Poliţistul Florin Ancuţa este un culturist apreciat în România
0Face culturism de mai bine de 20 de ani. El are în palmares un titlu de campion naţional, două medalii de argint şi una de bronz.
A început să "tragă de fiare" în 1989 la Clubul Sportiv Voinţa din Focşani, determinat de ceea ce auzise despre performanţele în acest sport ale unor "grei" din Occident.
"Am plecat de ideea de avea un corp sănătos. Înaintea de Revoluţia din 1989 se auzea şi la noi, în România, de Arnold Schwarzenegger că este cel mai bun din lume la culturism. Nu apăruseră filmele sale pe piaţa din România. A fost un prim pas şi m-am gândit că pot ajunge şi eu la perfecţiune. În sport, ca şi în viaţă ai nevoie de modele" ne-a povestit Florin Ancuţa, care în calitate de pionier al acestui sport în România a trebuit să se mulţumească cu condiţiile mai mult decât modeste existente la cea vreme la clubul focşănean Voinţa.
Culturistul focşănean a intrat în lupta adevărată a muşchilor abia după şapte ani de antrenamente asidue.
"Colegii de serviciu m-au convins să merg să mă înscriu la concursuri. După prima mea participare la Campionatul Naţional am ieşit cam boţit, chiar dacă nu am terminat pe ultimele locuri. M-am ambiţionat şi mi-am propus să trag tare pentru a fi, măcar odată, cel mai bun din România, lucru care s-a şi întâmplat", spune Ancuţa. Culturistil a cucerit o medalie de aur, două de argint şi una de bronz la Campionatele Naţionale. La Campionatul European s-a clasat pe locul al VIII-lea, iar la Balcaniadă a fost la un pas de podium, ocupând locul al patrulea.
Cinci antrenamente săptămânal
Florin Ancuţa şi-a înfiinţat de mai mulţi ani propriul club de culturism. Datorită rezultatelor obţinute de sportivii Clubului Sportiv "Ulise" din Focşani, Ancuţa a devenit foarte cunoscut în lumea culturismului românesc.
"Adrian Rusu şi George Ichim au obţinut rezultate foarte bune la Campionatul Naţional.
Programul de antrenament diferă, nu există o reţetă fixă pentru toată lumea. În funcţie de tipul somatic al corpului, de nivelul de pregătire şi de multe alte lucruri, se pot face antrenamente de cel puţin trei ori pe săptămână de la 45 de minute până la două ore", a completat culturistul focşănean.
Fostul campion naţional spune că sportul pe care îl practică este un mod de viaţă datorită disciplinei pe care o impune, începând de la alimentaţie şi până la rigurozitatea programului.
"Există o multitudine de puncte de vedere, care adesea se contrazic. În culturism lucrurile nu stau ca în ştiintele exacte. Nu se poate elabora un program standard, aplicabil cu aceleaşi rezultate la toţi practicantii de exerciţii", explică Florin Ancuţa.
Întrebări şi răspunsuri
Există o reţetă clară pentru antrenamentele în culturism?
Cu cât nivelul este mai înalt, cu atât diferenţele cresc, astfel încât fiecare campion are un program propriu de antrenament, pe care el îl consideră ca fiind cel mai eficient. Un asemenea program este rezultatul a ani întregi de încercări şi experimentări.
Ce spun colegii despre pasiunea dumneavoastră?
În primii ani râdeau de mine. Acum, sala mea este plină de colegi din MAI şi nu numai. Le-am spus că atunci când vei să practici culturismul doar pentru a-ţi întreţine corpul, este bine să pui accentul pe exerciţii fizice care folosesc greutatea propriului corp, flotări, abdomen, genuflexiuni sau tracţiuni la bară.
Ce îi place
Îmi doresc să fiu un model pentru băiatul meu. Încerc să fiu înconjurat de oameni corecţi care nu-şi încalcă niciodată cuvântul dat. Oamenii cu personalitate sunt cei care îmi stau la suflet. Sunt un tip exigent căruia nu-i plac mârşăviile . Îmi place să controlez în mod direct tot ceea ce fac.
Ce nu îi place
Nu îmi place să stau degeaba. Jumătăţile de măsură în sport nu-şi au locul. Cine vrea să facă performanţă este binevenit. Am învăţat că în sport nu poţi face lucrurie de unul singur. Dacă nu lucrezi în echipă eşti un om mort.
NĂSCUT 6 ianuarie 1972, Focşani
STUDII Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
OCUPAŢIE Poliţist
FAMILIE Căsătorit, un copil