Constructor dat afară de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Prelaţii, revoltaţi de aspectul turlelor Catedralei din Focşani
0Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei nu vrea să mai colaboreze cu firma care construieşte catedrala din centrul Focşaniului.
Anul 2016 nu începe sub cele mai bune auspicii pentru continuarea construcţiei catedralei ortodoxe a Focşaniului, un edificiu care se doreşte a fi cel mai înalt din oraş. Piatra de temelie s-a pus în urmă cu 14 ani, dar visul realizării acestei construcţii este unul încă îndepărtat.
Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a decis să nu mai prelungească contractul cu firma General Construct, firmă care s-a ocupat în ultimii zece ani de lucrare, fără să motiveze într-un fel această hotărâre. Sursele noastre indică faptul că Arhiepiscopia ar fi nemulţumită de modul cum au fost realizate turlele catedralei, care nu ar fi respectat proiectul iniţial.
“Parohia se va îngriji de întocmirea unui nou caiet de sarcini şi de demararea precedurilor de licitaţie în vederea adjudecării unui nou antreprenor”, se arată în adresa trimisă de Arhiepsicopie, pe 27 ianuarie 2016, către Protoieria Focşani.
La rândul său, preotul paroh de la Catedrală, Florentin Răuţă, a atras atenţia constructorului să nu se mai prezinte cu echipele de muncitori pe şantier.
“Vă anunţăm că Parohia nu doreşte să prelungească contractul de colaborare cu firma dumneavoastră şi prin urmare considerăm reziliat contractul şi colaborarea între cele două entităţi. Drept pentru care vă rugăm să ridicaţi utilajele şi să nu vă mai prezentaţi cu echipele de muncitori la lucru pe şantier”, scrie constructorului preotul paroh Florentin Răuţă.
Pe muncitori îi paşte şomajul
Firma General Construct, care se aştepta să fie încheiat un nou act adiţional de prelungire a contractului, spune că se vede pus în situaţia de a apela la instanţă. Mai ales că societatea a lucrat deseori cu fonduri proprii din cauza dificultăţilor de finanţare şi decontare. Iar această decizie de a refuza încheierea unui act adiţional pune firma în situaţia de a trimite angajaţii în şomaj.
“SC General Construct se consideră nedreptăţită de intenţia Arhiepiscopiei de a nu semna actul adiţional fără a avea un motiv temeinic, deoarece până în prezent nu am avut observaţii din partea beneficiarului sau din partea Inspecţiei de Stat în Construcţii cu privire la calitatea lucrărilor. Menţionăm că am executat partea cea mai periculoasă şi dificilă a acestui monument, iar pentru anul 2016, pentru că nu am fost notificaţi din timp de intenţia beneficiarului avem asigurate materialele specifice acestei lucrări, utilajele şi forţa de muncă necesare continuării lucrărilor la acest obiectiv... Vom fi puşi în situaţia de a ne adresa instanţelor de judecată, perioadă în care lucrările nu pot fi executate de alt constructor şi fondurile alocate nu vor putea fi consumate”, spune Mircea Momanu, directorul general al SC General Construct SA Focşani.
De altfel, atât Consiliul Judeţean Vrancea, cât şi Consiliul Local Focşani, principalii finanţarori ai construcţiei, şi-au prevăzut în bugetul pe acest an aproape un milion de euro pentru continuarea lucrărilor la Catedrală. Până acum, lucrările au costat peste zece milioane de lei şi ar mai fi nevoie de încă pe atât pentru finalizare.
Istoricul Catedralei
Cum precizam mai sus, în urmă cu 16 ani, în Focşani s-au pus bazele construirii unei catedrale, o lucrare complexă în care administraţia şi afaceriştii de partid şi-au dat mână. În anul 2002, construcţia catedralei „Cuvioasa Parascheva” a fost dată afaceristului Corneliu Prunache, un apropiat al baronului de Vrancea Marian Oprişan, firma afaceristului fiind în acea perioadă o abonată la contractele pe bani publici.
Pentru că s-au înregistrat nereguli cu banii, în sensul că poliţia a descoperit că protoieria i-a decontat firmei lui Prunache bani pentru lucrări neefectuate sau materiale inexistente, în valoare de peste trei miliarde de lei, cazul a intrat în atenţia DNA. Ulterior, frma lui Prunache a dat faliment iar lucrarea a încăput pe mâna societăţii General Construct.