Semnul după care recunoşti ghiocelul ocrotit de lege. Specia Galanthus plicatus creşte doar în apropierea Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghiocei din pădurea Babadag Foto Sînziana Ionescu
Ghiocei din pădurea Babadag Foto Sînziana Ionescu

Cele mai căutate flori în această perioadă a venirii primăverii, ghioceii sunt protejaţi prin lege în nordul Dobrogei. Aici creşte specia de ghiocel dobrogean (Galanthus plicatus), cu formă deosebită. În Pădurea Babadag este cea mai mare rezervaţie de ghiocei din România, ce este inclusă în situl Natura 2000.

Ghiocelul Galanthus plicatus este trecut pe Lista roşie a speciilor aflate pe cale de dispariţie.

„Este un ghiocel uşor de identificat, deoarece frunzele sunt îndoite brusc în jos spre partea inferioară a frunzei. Atunci când înmuguresc, marginile sunt pliate în raport cu suprafaţa inferioară a frunzelor. Există două subspecii: plicatus şi byzantinus. Plicatus se găseşte pe tot arealul natural al speciei şi are un singur semn pe fiecare segment de periant interior. Byzantinus se limitează la partea extremă a nord-vestul Turciei şi are două mărci pe fiecare segment periant interior“, spun botaniştii în cărţile de specialitate

Ghiocelul Galanthus plicatus este cultivat de horticultori, dar creşte şi în sălbăticie, de unde localnicii îl culeg pentru a-l vinde. El apare la marginea pădurilor de foioase mixte şi păduri de conifere, fiind găsit pe soluri calcaroase şi acide, de multe ori pe teren înclinat, şi, uneori, în apropierea de pâraie şi râuri mici. Creşte la altitudini de până la 1.350 metri, în jurul Mării Negre - în România, Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă şi Turcia asiatică. Aria acoperită se întinde pe o suprafaţă totală de 4.608 kilometri pătraţi, în 35 zone.

În România, ghiocelul Galanthus plicatus creşte în apropiere de Babadag, oraşul tulcean din Dobrogea, unde există o pădure cu acelaşi nume. În Moldova, ghiocelul se află la Capadia, în raionul Cahul. Una dintre principalele site-uri de Galanthus plicatus este în munţii Crimeei - de la Balaclava la Koktebel. În Ucraina depresionară, acesta se găseşte doar în Cholodnij Jar, în regiunea Cerkasî. În Federaţia Rusă, ghiocelul este văzut în regiunea Novorosijsk, Caucazul de nord-vest.

Galanthus plicatus este extrem de sensibil la condiţiile de mediu, populaţiile din Ucraina, România şi Moldova necesitând o atenţie specială de conservare. Toate cele trei ţări au inclus ghiocelul pe lista speciilor vulnerabile. De altfel, toate speciile Galanthus sunt incluse în Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES). 

Ghiocelul Galanthus plicatus Sursa foto http

Pe aceeaşi temă: 

Au apărut primii ghiocei în Pădurea Babadag. Care este legenda vestitorului primăverii

Ghiocelul de Babadag este cel mai căutat simbol al primăverii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite