Crăciunul în comunism. Moş Crăciun era Moş Gerilă, iar cele mai populare jucării erau „Negresele” şi „Coşarii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crăciunul în perioada comunistă nu arăta aşa cum îl cunoaştem cu toţii acum. Craiovenii povestesc că Moş Crăciun era Moş Gerilă, iar bradul de Crăciun se împodobea pe data de 27 decembrie şi era un pom de iarnă.

Tudora Cojocaru, în vârstă de 78 de ani, din Craiova, povesteşte că în perioada comunistă nu existau sărbători de iarnă, ci serbările pomului de iarnă. „Îmi aduc aminte că pe data de 24, 25 şi 26 decembrie mergeam la muncă. Sărbătorile începeau pe data de 27 decembrie. Pomul de Crăciun îl împodobeam înainte de 25 decembrie, însă de frică era ţinut ascuns. Majoritatea brazilor aveau în vârf o stea, iar Moş Crăciun era Moş Gerilă. Tot timpul masa festivă se defăşura în linişte”, a povestit bătrâna.

„Sărbătorile se petreceau în familie”

Craiovenii au mai declarat că în perioada comunistă jucăriile de fiţe erau confecţionate din plastic, lemn sau table iar cele mai populare erau „Negresele” şi „coşarii, iar portocalele, bananele, şi bomboanele erau agăţate în pom. „Discursul de La Mulţi Ani al lui Nicolae Ceauşescu era peste tot în perioada sărbătorilor de iarnă. Erau slujbele la biserică. Era o curăţenie şi o pregătire pentru Crăciun. Sărbătorile se petreceau în familie. Trebuia să alergăm mult pentru a putea face rost de mâncare sau cadouri”, a spus Ionela Stancu.

Oamenii mai povestesc că înainte de revoluţie de sărbători se distrau cu actori celebri precum Dem Radulescu, Florin Piersic, Toma Caragiu, Jean Constantin. Poantele scurte aveau loc în studiourile Televiziunii Române  doar odată pe an. „Îmi aduc aminte că discursul lui Niclolae Ceauşescu, jurnalul, iar la ora 22.00 era închiderea programului. A trecut mult timp de atunci, iar lucrurile s-au schimbat. Nepoţii mei pot petrece aşa cum vor ei Crăciunul”, a spus un craiovean.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite