Dric funerar gratuit într-o comună cu populaţie îmbătrânită. De când primăria l-a cumpărat, n-a mai murit nimeni
0Dricul funerar second-hand marca Mercedes a costat bugetul local al comunei 4.000 de euro. Investiţia a fost aprobată pe considerentul că în localitatea cu populaţie îmbătrânită mor de patru ori mai mulţi oameni comparativ cu cei care se nasc.
Ciorăşti este o comună din Vrancea, cu 3.150 de locuitori şi şase sate componente, respectiv Codreşti, Mihălceni, Salcia Nouă, Salcia Veche, Satu Nou şi Spătăreasa.
Populaţia este reprezentată în special de locuitori adulţi, pentru că tinerii au căutat să-şi găsească un viitor mai bun în lume. Din această cauză, situaţia demografică este una îngrijorătoare, în condiţiile în care oamenii, majoritatea bătrâni, mor pe capete.
La acest lucru spun că s-au gândit edilii locali când au hotărât să cumpere pentru comunitate un dric pe roţi, respectiv o maşină funerară, oferind cu ea servicii gratuite pentru morţii din comună.
Maşina funerară, un Mercedes, a fost cumpărată din străinătate la mâna a doua şi a costat bugetul local 4.000 de euro. Dricul a fost inscripţionat cu numele Primăriei Ciorăşti.
"La noi în comună populaţia este îmbătrânită. O medie arată că în fiecare săptămână mor doi oameni, iar un copil este adus pe lume în această comună o dată la două săptămâni. Maşina am cumpărat-o pentru a veni în sprijinul familiilor care au decese. Serviciul este gratuit, cum gratis este şi săparea gropii la mormânt, de către beneficiarii Legii 416, a venitului minim garantat. Şi înainte făceam aceste servicii, dar cu un tractor şi o remorcă şi am zis să ne modernizăm şi noi", ne-a declarat primarul Nicolae Braicău.
Deocamdată, bricul Mercedes pare să fie cu noroc pentru comunitate, în sensul că în ultimele două săptămâni nu a murit nimeni în comună şi nu a fost nevoie să se apeleze la maşină.
Următorul pas pentru comunitatea din Ciorăşti ar fi şi construirea de capele mortuare pe lângă cele cinci biserici, în momentul de faţă existând doar o astfel de construcţie, la ţară păstrându-se încă obiceiul ţinerii morţilor în casă.
De pe Coasta de azur la Ciorăşti
Tot la Ciorăşti, primăria a cumpărat anul trecut un midibuz, lucru unicat în Vrancea şi probabil în ţară, pentru transportul local de călători către satele componente.
Midibuzul a costat 13.500 de euro, tot second-hand, în trecut fiind folosit la transportul turiştilor pe Coasta de Azur. Costul unui bilet de călătorie este de doi lei şi primăria estimează că în următorii trei ani va amortiza investiţia.