“Cu alocaţia europeană îmi cumpăr tot ce vreau”
0Dacă în România un copil primeşte o alocaţie de doar 42 de lei, în Italia, Germania, Spania, Belgia sau oricare altă ţară din cadrul Uniunii Europene, suma este cuprinsă între 150 şi 250 de euro.
Marius Nicoară are 11 ani şi a rămas în grija bunicilor de la vârsta de cinci ani. Primeşte lunar de la statul german 250 de euro, pentru că părinţii lui muncesc cu forme legale în această ţară.
"Cu banii aştia îmi cumpăr tot ce vreau eu, dar sincer mai mult mi-aş dori să am părinţii acasă. Îmi este dor de ei. Am programul meu bine stabilit. În afara orelor de la şcoală merg şi la antrenamente la fotbal şi îmi ocup timpul cu ceea ce îmi place cel mai mult. Este foarte posibil ca în cel mult doi ani să ne stabilim cu toţii acolo", ne-a spus Marius Nicoară, elev în clasa V-a la Şcoala "Ştefan cel Mare" din Focşani.
Italia, Spania şi Germania dau alocaţii mari
La dosarul pentru primirea alocaţiei europene trebuie depus formularul E411 care se ia de la Agenţia de Prestaţii Sociale Focşani. Peste 200 de vrânceni care şi-au găsit de lucru în Itaia, Spania şi Germania au făcut déjà acest lucru.
Ajutorul social în Franţa este de 100 de euro, în Italia şi Spania de 150 de euro, iar în Germania poate ajunge şi la 250 de euro în funcţie de salariul şi locul de muncă al celui care face această cerere pentru alocaţia copiilor.
„O parte din acte se completează în ţară, iar restul la angajatorul străin. Se trimit actele înapoi în România, unde se sistează alocaţia acordată de statul român. Banii îi primesc părinţii acolo unde muncesc, în ţara care i-a adopta pentru o anumită perioadă de timp", a explicat Petrea Cernat, directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale Focşani.