FOTO Paşte ieftin în casele oamenilor de lângă mânăstirile din Dolj
0Unii români aleg să petreacă Paştele la mânăstiri departe de zgomotul oraşului. În judeţul Dolj sunt opt spaţii religioase, însă pelerinii nu au spaţii de cazare.
Mânăstirea Maglavit este situată la 79 de kilometri de Craiova şi este locul magic, ascuns în inima Olteniei, acolo unde ciobanul Petrache Lupu a vorbit cu Dumnezeu în anul 1935. În fiecare an mii de pelerini îşi petrec Paştele la biserica din localitate. Oamenii povestesc despre minunile care se întâmplă zilnic la Mânăstirea Maglavit. Din păcate nu există spaţii de cazare în cadrul instituţiei religioase, însă localnici povestesc că au de câştigat de pe urma acestui lucru. „De Paşte avem casa plină de pelerini.Doar cazarea este la preţul 40 de lei pe noapte. Oferim şi servicii complete, însă acest lucru costă puţin mai mult: 80 de lei pe noapte. Din ziua în care s-a dus vestea că ciobanul Petrache Lupu a vorbit cu Dumnezeu, comuna Maglavit a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşi“, a spus un localnic din Maglavit.
Conform statisticilor între anii 1935-1938, au trecut pe la Maglavit aproximativ de 2.000.000 de oameni.
Cazare pentru un pelerin
Mânăstirea Jitianu este situată la 8 kilometri de Craiova şi a fost o bisericuţă din lemn ridicată de Mircea cel Bătrân după victoria de la Rovine. Este al doilea lăcaş de cult ca vechime din zonă. Credincioşii care vor să îşi petreacă Paştele la Mânăstirea Jitianu trebuie să ştie că nu pot beneficia de locuri de cazare. „Noi avem o cameră unde putem caza un pelerin“, a spus stareţul Nifon Văcăruş.
Unii craioveni susţin că an de an îşi petrec Paştele, cea mai importantă sărbătoare a ortodocşilor, la mănăstiri, unde se pot rupe mai uşor de aglomeraţia din oraş. La Mânăstirea Cârcea nu există locuri de cazare, însă localnicii le oferă credincioşilor o cameră unde pot locui două sau trei zile. „Nu avem preţurile stabilite din timp. Pentru o noapte de cazare cu trei mese pe zi am cerut anul trecut 70 de lei. La Mânăstirea Cârcea vin să îşi petreacă Paşetele mii de credincioşi. Putem să le oferim pelerinilor doar cazare, iar atunci preţul scade la jumătate“, a precizat Maria Stoica.
Pelerinii îşi mai pot petrece Paştele şi la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, Mănăstirea Popânzăleşti, Mănăstirea Sadova, Mănăstirea „Sfântul Gheorghe“ Prisaca.