Student la Medicină: "Am trecut examenele din noroc". Profesor universitar: "E jale! Habar n-au!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Unii studenţi spun că urmează de formă studii în Medicină.
Craiova: Unii studenţi spun că urmează de formă studii în Medicină.

Studenţii la Medicină de la universităţile din ţară sunt în plină sesiune. Mulţi dintre tineri spun că nu cunosc o iotă din materie, dar îşi doresc să devină doctori în toată regula. În Craiova, profesorii se plâng că mediciniştii sunt sub orice critică şi că îi trec examenele din milă.

Profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova sunt conştienţi că mulţi tinerii medicinişti vor îmbrăca halatul alb fără să îl merite şi chiar se tem că unii dintre aceştia vor deveni călăii bolnavilor.

"Nu m-am omorât cu învăţatul"

Vă vom reda câteva declaraţii ale unui student, cu privire la examenele pe care le susţine în această perioadă. Tânărul spune că nu cartea contează în viaţă, ci norocul. Aceasta este părerea lui Cristian N., student la UMF Craiova.


Reporter
: A început sesiunea. Cum te-ai descurcat, până acum?
Cristian N.: Foarte bine. Nu am picat la niciun examen. Am avut noroc, deşi nu m-am omorât cu învăţatul.

Reporter: Ce note ai luat?
Cristian N: De la 8 în sus.

Reporter:  Ai picat pe subiecte?
Cristian N: Nu neapărat. Dar nu trebuie să fii geniu ca să termini o facultate. Nu mai e ca pe vremuri...

Reporter:  Ce stii cel mai bine, din toată materia?
Cristian N.: Acum ce faceţi cu mine, mă ascultaţi? Nu mă stresez atât de mult cu şcoala, doar v-am spus.

"Nu au noţiunea cititului. Te cruceşti!"

Cadrele didactice universitare recunosc faptul că gradul de pregătire al studenţilor este destul de slab.


Dr. Alexandru Cameniţă, profesor de neurochirurgie la UMF Craiova
: Nivelul lor este execrabil! Nu au nici cele mai elementare noţiuni de cultură generală. În anul V de facultate, majoritatea nu cunosc structura vertebrei.

Reporter: Cum reuşesc să treacă de examene aceşti studenţi?
Dr. Alexandru Cameniţă, profesor la  UMF Craiova: Le dau puncte cu TVA. Dacă unul merită 5, îi pun 8 sau 9.  Acum cei care au nota 10 sunt de fapt de 8. Studenţii habar n-au să reproducă nişte termeni. Fac asta pentru că altfel ar pica trei sferturi dintre ei şi nu ar mai ajunge niciunul în ultimul an de facultate. Dacă le spui o frază de 13 cuvinte, nu sunt în stare să o spună pe dinafară. Lor le trebuie propoziţii simple. Am ajuns să-i întreb "Nu-i aşa că...?", iar ei să aprobe. Nu au noţiunea cititului. Te cruceşti! Dacă îi întreb pe unii ce-i aceea o gastrită, îmi spun că e o gaură în stomac.

Bolnavii, victimele unui sistem defect

În Oltenia au fost numeroase cazuri în care pacienţii au murit, iar familiile acestora i-au acuzat de malpraxis pe doctorii care i-au tratat. La Colegiile Medicilor din judeţele din sudul ţării au fost depuse zeci de plângeri împotriva mai multor cadre medicale.

A decedat, după întreruperea de sarcină

O tânără în vârstă de 18 ani a murit în urmă cu două luni în Spitalul Nr. 1 din Craiova, în urma unui chiuretaj făcut de către medicul Marian Galbenu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Mehedinţi. Rezultatele autopsiei se vor afla în zilele următoare. Surse de la Institutul de Medicină Legală spun că au fost găsite înţepături în vezica tinerei, provenite cel mai probabil de la întreruperea de sarcină. 

A născut după chiuretaj

Lucian Talegă, soţul fetei, a depus o plângere la Colegiul Medicilor din Mehedinţi şi la Parchet, împotriva ginecologului, care a ocupat şi funcţia de preşedinte al Camerei Federative a Medicilor din Mehedinţi. Doctorul Galbenu susţine că nu este vinovat de cele întâmplate. Presa locală din Mehedinţi vorbeşte despre alte cazuri în care o tânără a născut, după ce a fost chiuretată de dr. Galbenu. În urmă cu câteva săptămâni, o altă familie a fost nenorocită după ce o fată a suferit o intervenţie făcută de dr. Galbenu.

Studenţii au rezultate slabe, potrivit unui raport

Potrivit Barometrului Calităţii 2009, doar 20% dintre universităţile româneşti reuşesc să producă absolvenţi competitivi pe piaţa muncii din România şi Europa şi să dea rezutate remarcabile în cercetare. Studiul, coordonat de profesorul Lazăr Vlăsceanu, a fost realizat pe un eşantion de 1.500 de studenţi şi 1.500 de profesori din 40 de universităţi de stat şi particulare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite