Ce spune Consiliul Judeţean Vrancea că s-a întâmplat cu lemnul defrişat şi "dispărut" din Crângul Petreşti : "S-a degradat în mod natural"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii CJ Vrancea spun că au contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi iar dosarul se află la Tribunalul Vrancea.

Conducerea Consiliului Judeţean Vrancea a reacţonat la articolele de presă referitoare la dispariţia lemnului rezultat din defrişările efectuate la Crângul Petreşti, în urma amenajării spaţiului de agrement.

Lipsa lemnului a fost constatată de Camera de Conturi Vrancea în raportul de control aferent anului 2016 iar despre acest lucru a scris miercuri, 28 februarie, şi ziarul Adevărul.

Consiliul Judeţean Vrancea are însă un punct de vdere propriu.

"Ca urmare a controlului efectuat în anul 2017, auditorii publici externi au reţinut, în conformitate cu avizele de însoţire, faptul că materialul lemnos rezultat din Crângul Petreşti şi care a ajuns în rampa de depozitare a fost în cantitate de 993 metri cubi. Această constatare a fost contestată de Consiliul Judeţean Vrancea pentru că, în realitate, din actele de punere în valoare rezultă în mod clar faptul că masa lemnoasă pe picior însuma 385 metri cubi. Aceasta este singura cantitate de lemn cu valoare economică care putea fi, şi a fost înscrisă în evidenţa contabilă a instituţiei judeţene, conform documentaţiei silvice. Restul cantităţii înscrisă în avize, respectiv 608 mc, reprezintă, conform menţiunilor din aceste documente, rădăcini, crengi şi frunziş, care nu au valoare economică şi au reprezentat de fapt deşeuri, care s-au degradat în mod natural. Controlorii de la Camera de Conturi au făcut, de altfel, şi o vizită în teren, la rampa de depozitare a materialului lemnos şi au constatat atât existenţa lemnului, cât şi a deşeurilor aferente. Însă, fără a lua în considerare evidenţele, au reţinut în actul de control drept deficienţă modul de înregistrare în contabilitate a materialului lemnos rezultat din defrişările din Crângul Petreşti. Contestaţia formulată de Consiliul Judeţean Vrancea cu privire la acest aspect se află în soluţionare la Tribunalul Vrancea, urmând ca instanţa de judecată să se pronunţe în acest caz", potrivit biroului de presă al Consiliului Judeţean Vrancea.

Camera de Conturi Vrancea, care a făcut verificări în acest caz, a constatat că avizele de însoţire nu poartă semnături care să confirme primirea lemnului de către un reprezentant al Consiliului Judeţean, iar din documentele puse la dispoziţie nu s-a putut face dovada existenţei materialului lemnos, a depozitări sale într-o locaţie ce aparţine Consiliului Judeţean.

Totodată, operaţiunile sus menţionate nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă a entităţii.

“Nu a fost înregistrată în evidenţele patrimoniale şi contabile contravaloarea materialului lemnos (993 mc) rezultat din defrişările efectuate pentru eliberarea amplasamentului necesar realizării unui obiectiv de investiţii”, se arată în raportul Camerei de Conturi Vrancea.

În acest caz, s-a dispus luarea măsurilor legale pentru invetarierea, evaluarea şi înregistrarea în evidenţa tehnico-operativă şi contabilă a materialului lemnos rezultat din defrişări.

Reamintim că amenajarea Crângului Petreşti de lângă Focşani a însemnat la momentul când au început lucrările, respectiv în anul 2015 şi defrişarea a circa unui hectar de pădure.

Drujbele au doborât la pământ sute de copaci, pentru a crea front de lucru obiectivelor care s-au construi în pădure.

Conform avizului semnat cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, defrişările s-au făcut  pe 9.000 de metri pătraţi, din cele 48 de hectare ale pădurii şi, potrivit arhitectului judeţului de la acea oră, Daniela Olaru, s-au tăiat doar copacii de pe locul unde s-au amenajat  parcarea şi încă două clădiri în interiorul pădurii.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite