Cum sunt şantajaţi agricultorii din Dăbuleni pentru a vinde la preţ mai mic: „Samsarii ne acuză că injectăm pepenii cu substanţe de creştere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi crescători de pepeni din Dăbuleni, judeţul Dolj, spun că au ajuns să nu îşi mai vândă marfa din cauza samsarilor care au aruncat pe piaţă zvonul că lubeniţa din zonă ar fi injectată cu substanţe care accelerează creşterea. Efectul ar fi determinarea agricultorilor să scadă preţul pepenilor.

Dorel Măricuţoiu, un agricultor în vârstă de 45 de ani, din Dăbuleni, spune că, din cauza zvonurilor care au fost aruncate pe piaţă de samsari, preţul pepenilor verzi a scăzut la jumătate. „Circulă zvonul că lubeniţa de Dăbuleni au fost injectată cu susbstanţe care accelerează creşterea. Noi nu suntem inconştienţi să facem aşa ceva şi să ne batem joc de munca noastră, dar şi de numele pepenilor verzi. Suntem cunoscuţi în toată ţara şi nu cred că mai avem nevoie de reclamă. Din păcate, am avut de suferit, iar oamenii se feresesc să mai cumpere marfă de la noi de teamă să nu îmbolnăvească“, îşi începe mărturia agricultorul.

Bărbatul se plânge că preţul a scăzut la jumătate din cauza acestor zvonuri, iar acum sunt nevoiţi să vândă kilogramul de pepene verde cu 60 de bani. „Nu este normal aşa ceva, dar nu suntem băgaţi în seamă de absolut nimeni. Guvernanţii nu ne aud, însă odată la patru ani ne promit marea cu sarea. Pentru cei care nu ştiu, în momentul în care un pepene este injectat, se acreşte, iar sâmburii se albesc. Niciodată nu m-am gândit să fac aşa ceva. În primul rând nu vreau ca din cauza mea să se îmbolnăvească mii de oameni, iar în al doilea rând nu vreau să îmi bat joc de acest brand de Dăbuleni“, adaugă Dorel Măricuţoiu.

VIDEO

Agricultorii din patria pepenilor verzi Dăbuleni susţin că nu au injectat niciodată marfa pentru a o scoate mai repede pe piaţă  

Producătorii, îndepărtaţi

Agricultorii din Dăbuleni mai spun că se simt că sunt dezavantajaţi din toate punctele de vedere. Samsarii îi şantajează aruncând pe piaţă faptul că marfa lor este injectată pentru a scădea preţul, iar pe de altă parte nici în engros-uri nu pot să îşi vândă marfa.

„Mafia din Sicilia s-a mutat la noi în România. Noi nu putem să ne vindem marfa în ţară din cauza samsarilor. Ei sunt cei care au toate tarabele cumpărate, iar noi, producătorii adevăraţi, am fost daţi la o parte. Fără bani mulţi nu ai cum să pătrunzi pe piaţă în Bucureşti sau Timişoara. Toată lumea vine şi cumpără de la noi pe nimic şi vinde mai departe cu preţ triplu pepenii verzi. Anul acesta producţia a fost una destul de mică, din cauză că a dat piatră. Toată lumea ştie că, în momentul în care un produs nu se face, automat creşte şi preţul. La noi în Dăbuleni întotdeauna este invers, noi dăm acum kilogramul cu 60 de bani, iar într-o săptămână o să ajungem să vindem cu 30 de bani“, a spus Oprea Bârzăneanu, în vârstă de 71 de ani, din Dăbuleni.

image

Agricultorii din Dăbuleni au precizat că pepenii verzi nu sunt injectaţi cu absolut nimic

În Europa, injectarea pepenilor verzi este interzisă, iar asemenea substanţe pot avea efecte extrem de grave asupra organismului.

„Chiar nu înţeleg ce câştigă cei care ne acuză că am ajuns să injectăm pepenii pentru a accelera creşterea. Dacă era să facem aşa ceva, nu aşteptam până la începutul lunii iunie să ieşim cu ei pe piaţă. Nu vor decât să ne denigreze şi să ne facă să renunţăm la acest brand. Ei nu se gândesc că, dacă noi nu am exista, nici ei nu ar avea ce să vândă. M-am săturat de toate zvonurile care sunt pe piaţă de atâta timp. Unii se folosesc de noi şi susţin că marfa adusă din import este de Dăbuleni, iar alţii, ca să ne scadă preţul, susţin că o injectăm. Noi ieşim prost, iar ei sunt bine mersi şi mai fac şi bani pe seama noastră“, a spus şi Opriţă Băbăcioiu, un alt agricultor local.

image

Capitala lubeniţelor

Zilnic, din patria pepenilor verzi pleacă în toată ţara peste 300 de tone de marfă. „Noi, agricultorii, suntem cei care aprovizionăm toată ţara cu lubeniţă. Chiar nu înţeleg de ce apar astfel de răutăţi şi unde vor să ajungă unii cu astfel de lucruri. Dacă nu suntem de acord să facem cum zic ei, ne pun imediat la zid. M-am săturat de câte ori am auzit că vom avea o piaţă de desfacerea sau că vom ajunge să ne ducem marfa direct în marile magazine. Nu ştiu ce să mai inventeze despre noi, iar acum au scos acest lucru prin care ne acuză că injectăm pepenii verzi cu diferite substanţe pentru a accelera creşterea. Noi vrem să ştie toată lumea că acest lucru nu este adevărat“, a mai spus Adrian Militaru, crescător de pepeni din oraşul Dăbuleni.

image

În momentul în care un pepene este injectat, se acreşte 

 

image

1.000 de hectare de teren din Dăbuleni sunt cultivate în fiecare an cu lubeniţă.  FOTOGRAFII- ANDREEA MITRACHE

image
image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite