Românul care a străbătut înot Marea Neagră, de la Sulina la Istanbul: „Acesta a fost felul meu de a sărbători Centenarul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bibliotecarul din Petroşani, Avram Iancu, a parcurs 680 de kilometri în 60 de zile. Este cel de-al treilea maraton acvatic pe care înotătorul îl duce la bun sfârşit fără costum de neopren.

După traversarea Canalului Mânecii în anul 2016 (62 de kilometri în 18 ore), Avram Iancu a devenit, în 2017, primul om care a înotat pe toată lungimea Dunării, de la izvoare până la revărsarea în Marea Neagră (2.860 de kilometri în 89 de zile).

A urmat cel de-al treilea maraton acvatic, în Marea Neagră. „Am făcut o continuare a maratonului de pe Dunăre. Din locul de unde s-a terminat acesta, Sulina, am plecat pe 2 septembrie 2018 într-un marş acvatic spre Istanbul. Am ales acest oraş deoarece este un simbol în Anul Centenar, este un loc de jertfă deosebită. Vorbesc de jertfa lui Constantin Brâncoveanu şi a copiilor lui”, a declarat Avram Iancu într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa sâmbătă, 3 noiembrie.

În ziua de 2 septembrie 2018, înotătorul a plecat din Sulina şi a ajuns la Istanbul în seara de 31 octombrie. În total a înotat 680 kilometri în Marea Neagră în 60 de zile (10 zile din cele 60 a fost nevoit să stea la mal din cauza timpului nefavorabil).

„Au fost 60 de zile cu mari probleme şi dificultăţi. În România mi-au creat probleme meduzele care în contact cu faţa sau cu rănile pe care le aveam mi-au provocat mari dureri. Apoi, apa a devenit din ce în ce mai rece. Am plecat din Sulina cu marea la o temperatură de 25 de grade, iar pe Bosfor apa avea 15 grade. Nopţile, la cort, erau reci, temperatura ajungând chiar şi la 2,5 grade Celsius”, a spus Avram Iancu.

Înotătorul afirmă că performanţa sa se datorează ajutorului divin şi echipei care i-a fost alături în fiecare clipă: caiaciştii Calin Ene, Lucian Ionescu, Adrian Zapis, Ulise Galu; şoferilor, Vanea Aniko Emese, Elvir Aslan.


         Adrian Zapis, caiacistul care l-a însoţit aproape 200 de km. în apele Bulgariei FOTO Călin G.

Adrian Zapis

Toate cele trei performanţe ale sale, realizate în aceşti ani, au fost încercări grele, spune Avram Iancu. A înotat doar în slip şi cu cască, fără ajutorul costumului de neopren.  „Nu este meritul meu, este meritul lui Dumnezeu că a înzestrat poporul român cu un ADN deosebit. În acest an unic în care sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, acesta a fost felul meu de a sărbători Centenarul”.

Acum, bibliotecarul din Petroşani se va întoarce printre cărţile sale, locul unde a găsit inspiraţia pentru a străbate înot toată Dunărea. De altfel, „Pilotul de pe Dunăre”, cartea lui Jules Verne, este recomandarea sa pentru orice tânăr. Încă nu ştie care va fi următoarea provocare, vrea doar să se bucure de succesul unei noi aventuri terminate cu bine.

Imagine indisponibilă

                Avram Iancu, la capătul maratonului de 680 de km   FOTO Facebook Avram Iancu

Pe aceeaşi temă:

FOTO Iancu Avram se întoarce în ţară. Campionul a străbătut înot Marea Neagră, de la Sulina la Istanbul

Avram Iancu, românul care a cucerit Marea Neagră. Mesajul emoţionant după cursa de 700 de kilometri spre Istanbul


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite