„Nu este ultima carte semnată Virgil Coman“, a anunţat profesorul Tahsin Gemil la lansarea volumului despre aromânii şi meglenoromânii din Banat
0Volumul „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951)“ a fost lansat vineri şi la Constanţa, la Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman”, în lipsa autorului ei, Virgil Coman, care a murit pe 5 august 2016.
Familia, prietenii şi mulţi dintre cei care l-au cunoscut pe Virgil Coman au venit vineri la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman din Constanţa pentru a fi prezenţi la lansarea cărţii „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951)“.
După ce la început s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lui Virgil Coman, toţi cei apropiaţi au vorbit despre omul, istoricul şi arhivistul care a murit mult prea tânăr.
„Este prima sa carte de autor. Virgil Coman se bucura ca un copil mare de fiecare apariţie a unui volum (...) Este prima carte exclusiv de istorie privind meglenoromânii din România de după Primul Război Mondial”, a notat prof. univ. dr. Stoica Lascu.
În replică, prof. univ. dr. Tahsin Gemil a anunţat publicul că aceasta nu este ultima carte a lui Virgil Coman. „Urmează o altă carte, o carte semnată Virgil Coman. El şi-a făcut treaba, urmează ca eu să pun la punct ce a mai rămas. Aşadar cartea va fi a lui Virgil Coman”, a anunţat prof. univ. dr. Gemil.
Directorul bibliotecii, Corina Apostoleanu, referindu-se la Virgi Coman, cu care a derulat mai multe proiecte, a spus că „Picătura chineazească era măsura lucrurilor pentru Virgil Coman”. „Moartea este un fenomen natural de care nu vom scăpa, dar e bine să vină atunci când trebuie şi să nu răpească dintre noi oameni precum Virgil Coman, în plină activitate profesională“.
„Îl cunoşteam pe Virgil Coman de 13 ani, de când a venit la Arhivele Statului din Constanţa. L-am cunoscut profesional bine şi l-am văzut cum s-a aplecat asupra documentelor de arhivă cu mult interes. (...) Avea o curiozitate deosebită”, a spus şi arhivistul Constantin Cheramidoglu, fostul coleg al lui Virgil Coman.
Pe aceeaşi temă: