EXCLUSIV Focşani: Urşii vor avea avocaţi şi cameră-web în bârlog
0Animalele vor fi îndeaproape supravegheate cu camere video şi orice abuz asupra lor va fi „taxat". Agenţia de Protecţie a Mediului a demarat un proiect pentru studierea comportamentului urşilor chiar în propriile bârloage, în contextul încălzirii globale.
Proiectul are un dublu rol, conservarea populaţiei de urşi şi impunerea unor măsuri care să protejeze oamenii de agresivitatea acestor animale. „Urşii au devenit activi iarna, din cauza temperaturilor mai ridicate în ultimii ani. Este bine ca oamenii să ştie că nu trebuie să se apropie de bârloagele urşilor, motiv pentru care vor fi marcate traseele unde sunt acestea. De asemenea, este important să nu se treacă prin preajma lor cu ATV-urile. Noi vom număra toate bârloagele din pădure, urmărind urmele de paşi şi vom pune nişte camere video. Vom lăsa nişte cabluri afară astfel încât, din când, în când, să mergem cu laptopurile şi să vizualizăm ce se întâmplă înăuntru", a detaliat coordonatorul proiectului, Silviu Chiriac, consilier în cadrul APM Vrancea.
Moş Martin urmărit prin GPS
În cadrul proiectului, vor fi montate şi garduri electrice la stâni pentru protejarea oilor.
În 2009, în Vrancea, au fost înregistrate cele mai multe incidente de acest gen din ultimii ani. Justificarea vine de la specialişti. „Din cauza îngheţului târziu din primăvară, fagul şi stejarul nu au mai avut fructe, iar urşii au coborât din pădure în aşezările umane după hrană", ne spune Silviu Chiriac.
Urşii care vor avea comportament agresiv, vor fi mutaţi departe de aşezările umane şi vor purta la gât coliere prevăzute cu emiţătoare de semnal cu care vor fi urmăriţi prin GPS.
Urşii vor avea avocaţi şi medic
Animalele vor avea şi o echipă de avocaţi care va media incidentele dintre ele şi oamenii atacaţi sau prejudiciaţi material. „Echipa va fi formată din biologi specializaţi şi în Cinegetică, dotaţi cu binoclu şi camere de filmat, care vor studia comportamentul animalului şi vor lua măsuri în funcţie de situaţie. Ursul agresiv nu va mai fi împuşcat ca pe vremuri, pentru că aparţine unei specii protejate de UE", a mai declarat coordonatorul proiectului, Silviu Chiriac.
Medicul care se va ocupa de starea de sănătate a animalelor este dr. Florin Vulpoiu, de la Centrul medical pentru animale sălbatice.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, cu 600.000 de euro, în cadrul programului „Life Natura" şi se extinde pe toată zona central - estică a Carpaţilor Orientali.
Acesta are ca scop principal monitorizarea comportamentului urşilor pe timpul iernii.
Judeţul Vrancea se află pe locul cinci pe ţară în ce priveşte habitatul de urşi, cu 340 de exemplare de urs brun.