FOTO VIDEO Oaza de civilizaţie de pe Autostrada Soarelui. Toaletele publice mai curate decât la mall, îngrijite de o echipă de foşti şomeri din Feteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iordan Fodor, muncitor necalificat la curăţenie pe A2 Foto Sînziana Ionescu
Iordan Fodor, muncitor necalificat la curăţenie pe A2 Foto Sînziana Ionescu

O mână de îngrijitori din Feteşti au reuşit să demonstreze că toaletele publice pot fi mai curate decât cele de la malluri. Vasile Voicu, şeful parcărilor de pe A2: „Este o muncă de echipă. Unul singur n-ar putea face nimic“.

Când a intrat în grupul sanitar de la Km 206, Mihaela Constantinescu, o tânără din Constanţa care mergea spre Bucureşti, a crezut c-a greşit uşa. „Aici este toaleta? Sigur?“. Dar n-o greşise. Aşa sunt grupurile sanitare de pe Autostrada Soarelui, pe aproape toată distanţa. La fiecare lucrează câte o echipă de „domni Fodor“, îngrijitorul modest şi gospodar devenit personajul săptămânii pe Facebook.

Pe domnul Fodor l-a descoperit o călătoare care a poposit la el la muncă - în grupul sanitar de la Km 206. Ea este ziaristă, el este om de întreţinere, iar întâlnirea lor a făcut înconjurul Internetului. Într-un fel, le-a schimbat amândurora viaţa, măcar un pic. Postarea cu hărnicia domnului Fodor a fost distribuită de peste 17.300 ori, fiind viralul autohton al reţelei de socializare.

Bărbaţii care fac muncă de menajeră

La Km 206 al Autostrăzii Soarelui, pe sensul Constanţa - Bucureşti, toaleta străluceşte de curăţenie. Îţi vine să te descalţi şi te uiţi mai atent la încălţările tale, să nu cumva să fii murdar pe talpă. La fiecare oglindă sunt mici buchete de flori colorate, băgate în doze de pepsi sau pahare de cafea de la benzinărie, ce servesc drept vaze. Oglinzile, geamurile, faianţa, gresia şi vasele de toaletă sunt impecabile. Le îngrijesc nişte bărbaţi. Toţi, foşti şomeri din Feteşti, care nu se sfiesc să facă munca unei menajere. „Facem curăţenie aici ca la noi acasă. Ne place când vin femeile şi zic: «Păi aici e mai curat ca la mine în baie!»“, râde Ion Grigore.

Autostrada Soarelui A2 - Grupurile sanitare de la Km 206 Foto Sînziana Ionescu
Autostrada Soarelui A2 - Grupurile sanitare de la Km 206 Foto Sînziana Ionescu

Ion Grigore are 53 ani, iar 33 ani a lucrat la pompe, la îmbunătăţiri funciare. Când s-au făcut restructurări, pe el l-au dat afară. A plecat la o firmă de pază, dar nu era de el acolo, aşa că după câteva luni de şomaj consideră c-a avut noroc că a ajuns la WC-urile de la Autostrada Soarelui, ca angajat al firmei Romprest. Este la a doua tură („48 cu 72“) şi spune că face cu tragere de inimă orice este nevoie, pentru a-şi câştiga pâinea. Inclusiv a curăţa veceuri. „Nu mi-e ruşine să muncesc. Oriunde eşti pus trebuie să îţi faci datoria. Avem şi-un şef de ispravă, care are grijă de toate. Voicu îl cheamă“.

Harnicul domn Fodor

Pe partea cealaltă de autostradă, pe firul spre Constanţa, lucrează deja vestitul domn Fodor. Iordan Fodor. Are 55 ani, este cel mai mare dintre cei 8 fraţi şi are grijă de mama sa în vârstă de 75 ani. Lăcrimează când se gândeşte c-a lăsat-o singură acasă, în locuinţa de pe strada Costache Dascălu nr. 79 din Feteşti. „O dor toate, abia se mişcă. Mai mereu e la doctori, toată pensia de urmaş de la tata, care a fost tractorist, şi-o dă pe medicamente. Dar e bucuroasă că poate merge singură la baie, asta e mare lucru pentru ea, vă daţi seama“, o căinează fiul său.

De când a oprit „Ancuţa“ (n.r. - jurnalista Anca David Titorov de la Reader`s Digest) şi apoi a scris de domnul Fodor pe Facebook, la toaleta de la Km 206 e un du-te vino. Lumea vine să facă poze cu locul unde e mai curat ca la mall. „Aşa-mi zic toţi, că aşa ceva n-au mai văzut. Uitaţi, cu cârpa asta curăţ în fiecare zi faianţa, de câte ori se murdăreşte. Am tot felul de soluţii, parfumuri, arome. Să fie o atmosferă plăcută şi la noi, ce dacă este toaletă publică?“.

