Criză de personal la cel mai mare spital din Oltenia. O asistentă la 40 de bolnavi
0
La Spitalul Judeţean din Craiova, medicii au devenit o raritate, iar asistentele sunt de negăsit. Ion Cotojman, liderul de sindicat Unimedical, a declarat că deblocarea posturile în unitatea spitalicească este pasul cel mai important pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să îl facă.
Medicii cer cu insistenţă Ministerului Sănătăţii să deblocheze urgent posturile din sistem. În caz contrar spitalele se vor declara învinse şi se vor închide. Un singur angajat trebuie să acorde asistenţă medicală pentru 10, chiar 12 persoane internate. Pe secţia de chirurgie o asistentă se ocupă de 40 de pacienţi. „Deblocarea posturilor este un pas ce trebuie făcut, însă este nevoie de mai mult decât până acum. La nivel naţional există în medie un deficit de 40 la sută în cazul personalului mediu. Din trimestrul IV al anului 2009 nu au fost deblocate decât posturi de medici, şi în acest caz puţine la număr. Nu o deblocare de o sută de posturi pentru toată ţara rezolvă problema. Este nevoie de mult mai mult”, a precizat Ion Cotojman, liderul Sindicatului Unimedical de la Spitalul Judeţean din Craiova.
„Cadrele medicale se descurcă cum pot”
Pacienţii sunt de părere că în România sistemul sanitar este la pământ. „Posturile sunt blocate de ani buni, iar cadrele medicale se descurcă cum pot. Am auzit că un asistent trebuie să îngrijească 40 de bolnavi. Este imposibil din punctual meu de vedere. Omul respectiv trebuie să se ocupe de fiecare în parte. Este greu şi pentru el, dar şi pentru noi”, a povestit un bolnav.
Ne pleacă medicii
Medicii sunt hotărâţi să plece din ţară la clinici private din străinătate.Venitul unui rezident în Uniunea Europeană variază între 1200 şi 1500 de euro, a unui specialist între 6.000 şi 10.000 de euro.