Tragedia aviatică care a dus la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol: cine îi mai putea salva pe cei patru membri ai echipajului, morţi în accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru salvatori au murit joi, după ce un elicopter SMURD Iaşi s-a prăbuşit în regiunea Cantemir din Republica Moldova. Tot patru salvatori români au pierit şi după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Sutghiol din Constanţa la 15 decembrie 2014.

Medicul Laura Vizireanu (39 ani), asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 ani), pilotul comandor Petre Cătuneanu (47 ani) şi copilotul căpitan Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani) au murit în iarna înghiţiţi de apele reci ale lacului Siutghiol. 

Ancheta de la Constanţa, care a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu a fost finalizată.

Aparatul de zbor, care se îndrepta spre Mihail Kogălniceanu, efectuase o misiune medicală şi trebuia să alimenteze cu combustibil. Aparatul s-a prăbuşit fără niciun motiv. 

La un an de la producerea tragediei, Parchetul a transmis stadiul anchetei: „Au fost audiate, pe parcursul a 875 ore de anchetă, 111 persoane, din care 8 părţi civile şi 103 martori din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Autorităţii Navale Române, Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe  Mare, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, precum şi cetăţeni care au sesizat SNUAU 112, în legătură cu producerea catastrofei aviatice, sau care au putut oferi date referitoare la circumstanţele producerii acestui eveniment aviatic, respectiv cu privire la activităţile efectuate de către forţele de intervenţie pentru salvarea victimelor; s-au solicitat relaţii de la peste 15 instituţii ale statului şi persoane juridice; la data de 14 decembrie 2015, s-a dispus efectuarea, de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, a unei noi expertize medico-legale privind victima C.G.C. De asemenea, se aşteaptă depunerea Raportului de investigaţie a accidentului aviatic din data de 15 decembrie 2014 de către comisia de investigaţie constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Interne“.  

image

Întrebări fără răspuns

Nimeni nu ştie încă dacă salvatorii ar fi putut fi salvaţi sau incompetenţa celor plecaţi în căutarea lor I-au băgat în mormânt. Pompierii militari au plecat de la mal într-o barcă pneumatică, dar nu au reuşit să pornească motorul. Din această cauză ei au dat la vâsle până în apropierea epavei. 

De pe partea cealaltă a lacului Siutghiol s-a apropiat de epava aparatului de zbor o barcă pescărească, condusă de un voluntar. Acesta a reuşit să facă două ture în jurul cozii elicopterului înainte ca pompierii militari să se apropie. Este vorba de Gheorghiţă Zice, administrator la Insula Ovidiu, punctul turistic de pe lacul Siutghiol. Marorul a povestit pentru Adevărul că imediat cum a aflat că un elicopter s-a prăbuşit în lac s-a urcat în barcă şi a plecat spre locul indicat.

Când a ajuns, nu era nicio mişcare. Între timp au venit şi pompierii, cu barca pneumatică, vâslind. „Vâsleau de parcă se duceau, nu că veneau. Unul dădea în stânga, altul dădea în dreapta, iar motorul era ridicat. Au zis că e prima dată când folosesc barca aia, nu aveau cheia, nu aveau motor. Am ridicat împreună coada de elicopter care ieşea din apă. Când am tras în sus, a ieşit la suprafaţă doctoriţa. Era agăţată cu haina de fiare, dedesubt. Stătuse sub apă, nu mai respira, nu mai era conştientă.  Un pompier i-a luat pulsul, a zis că are semne vitale. Au luat-o cu barca lor cu motor băieţii de la Pescărie din Ovidiu, veniseră şi ei să dea o mână de ajutor. Ei au dus-o la mal, la Salvare. Pompierii nu aveau de nici unele la ei. A venit un ski-jet şi i-a tras ski-jetul, i-a agăţat de un cârlig şi i-a plimbat pe acolo, să cerceteze locul. Nu erau pregătiţi de intervenţie, nu aveau generator, nu aveau lumini, ceva de neimaginat. Nici scafandrii, care au venit după o oră, nu vedeau să se îmbrace, nu nimereau buteliile de oxigen. Le-am făcut noi lumină cu lanternele, cu telefoanele mobile, cu ce aveam“, a rememorat el tragismul acelei zile.

„Unde e, mă, priza?”

Dacă n-ar fi fost de plâns, ar fi fost de râs. O căpetenie de pompieri nu reuşea să pună generatorul în funcţiune: „Unde are ăsta, mă, priza?“. Pe Gheorghiţă l-a umflat furia: „Cum adică, eşti căpitan şi nu ştii să porneşti un generator?“. Gradatul s-a scuzat: „Nu mă ocup eu cu asta, iar băiatul care e specializat nu e aici“.

Omul a încercat să se facă util cum a putut. „Am adunat caschetele, am adunat vestele cu care erau îmbrăcaţi. Am adus eu generatorul şi l-am pus pe Jupiter, şalupa cea mare a Căpităniei. Autorităţile sunt la pământ. Nimic nu e adevărat din ce au spus, că au venit cu bărci... Au venit c-o barcă dezumflată, au venit c-un motor fără cheie. Pompierii au ridicat din umeri, că sunt pentru prima oară în acea barcă. După aia au mai adus şi-un elicopter, noaptea. Pentru ce l-au mai adus?!

Suntem o ţară de 2 lei. Şi cu asta am spus tot. Păcat de oamenii aceia, de familii, de copii... durere fără margini. Ce s-a întâmplat la Apuseni s-a repetat la indigo la Siutghiol. Am venit eu cale de 5 mile, de la distanţă foarte mare. Dacă eram mai aproape şi ajungeam mai repede, ei trăiau. Au murit cu zile. Căpitănia are şalupa Jupiter, puternică, 5 minute făcea până la elicopter. De ce nu s-au dus? Organele noastre... umflau barca“.

image

Dosar DNA pentru Nicuşor Constantinescu

În iunie 2015, Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, de la 15 decembrie 2014. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.

La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.

Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Epava elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă la mal. Şeful ISU Constanţa, demis

Bătrâna pentru care şi-au dat viaţa cei patru membri ai SMURD din elicopterul prăbuşit la Constanţa. Femeia a fost la câteva minute să moară alături de eroi

Martor al tragediei de pe lacul Siutghiol: „Mi-a atras atenţia zborul în picaj al elicopterului“

Baronul Nicuşor contra părintele SMURD: „Elicopterul avea flotoare. Hai să vedem, le mai găseşte în Siutghiol??“

FOTO Blestemul lacului Siutghiol, cimitirul de epave. Pe fundul apei zac mormane de fiare ale aparatelor de luptă nemţeşti, dar şi ambarcaţiuni noi

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Bâlbele din misiunea de salvare a echipajului SMURD, după prăbuşirea elicopterului

Raed Arafat, pe contul său de Facebook, la 8 decembrie: „În scurt timp, operaţiunile de salvare din sud-estul ţării se vor desfăşura mai eficient“

UPDATE Elicopter SMURD prăbuşit. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite