Eugeniu Albu, cel mai vârstnic masterand de la Arte Vizuale, expune în Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pereţii galeriei de artă de la Tomis Mall Constanţa au înflorit prin picturile lui Eugeniu Albu (75 ani), cel mai vârstnic masterand al Facultăţii de Arte Vizuale de la Universitatea Ovidius.

Un masterand în Arte Vizuale în vârstă de 75 ani expune la Galeria de artă din Tomis Mall Constanţa. Eugeniu Albu, inginer constănţean retras la pensie, a decis să-şi urmeze visul de a studia pictura, astfel că s-a înscris în 2012, la 72 ani, la cursurile de masterat ale Facultăţii de Arte Vizuale din cadrul Universităţii Ovidius. A absolvit masteratul cu notă maximă, iar începutul de septembrie i-a adus bucuria vernisării expoziţiei personale, prima în calitate de artist plastic cu studii desăvârşite.

Eugeniu Albu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar expoziţia sa este intitulată „Arabescuri vegetale“. Tablourile redau flori, frunze şi structuri florale interpretate decorativ către stampa japoneză. Picturile au transparenţă şi prospeţime amintind de tehnica folosită de Cezanne, griuri colorate şi accente de culoare, jocuri de linii şi de culoare, linii curbe şi contracurbe. „Are rafinament şi echilibru, armonie şi forţă“, au remarcat criticii de artă care au văzut expoziţia. Pentru momente de frumuseţe şi de încântare, picturile florale ale lui Eugeniu Albu pot fi văzute la Galeria de artă din Tomis Mall până la 19 septembrie, în luna în care florile din natură prind toamna în culorile lor.

O nouă expoziţie semnată de Eugeniu Albu, „Incursiuni portuare“, poate fi văzută la Galeria de artă de pe strada Ştefan cel Mare nr. 15, vizavi de Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. Picturile expuse pe simezele galeriei Uniunii Artiştilor Plastici Constanţa aduc în prim-plan imagini portuare inspirate din porturile Constanţa şi Mangalia. „Un pretext de joacă plastică dominat de elemente orizontale specifice configuraţiei portului, de la intersecţia bazinului apelor mării cu danele şi vasele găzduite, şi verticalele macaralelor ce predomină atmosfera“, au descris criticii expoziţia „Incursiuni portuare“ a lui Eugeniu Albu.

image

Pensionar, apoi masterand

Inginerul hidrotehnist Eugeniu Albu a ieşit la pensie în 2008. Avea 68 de ani şi muncise o viaţă pe şantierele patriei. Pentru asta se pregătise la o facultate tehnică „de viitor“, apoi îşi întemeiase o familie şi semnase condica zi de zi. La pensie, nu-i mai rămânea decât să culeagă roadele, într-o bătrâneţe tihnită şi plictisitoare.

Eugeniu Albu a rezistat doar un an pe margine. Gândul de a-şi urma pasiunea de-o viaţă a prins formă. În 2009, pensionarul s-a înscris la un curs de pictură. Lecţiile se ţineau la Şcoala de Arte şi Meserii din Constanţa, la clasa profesorului Eusebio Spânu. Mai frecventase înainte un cerc de pictură al lui Gheorghe I. Anghel, prin anii ’70, la Bucureşti, oraş unde a lucrat într-o vreme. Dar era doar pentru plăcerea lui, să facă şi altceva în afara serviciului.

„În timp ce îmi făceam meseria de inginer, funcţionam şi ca «pictor de duminică». Eram la Bucureşti şi primisem alte oferte de lucru prin ţară. M-am întors însă în Dobrogea. Era singura care mă putea repune în inima dragostei natale. Nu întâmplător, aici aveam să mă căsătoresc“, zâmbeşte inginerul-pictor.

Timp de trei ani, Eugeniu Albu a fost nelipsit de la cursurile de pictură de la şcoala de arte. Avea deja însuşite noţiunile de bază despre tehnică, culoare şi lumină, iar şcoala i-a îmbogăţit cunoştinţele. În anul 2012, când a absolvit cursurile Şcolii de Arte şi Meserii, poarta cunoaşterii fusese larg deschisă.

Proaspătul absolvent a decis să meargă mai departe. S-a înscris la masterat la Facultatea de Arte Plastice de la Universitatea Ovidius din Constanţa. În toamna lui 2012, la vârsta de 72 de ani, a fost admis la master cu nota 9,49, iar la sfârşitul lunii iulie a lui 2014, Eugeniu Albu şi-a susţinut lucrarea de disertaţie, răsplătită de comisie cu nota 10.

Dobrogea cea dintâi şi cea de pe urmă

Subiectul favorit al pictorului este Dobrogea, cea care l-a atras necontenit şi i-a modelat viaţa. „Trebuie să mărturisesc că sunt un îndrăgostit de Dobrogea. Iubesc peisajul său spectaculos, dar şi pe cel liniştit, de Dunăre. Sunt îndrăgostit şi de Munţii Măcinului, de scaieţii câmpurilor mărginaşe, de macii iradianţi de bucurie, de marea liniştită sau învolburată, de primăverile cu verdeaţă, de galbenul rapiţei sau de peisajul ceţos al toamnei“, mărturiseşte pictorul.

image

Născut în comuna Nicolae Bălcescu, Eugeniu Albu îşi aminteşte de călătoriile copilăriei, pe care le făcea adesea cu căruţa trasă de cai falnici. „Tata mă lua cu el la târgurile de la Babadag sau de la Medgidia, la sărbătoarea creştină de Izvorul Tămăduirii celebrată în zona Munţilor Măcin şi mai ales la bunicii de la Rasova. Oamenii erau atunci calzi şi afectuoşi, grădinile erau pline de pomi fructiferi şi colinele cu vii argintii“, povesteşte el.

Pictorul a fost fascinat de ceea ce se găsea pe partea opusă a judeţului, pe malul Dunării. „Peisajul de la Rasova mi-a oferit amintiri de neuitat ale copilăriei: trezitul de dimineaţă pe prispa casei, unde dormea toată familia vara, cu reflexiile răsăritului soarelui ce ne mângâiau sufletele şi aerul răcoritor din preajma Dunării. O altă amintire de nepreţuit este livada cu fructe aşezată pe malul abrupt, care mergea până în preajma apei, cu drumurile satului săpate în stratul de loess şi casele căţărate pe dealuri. M-au inspirat priveliştile de-a stânga şi de-a dreapta fluviului, precum şi în susul dealurilor, întreaga frumuseţe a locului“, descrie Eugeniu Albu.

Aproape de faima Balcicului

Artistul vorbeşte despre magia locului care ar putea fi reflectată în lucrări neasemuit de frumoase. Pentru un pictor influenţat de Ion Andreescu, Lucian Grigorescu, Nicolae Tonitza, Nicolae Dărăscu, Gheorghe I. Anghel, Alexandru Ciucurencu, peisajul se dezvăluie altfel.

„De la Ostrov şi până la Cernavodă, Dunărea produce un peisaj de vis, cu forme plastice şi lumină care se reflectă maiestuos pe luciul apei la apus de soare. Aceste calităţi plastice ar trebui explorate şi exploatate prin pictură în aer liber. Zona aceasta poate atinge faima Balcicului, dacă s-ar organiza tabere permanente de creaţie susţinute anual – la Canlia, la Rasova, la Băneasa. În Rasova se mai păstrează încă arhitectura tradiţională a caselor din chirpici cu tâmplărie din lemn cu prispă şi cotlon în curte, cu curcani înfoiaţi şi cocoşi năbădăioşi. În panorama de la Rasova se intersectează relieful verde cu falii ocru-roşcate şi Dunărea cea albastră cu meandrele sale. Peisajul este fascinant şi eu doresc să-l onorez prin ceea ce fac“, explică artistul.

În recuperarea timpului pierdut

Eugeniu Albu a recuperat tot timpul pierdut până acum. Are deja trei expoziţii personale şi şapte participări la expoziţii colective. Are un plan cât de poate de clar, iar viitorul este deja schiţat: „Vreau să pictez cât mai mult. Tot ce-mi doresc este să fiu sănătos. Ştiu că pictatul mă va ţine în viaţă, n-am renunţat nicio clipă la pasiunea mea. Sunt cât se poate de fericit pentru că am reuşit să-mi văd visul cu ochii. Când merg acolo, pe malul Dunării, să pictez, parcă descopăr sensul vieţii“.

Vă mai recomandăm

Un inginer din Constanţa şi-a luat masteratul în pictură la 74 de ani

FOTO Galerie de artă modernă la Tomis Mall. Expozanţi de toate vârstele şi pasiunea lor de o viaţă

FOTO Masterand eminent la Arte, la vârsta de 72 ani


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite