Omul de afaceri care l-a denunţat pe Nicuşor Constantinescu salută trimiterea acestuia în judecată
0Omul de afaceri Marian Turbatu, cel care a înaintat zeci de plângeri la adresa lui Nicuşor Constantinescu, este optimist în privinţa demersului său. DNA l-a trimis marţi, 27 mai, în judecată pe Constantinescu pentru comiterea a 24 infracţiuni de abuz în serviciu.
Printre altele, el a refuzat emiterea de documente prin care să pună în aplicarea inclusiv hotărâri judecătoreşti definitive, pe care le obţinuse Turbatu. Acesta este investitor pe piaţa energiei eoliene, construind parcuri eoliene în judeţul Constanţa.
„Este un semn că statul de drept începe să-şi îndeplinească sarcinile. Am colegi care mi-au semnalat că după ancheta DNA, CJC a început să emită acte pe care le ţineau blocate de ani de zile, privind diferite investiţii“, a declarat Marian Turbatu.
Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, se află în Statele Unite ale Americii, pentru tratarea cancerului la prostată de care suferă. El a suferit o intervenţie chirurgicală la data de 12 aprilie, iar acum urmează un tratament postoperatoriu. Constantinescu este pacientul clinicii Johns Hopkins din Baltimore.
La începutul lunii viitoare, în ziua de 5 iunie, Nicuşor Constantinescu este programat la un consult medical care îi va evalua starea de sănătate. „Să sperăm că se va reface, deocamdată starea lui este... aşa şi-aşa. Dar eu îl reprezint şi în instanţă vom arăta documentele medicale, în caz că nu se va putea înfăţişa la vreun termen“, a menţionat avocatul Marius Mocanu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de DNA Bucureşti, într-un nou dosar. El este acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu. Preşedintele CJC mai este cercetat în două dosare penale, pentru infracţiuni similare, dintre care unul a fost trimis spre judecare de Serviciul teritorial Constanţa (25 aprilie), iar altul se află în curs de instrumentare la acelaşi serviciu (15 ianuarie).
În noul dosar, Nicuşor Constantinescu va fi judecat pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.
De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, şi a directorului general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), Adrian George Gâmbuţeanu pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Marian Turbatu a încercat să intre pe piaţa cu energie eoliană din România în 2006. Omul de afaceri a cerut autorizaţii şi certificate de urbanism pentru o serie de firme, la care deţine diferite pachete de acţiuni, împreună cu parteneri români şi străini. Zona vizată pentru eoliene era nordul judeţului Constanţa, autoritatea emitentă fiind Consiliul Judeţean, prin preşedintele său Nicuşor Constantinescu.
„Am obţinut prima autorizaţie de urbanism pentru construcţia de eoliene în Dobrogea. Am cerut-o pentru parcul eolian de la Mihai Viteazu, prin firma Romwind International SRL. Nicuşor Constantinescu a ţinut să ne înmâneze personal autorizaţia. Ne-a chemat la el, atunci l-am cunoscut. A zis: «V-o dau fără să vă cer nimic. Dar să ţineţi cont de noi când le construiţi»“, relatează Marian Turbatu.
În doar un an, lucrurile s-au încurcat. Scandalul a pornit de la Fântânele, unde Turbatu mai avea două hectare de teren cumpărate, cadastrate şi întabulate. O parte din suprafaţă a fost însă scoasă la licitaţie de Primăria Fântânele, în 2007, deşi terenul era disputat cu comunele învecinate, Cogealac şi Mihai Viteazu. „De atunci a început tot litigiul. Constantinescu a zis că l-am înşelat şi am furat terenul primăriei, deşi aveam actele în regulă“, spune Turbatu.
Acte eliberate după 7 ani
Au urmat nenumărate zeci de plângeri penale, unele dintre ele aflându-se încă la Parchetul Constanţa, iar altele au ajuns în instanţe. “ Dintre acestea, 31 au fost câştigate de noi“, explică investitorul.
Metodele de tergiversare erau diferite: unor firme nu li se acorda autorizaţia de construire, altora nu li se elibera certificatul de urbanism absolut necesar pentru racordarea la sistemul energetic naţional, altora nu li se prelungeau avizele. Mai mult, erau ignorate până şi hotărârile judecătoreşti prin care autoritatea judeţeană era obligată să dea curs cererii investitorilor.
Una peste alta, toată aşteptarea a durat până în 2014. Abia la începutul acestui an, Turbatu a primit 6 certificate de urbanism solicitate din 2008. Întâmplător sau nu, la mijlocul lunii ianuarie, Nicuşor Constantinescu a fost săltat pentru prima dată de anchetatorii DNA.
Vă mai recomandăm
Nicuşor Constantinescu: „Vreau să mă vindec, vreau să încerc să trăiesc“
UPDATE Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu