Un an de la moartea unui pompier-erou. Daniel Fripis, dispărut tragic în misiune la doar 42 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Daniel Fripis, pompierul-erou de la Constanţa Sursa foto ISU Dobrogea
Marius Daniel Fripis, pompierul-erou de la Constanţa Sursa foto ISU Dobrogea

La 29 august 2015, o butelie GPL montată într-o gospodărie de pe strada Tabla Buţii din Piaţa Chiliei din Constanţa a luat foc. Proprietarul a scos-o în curte, apoi a chemat de urgenţă pompierii. Primul pompier care a ajuns la faţa locului a fost secerat de explozia buteliei. Era Marius-Daniel Fripis, comandantul de echipaj, în vârstă de 42 ani. În memoria eroului răpus la datorie, Detaşamentul Pompieri Oraş îi poartă numele.

La un an de la tragica dispariţie care a îndoliat oraşul şi a impresionat o ţară întreagă, eroul Marius-Daniel Fripis a fost comemorat la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. „Un erou a plecat dintre noi în urmă cu un an, noi nu îl vom uita niciodată!“, au spus colegii despre sublocotenentul post-mortem.

În urmă cu un an, „Adevărul“ relata cele întâmplate.

Pompierul a mers în dimineaţa de 29 august 2015, o sâmbătă ce se anunţa obişnuită, la o intervenţie la o gospodărie de pe strada Tabla Buţii din Constanţa, unde o butelie GPL abia montată luase foc. Proprietarul o scosese în curte, aşezând-o după colţul casei şi pusese pături pe ea pentru a înăbuşi flacăra.

Fiind comandant de echipaj, Daniel Fripis a fost primul care a pătruns în curte şi exact în momentul în care a ajuns lângă butelie, aceasta i-a explodat în faţă.

Colegul care era cu un pas în urma sa a scăpat cu viaţă pentru că nu apucase să treacă de colţul casei.

Daniel a murit pe loc.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem cu Ordinul Bărbăţie şi Credinţă. Distincţiile le-au fost înmânate fiului Sebastian (student la UMC) şi soţiei Betty Fripis, fostă ziaristă la „Adevărul“. În memoria sa, Detaşamentul ISU Constanţa Oraş poartă numele sublocotenentului Marius Daniel Fripis.

Un pompier a povestit una dintre primele misiuni la care a făcut echipă cu Daniel Fripis. În Piaţa Ovidiu, muncitorii turnaseră asfalt peste o gură de canalizare, fără să se asigure că nimeni nu mai este înăuntru. Ţipetele disperate ale celui prins înăuntru au fost auzite într-un târziu de nişte taximeştri, care au chemat pompierii. Aceştia au decupat asfaltul, cât să se strecoare în subteran. Daniel a fost cel care a intrat acolo, să-l scoată afară la viaţă pe captiv. „Nu voi uita niciodată privirea celui salvat“, a declarat colegul lui Daniel Fripis.

Fripis, nume de erou

ISU Dobrogea a comemorat pierderea pompierului-erou, printr-o ceremonie organizată la sediul de pe strada Mircea cel Bătrân.

„Ziua de 29 august 2015 va rămâne pentru totdeauna în sufletele pompierilor constănţeni ca o dată de referinţă, cu o importantă încărcătură emoţională, o zi tristă, pentru că unul dintre noi, dintre salvatori, sublocotenentul (post-mortem) FRIPIS MARIUS-DANIEL, şi-a pierdut viaţa în linia întâi, la datorie, în timpul unei misiuni.

Pompierul constănţean a participat în acea dimineaţă la o intervenţie într-o gospodărie din municipiu, unde o butelie abia montată luase foc. Proprietarul o scosese în curte şi pusese pături pe ea pentru a înăbuşi flacăra. Era o misiune aparent obişnuită, însă avea să se încheie cu o tragedie pentru unul dintre ostaşii de foc. Comandant de echipaj în acea zi, Marius-Daniel Fripis a fost primul care a pătruns în curte şi exact în momentul în care a ajuns lângă butelie, aceasta a explodat. Colegul său, care era cu un pas în urma sa a scăpat cu viaţă, pentru că nu apucase să treacă de colţul casei, locul în care avusese loc explozia. Daniel a murit pe loc, fără nicio şansă de supravieţuire.

Ultima misiune

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 29 august 2015, la ora 11.26, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa a fost anunţat telefonic, prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, asupra faptului că în curtea unei locuinţe din municipiul Constanţa a izbucnit un incendiu, la o butelie GPL. Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat efective aparţinând Detaşamentul de Pompieri Constanţa-Oraş, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, încadrată cu şase pompieri.

În timpul misiunii de recunoaştere efectuată la faţa locului, butelia a explodat, comandantul echipajului de intervenţie suferind leziuni grave la nivelul feţei. În urma evaluării de specialitate, medicul de pe ambulanţa sosită prima la locul intervenţiei a constatat că subofiţerul prezenta leziuni incompatibile cu viaţa.

Plutonierul adjutant Marius-Daniel Fripis, în vârstă de 42 de ani, a pierdut lupta cu viaţa, la datorie.

Recunoaşterea meritelor

Pentru curajul şi devotamentul său faţă de arma pompieri, Marius Daniel Fripis a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent şi i s-a acordat şi Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă“ în grad de Cavaler de către preşedintele României, Klaus Iohannis. Totodată, în semn de recunoştinţă, unitatea unde pompierul a activat, poartă acum numele - Detaşamentul de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius-Daniel“.

Rămas bun, drag camarad, vei rămâne mereu în sufletele noastre!

Dumnezeu să te aşeze la dreapta Sa!

Vei fi mereu un exemplu pentru noi toţi! Nu te vom uita niciodată!“

Pompieri ISU Dobrogea Constanţa intervenţie misiune incendiu foc flăcări fum Foto ISU

Explozia care a cutremurat o ţară. Cum să foloseşti corect o butelie

La cererea ziarului „Adevărul“, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea Constanţa a transmis după câteva zile de la tragicul accident din 29 august 2015 un comunicat de presă în care oferă sfaturi pentru folosirea buteliilor de aragaz.

Explozia unei butelii de aragaz poate avea, deseori, urmări catastrofale. În afara distrugerii de bunuri, în explozie mor oameni care fie manevrează greşit butelia, fie au ghinionul de a se afla în preajma acestora.

„Având în vedere impactul şi amploarea unor astfel de tragedii provocate de folosirea necorespunzătoare a buteliilor de către cetăţeni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa face câteva recomandări şi oferă sfaturi utile pentru folosirea corectă a acestora:

  • Nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare;
  • Nu utilizaţi buteliile în altă poziţie decât în cea verticală;
  • Nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din acestea;
  • Nu amplasaţi buteliile lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare;
  • Nu spălaţi buteliile în lichide corozive (sodă, leşie etc).

ESTE STRICT INTERZIS A EFECTUA VERIFICAREA ETANŞEITĂŢII CU FLACĂRĂ DESCHISĂ, ACEASTA PUTÂND CONDUCE LA ACCIDENTE GRAVE!

La schimbarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifica în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei, cu spumă de apă şi săpun.

În cazul livrării buteliei la domiciliul consumatorului, montarea ei şi verificarea etanşeităţii se vor executa de către personalul persoanei juridice distribuitoare.

Recomandăm cetăţenilor să nu apeleze la umplerea buteliilor cu gaz auto de la staţiile GPL, întrucât acestea nu sunt verificate din punct de vedere al etanşeităţii! Supuse periodic suprapresiunilor determinate de umplerea repetată, buteliile se deformează şi se poate provoca apariţia unor pori în zona sudurilor, prin care poate ieşi gazul, generând astfel acumulări de gaz, cu mare pericol de explozie!

În timpul verificării etanşeităţii, se vor controla locul de îmbinare a robinetului buteliei cu butelia; locul de ieşire a tijei rozetei din corpul robinetului; ambele feţe ale piuliţei olandeze a regulatorului de presiune; locul de îmbinare a racordurilor de intrare şi de ieşire cu corpul regulatorului de presiune; corpul regulatorului de presiune; capetele furtunului şi furtunul, pe toată suprafaţa lui; locul de îmbinare a portfurtunului aparatului de utilizare cu aparatul; toate îmbinările conductelor şi robinetele aparatului de utilizare.

Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise!

În cazul când s-au uitat deschise robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare şi gazul s-a scurs în încăpere, se vor lua imediat următoarele măsuri:

  • se închid robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare, se deschid uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;
  • nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, lifturi, nu se va fuma şi nu se vor aduce surse de foc decât după aerisirea încăperii.

În cazul în care toate robinetele sunt închise, dar se simte totuşi mirosul caracteristic al gazului, se vor lua măsurile de mai sus şi se va anunţa întreprinderea distribuitoare.

Înainte de aprinderea focului, dacă în încăpere nu se simte miros de G.P.L., se iniţiază flacăra, apoi se deschide robinetul aparatului de utilizare.

După utilizare, se închide mai întâi robinetul buteliei şi numai după stingerea flăcării arzătoarelor se închid robinetele aparatului de utilizare.

Pentru siguranţa dumneavoastră, a familiei şi a comunităţii în care trăiţi, respectaţi instrucţiunile de utilizare a buteliilor!“

Pe aceeaşi temă:

Pompier mort în misiune, la Constanţa. O butelie i-a explodat în faţă

Pensie de mizerie pentru fiul unui erou constănţean: Sebastian Fripis va primi lunar 332 de lei

Pompierul-erou, înmormântat cu onoruri militare. Numele sublocotenentului Marius Daniel Fripis va fi dat Detaşamentului ISU Constanţa Oraş

Raed Arafat, controversă în moartea pompierului-erou Daniel Fripis decedat în explozia unei butelii: „Echipamentele ISU şi SMURD trebuie aduse la zi“

Cum să foloseşti corect butelia. Sfaturi de la Pompieri: nu mai umpleţi buteliile la staţiile GPL şi nu le mai verificaţi cu foc, ci cu spumă de săpun!

Pompierii gălăţeni au ţinut un moment de reculegere pentru Daniel Fripis, salvatorul constănţean mort în misiune

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite