"Cumetrii" cu studii de fezabilitate de 12 miliarde ce zac în sertar la Primărie
0Şcoli, străzi sau parcări au rămas doar la stadiul de studii care au băgat în conturile unor firme private peste 14 miliarde de lei vechi. Banii au plecat de la bugetul local în 2008 şi 2009 pentru 26 de studii de fezabilitate. Doar patru dintre acestea au fost continuate mai departe ca investiţii, edilii dând vina pe lipsa banilor la buget.
Risipirea banului public continuă să fie o modă în Primăria Focşani, operaţiune care se face chiar pe semnăturile celor ce vorbesc de austeritate.
În cazul de faţă, este vorba despre bani plăziţi în anii 2008 şi 2009 pentru efectuarea unor studii de fezabilitate, pentru mai multe proiecte de investiţii în municipiu, aprobate de consiliul local.
Aceste proiecte nu au fost urnite niciodată din loc, sub eterna scuză a lipsei de fonduri.
Studiile de fezabilitate au fost însă plătite la timp iar banii au fost „plasaţi" la loc sigur.
Din cele 26 de studii efectuate contra sumei de 14 miliarde de lei vechi, doar pentru patru s-au găsit fonduri pentru a fi derulate mai departe ca investiţii acestea însumând doar două miliarde de lei.
Majoritatea investiţiilor care fac obiectul studiilor de fezabilitate privesc reabilitări de şcoli, sistematizare de intersecţii, modernizare şi extindere spaţii verzi, amenajare parcări.
Primarul este iritat
„De ce nu vorbiţi la Ministerul Dezvoltării să ne dea bani pentru investiţii, pentru că am depuse de anul trecut 12 proiecte de finaţare şi nu am primit un leu. Nu poţi să depui un proiect dacă nu are studiu de fezabilitate", ne-a declarat, iritat de întrebare, primarul Decebal Bacinschi (PSD).
Unii dintre consilierii locali focşăneni nu sunt însă de acord cu edilul, aceştia susţinând că unele studii de fezabilitate sunt bani aruncaţi pe apa sâmbetei.
„Nu există bani la Ministerul Educaţiei pentru campusuri şcolare, dar noi aruncăm bani pentru studii de fezabilitate. Dar dacă urmărim firmele care încasează banii pe studii, nu se poate să nu tragi concluzii care îi încriminează pe edili", ne-a precizat consilierul local Dănuţ Popoiu (PD-L).
La rândul său, consilierul liberal Doina Fodoreanu este de părere că trebuie chibzuit mai mult atunci când e vorba de bani publici.
„Aş aproba un studiu în momentul în care aş fi sigură că am şi sursă de finanţare pentru investiţia respectivă", a menţionat aceasta.
Printre firmele care au proiectat cele mai multe studii de fezabilitate se numără Cert Prodex, Cert Design (la care este asociată şi Floarea Costeanu, soţia fostului şef al Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Vrancea, Ion Costeanu) şi Global Proiect, firme abonate de altfel la banii din bugetul local.