani”, spun părinţii.

3

                                 Şcoala nouă nu are viitor

În anul 2008 s-a început ridicarea unui nou sediu pentru şcoală. Ministerul Educaţiei a alocat aproape 500.000 de lei dar lucrările s-au oprit în 2009.

Nu au mai fost bani iar ce s-a construit s-a degradat. Fierul a ruginit, fundaţia a fost acoperită de bălării, unde pasc vacile localnicilor. Conform calculelor oficiale, ar mai fi nevoie de cel puţin 1 milion şi jumătate de lei pentru ridicarea construcţiei.

„Lucrările la noua clădire a şcolii au început în 2008, dar au fost sistate din lipsă de fonduri. S-au cheltuit 450.000 de lei cu aceste lucrări şi pentru continuarea celorlalte nu au mai existat fonduri”, a precizat Lăcrămioara Vespan, directorul Şcolii Gimnaziale din Sihlea.

Autorităţile locale aşteaptă, la rândul lor, ca Guvernul să înscrie investiţia pe lista de priorităţi. Obiectivul de investiţii a fost transferat de la Ministerul Educaţiei la Ministerul Dezvoltării şi poate de anul viitor să se reia finanţarea.

„Important este că există interes pentru ca aceste unităţi şcolare să poată fi finalizate, că în acest moment lucrările de investiţii din învăţământ au fost preluate de către Ministerul Dezvoltării şi există un inventar al acestora. Probabil că se va realiza o prioritizare a acestora pentru ca într-o perioadă scurtă de timp mare parte din aceste lucrări să fie finalizate”, a ţinut să precizeze Vasilica Zaharia, inspectorul general şcolar al ISJ Vrancea.

La rândul său, primarul comunei Sihlea spune că nu este normal să mai existe investiţii lăsate de izbelişte.

„Singura şansă ar fi ca obiectivul început să fie finalizat. La şcoala actuală, structura de rezistenţă i-a fost afectată de-a lungul timpului, prin cutremurele care au avut loc şi în urma expertizei rezultă că această clădire nu mai corespunde unui act de educaţie. Noua şcoala e începută din 2008 şi iată, se împlinesc şase ani şi nu s-au găsit bani să se construiască”, spune primarul Stoica Ene.

Până când se vor găsi bani pentru finalizarea noii clădiri, elevii şi profesorii îşi vor continua activitatea cu teama că sunt expuşi pericolului la orice oră.

Mai puteţi citi:

FOTO Cum au fost amăgiţi 200 de copii din Vrancea de stat şi de Gigi Becali

Şcoala Ştefan cel Mare”, singura unitate de învăţământ cu lift din Vrancea

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite