Baronul cerealelor din Dolj a pierdut procesul cu DSV în scandalul cu aflatoxina
0Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj au confiscat anul trecut în luna martie 11.000 de tone de porumb găsit într-un depozit al firmei Cerealcom şi care conţinea aflatoxină. Marfa trebuia să ajungă la export.
Inspectorii DSV au declarat că prelevat probe de la cantitatea respectivă de porumb, iar rezultatul la aflatoxină a ieşit pozitiv. Marfa a fost descoperită într-un depozit de la Băileşti şi aparţine firmei Cerealcom a omului de afaceri Mihai Anghel. Baronul cerealelor din Dolj a cerut o nouă analiză a porumbului, iar rezultatul a ieşit negativ. Omul de afaceri a dat în judecată Direcţia Sanitar Veterinară şi a cerut daune în valoare d eun milion de euro pentru că societatea a fost afectată. Magistraţii Tribunalului Dolj au respins cererea depusă de unul dintre cei mai mari latifundiari ai României. „Respinge acţiunea. Respinge cererea de intervenţie cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.
Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj, a declarat că a respectat legea în momentul în care a pus sechestru pe cele 11.000 de tone de porumb.
Magnatul doljean Mihai Anghel are în arendă în judeţul Dolj peste 20.000 de hectare de teren şi o avere estimată la aproximativ 40 de milioane de euro. Afaceristul este cercetat de procurorii DIICOT pentru returnări ilegale de TVA.
Omul de afaceri a achiziţionat în 1999 compania Cerealcom, în portofoliul său intrând apoi Cervina Segarcea şi Redias Redea, ambele ocupându-se de cultivarea cerealelor şi a legumelor. Cerealcom, cea mai mare dintre firmele lui Mihai Anghel, comercializează anual 400.000 tone de cereale, având o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro. Societatea mai deţine şi o reţea de silozuri, cu o capacitate totală de stocare de 350.000 de tone.
Aflatoxina e produsă de sporii ciupercilor din genul Aspergillus, care se dezvoltă odată cu mucegaiul şi apare mai ales în silozurile de porumb unde există umezeală.
Doctorii susţin că aflatoxinele ajunse in organismul uman se elimină greu. Ele se depozitează şi lasă sechele la nivelul ficatului iar în doze mari, pot provoca afecţiuni hepatice şi, în timp, cancer.
Mai citeşte şi