Craiova: (UPDATE) Şmecheri de România: regele TVA a înhăţat muzeul “Micul Versailles”
0Zeci de obiecte de artă ce valorează acum milioane de euro, spun experţii, ar fi fost luate din Muzeul de Istorie a Medicinei şi făcute cadou lui Ristea Priboi, pe vremea când Genică Boierică avea un cuvânt de spus în partidul "unchiului Sam", dar şi altor persoane controversate.
Imobilul Muzeului Istoriei Medicinei de pe Calea Unirii era cândva arhiplin de mobilier, instrumentar, documente referitoare la viaţa şi activitatea doctorului craiovean Victor Gomoiu, o bibliotecă adăpostind, pe lângă cele 10.000 de volume, corespondenţă, reviste, documente şi obiecte care aparţinuseră unor mari savanţi, dar şi tablouri celebre: Veronese, Petraşcu, Jalea. Au dispărut cu totul. Clădirea, amintind arhitectura renascentistă, a fost construită în 1892 şi este clasată ca monument istoric.
A fost restaurată de două ori, în 1979-1980 şi între 1990 şi 1993. Acum fostul muzeu este reşedinţa controversatului Genică Boerică. Fostul ofiţer DIE Ristea Priboi ar fi primit, de la Boerică, mai multe tablouri, 30.000 de sticle de vin vechi şi câteva obiecte din Muzeul de Medicină din Craiova, cunoscut drept “Micul Versailles”, în schimbul firmei Bahus SA Craiova.
Avându-şi sediul într-o clădire revendicată, muzeul a fost evacuat şi colecţiile divizate după 1990. În prezent, o parte dintre ele se află la Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, altă parte la Muzeul de Artă “Theodor Aman” din Craiova (în special tablouri cu valoare de patrimoniu) şi doar o mică parte la Disciplina de Istoria Medicinii din cadrul UMF Craiova.
Printre exponate se numără şi manechinul celui mai înalt om din România, Gogea Mitu, care are 2,45 metri şi 183 kilograme.
Universitarii au reuşit cu greu să-l scoată din impresionanta casă după ce Boierică pusese mâna pe ea.
Adevărul despre cum a reuşit controversatul om de afaceri să înhaţe muzeul rămâne un mister, însă surse din anturajul său au o poveste: “Genică a dat cam 650 de mii de dolari pe clădire, în urmă cu vreo zece ani. Casa a aparţinut unei familii de actori, Sasu, cu doi moştenitori, unul la Craiova şi altul la Timişoara. Boierică a reuşit să-i convingă şi să o cumpere”.
Un alt personaj controversat implicat în cazul Gorbunov - Adrian Berceanu (stânga), alături de Ristea Priboi
În ceea ce priveşte donaţiile făcute lui Priboi, cunoscătorii spun că acesta ar fi primit de fapt doar o colecţie de reviste. “Priboi a acceptat colecţia din bun - simţ, nu era un cunoscător mare în ale medicinei. Nu a primit niciun tablou, pentru că în muzeu mai erau doar ziare şi reviste vechi. Nimic altceva”. Fostul muzeu are peste 14 camere, piscină interioară şi o curte imensă. Holurile ce împart camerele sunt atât de lungi, încât pe vremuri, povestea Sasu, se adăpostiseră hoţii fără să fie văzuţi de valeţi.
Iertat de pedeapsă pentru că a turnat
Genică Boierică (foto) a reuşit să fenteze legea şi a luat returnări de TVA de cîteva milioane de euro. A stat închis câteva luni. Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie 2001 - iunie 2003, prin folosirea de înscrisuri false şi alte mijloace frauduloase, Genică Boerică, Elena Popa şi Florentin Şargarodschi - cu sprijinul unor cetăţeni egipteni, iordanieni, iranieni şi palestinieni au solicitat şi obţinut de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice returnări de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro.
Genică Boiercă, zis Gelu, a fost inclus în programul de protecţie a martorilor, urmând să primească doar jumătate din pedeapsa prevăzută pentru megatunul TVA dat finanţelor doljene, după ce Boierică, supranumit şi regale TVA ar fi scăpat de închisoare după ce i-a turnat pe Adrian Nastase, Ristea Priboi, Ioan Melinescu, fostul sef al Oficiului Spalarii Banilor, Simona Busica si Lucian Zaharia, angajati ai Directiei de Finante Dolj. Genică a fost condamnat la opt ani de închisoare, dar Curtea de Apel Bucuresti a constatat vicii de procedura si a retrimis dosarul Tribunalului Bucuresti, pentru rejudecare.
Acum Boierică este un veritabil avocat. Anul trecut, el a fost primit în Baroul Constituţional alături de alte personae controversate: Florentin Scaletchi sau Iosif Veverca, graţiat de fostul preşedinte Ion Iliescu de pedeapsa de 15 ani de închisoare primită pentru uciderea unui manifestant în timpul evenimentelor din decembrie 1989 de la Timişoara.