Autostrada Soarelui A2 - Grupurile sanitare de la Km 206 Foto Sînziana Ionescu
Autostrada Soarelui A2 - Grupurile sanitare de la Km 206 Foto Sînziana Ionescu

Grădiniţa este îngrijită de ei, cu flori şi legume. Le mai aduce răsaduri şeful lor, le mai cumpără ei. Să le fie drag când vin la muncă, dacă tot stau cu zilele pe-aici. Toată incinta are pet-uri tăiate pe jumătate, care ţin loc de scrumiere. Când termină de fumat, şoferii aruncă chiştoacele unde trebuie, nu pe jos. „90% dintre cei care vin aici se comportă civilizat. Când văd condiţii, respectă locul. Cu ceilalţi 10% e mai greu, că ei strică totul“, clatină din cap Ion Grigore.

„Unora le place doar să strice“

Până şi lor, îngrijitorilor, le este teamă uneori în singurătatea de la Km 206. De aceea, serviciul este doar pentru bărbaţi. „Ni se întâmplă des să sunăm la 112. Pe cei care fură hârtia igienică nu-i mai punem la socoteală. Unora parcă le place să strice dinadins, văd curat şi vor să facă mizerie. Aşa sunt ei. A venit odată un grup de 5-6 indivizi cu maşină de Bucureşti, se duceau la mare. Au intrat la toaletă şi au început să se bată, să arunce unul într-altul cu florile mele. Au făcut o mizerie peste tot, mai mare jalea era pe pereţi, plin de pământ, de frunze, de petale smulse, de zoaie. Le-am zis: «De ce vă bateţi joc?» Mi-au răspuns: «Ce, te mănâncă capul?»“, povesteşte blajinul domn Fodor.

Este beteag de mâna dreaptă şi de piciorul drept, de la nişte fiare care au căzut pe el la service-ul auto la care a lucrat înainte. A învăţat la Constanţa, la Liceul SNC, a făcut armata la Marină, apoi a lucrat la Şantierul Naval Constanţa, ca electromecanic reparaţii utilaje nave bord. La un moment dat n-a mai fost nevoie de el şi a plecat acasă la Feteşti. Nu este căsătorit, n-a fost niciodată. „Au mai fost, aşa... Dar dacă nu s-a înfiripat nimic!“, este resemnat Iordan Fodor.

Autostrada Soarelui A2 - Grupurile sanitare de la Km 206 Foto Sînziana Ionescu

La Romprest lucrează din noiembrie 2014. Şeful de sector, Sile Voicu, îi ia pe toţi băieţii de pe traseu şi îi lasă pe fiecare la obiectiv. Apoi, după două-trei zile, trece şi-i ia înapoi la Feteşti. Sunt 4 pe punctul de lucru şi atât Fodor, cât şi Grigore spun că dacă n-ar fi toţi la fel de gospodari nu s-ar putea face nimic, doar cu munca unuia dintre ei.

Acum, echipa de la Km 206 are motiv de bucurie: tocmai au pus mână de la mână şi au cumpărat din salariul lor minim pe economie un furtun, ca să ude grădiniţa cu pepeni, fasole fideluţă, castraveciori, ceapă, salată şi multe flori. Altfel cărau apă cu găleata şi domnului Fodor îi era tare greu, cu beteşugul lui de pe partea dreaptă. Are o singură rugăminte pentru cei care ştiu acum povestea de pe Autostrada Soarelui: „Oameni buni, dacă vedeţi curat şi vă place ce-i aici, atunci vă rog să păstraţi curăţenie, că vin şi alţii după voi!“.

Şeful parcărilor: „Este munca noastră“

„Eu mă bucur că se vede munca noastră. Nu este rezultatul unui singur om. Am muncitori foarte buni, cu care am pornit la drum atunci când am preluat parcările de pe Feteşti - Constanţa. Era acum 3 ani şi am muncit enorm să le facem aşa cum le vedeţi. Erau toate noi, dar neîngrijite. Noi le-am vopsit, noi am dat cu lavabil. Înainte parcările erau gri, noi le-am făcut albastru cu alb, ca să fie frumos. Eu sunt electrician, am lucrat ca pescar, am fost 11 ani în străinătate. Ce vedeţi în grădinile acelea, aşa este la mine în curte. Le-am spus băieţilor: «Avem doar două variante: Vedeţi trandafirii aceia? Ori îi tăiem de la rădăcină, ori îi udăm». Au înţeles ce vreau să spun. Pentru asta suntem plătiţi cu toţii, ăsta este serviciul nostru“, arată Vasile Voicu, şeful formaţiei de parcări de pe Autostrada Soarelui.

Dacă vrea să menţioneze pe cineva, aceia sunt oamenii cu care a desţelenit parcările de pe A2: Ion Bratu, Viorel Horlea, Gheorghe Vlad, Vasile Gherghescu şi Alexandru Smarsnoi.

Autostrada Soarelui A2 - Grupurile sanitare de la Km 206 Foto Sînziana Ionescu

Vă mai recomandăm

Cum poţi să plăteşti taxa de barieră de la Feteşti pentru Autostrada Soarelui. Plata prin SMS poate fi achitată şi la o zi după ce ai trecut

Comisia Europeană va acoperi retroactiv 305 milioane de euro din costurile de construcţie pentru tronsonul Cernavodă-Constanţa din Autostrada Soarelui

Oaza de civilizaţie de pe Autostrada Soarelui

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite