Cu cât se ieftineşte litoralul românesc după 15 august. Cozi uriaşe pe autostradă înspre mare încă din prima zi a săptămânii
0Litoralul se relaxează după minivacanţa de Sfântă Mărie, când preţurile la cazare scad. Prognoza meteo este promiţătoare: vremea de plajă va fi în continuare, iar ca bonus, soarele nu te va mai pârjoli, aerul devine respirabil şi apa mării va fi limpede, numai bună de bălăcit. Litoralul se mai goleşte, intrând în timpul ideal de tolănit pe nisip, fie şi măcar în weekend.
Experţii în turism spun că preţurile pe litoralul românesc scad cu circa 30% după vârful de sezon (15 iulie-15 august).
O cameră într-o pensiune din zona Mamaia Nord-Năvodari este închiriată în această perioadă cu minimum 120 lei/noapte, ajungând până la 500 lei/noapte. O garsonieră nouă (bloc 2019) este dată în chirie cu 350 lei/noapte. Un apartament cu 2 camere are preţul minim de închiriere de 350 lei/ noapte, dar ajunge până la 600 lei/noapte. Cu 800 lei/noapte este disponibilă o vilă cu 3 dormitoare, 2 băi, sufragerie, bucătărie complet echipată şi curte. La fel costă un apartament spaţios de 3 camere. Un apartament cu 4 camere are tarif de 850 lei/noapte, în Mamaia Nord-Năvodari. Preţurile sunt aproximativ aceleaşi în tot restul litoralului, de la Vadu la Vama Veche.
La Hotel Union (3 stele) din Eforie Nord, camera dublă costă 415 lei/noapte, pentru minimum 1 noapte, cu mic dejun inclus; tariful va tot scădea până la 219 lei/noapte în a doua săptămână de septembrie.
La Hotel Atrium (4 stele) din Olimp, pachetul costă 595 lei/noapte pentru sejururi de minimum 5 nopţi şi include cazare şi masă pentru 2 persoane, şezlong la plajă şi la piscină.
La Hotel Opal din Cap Aurora (3 stele), camera dublă costă 336 lei/noapte, pentru 2 adulţi, cu mic dejun şi cină, dacă şederea este minimum o noapte. La Hotel Paradiso (3 stele) din Mangalia, un sejur all inclusive de minimum 6 nopţi costă 582 lei/noapte, pentru 2 adulţi.
Valuri de turişti la fine de august
Românii tocmai s-au relaxat la mare (statistica oficială anuală indică un grad maxim de ocupare a celor 150.000 locuri de cazare de pe litoral) şi s-ar crede că litoralul se va goli de lume. Dar dis-de-dimineaţă, în prima zi de după minivacanţă, Centrul Infotrafic a anunţat, la ora 6.40, că pe Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către litoral valorile de trafic erau crescute, iar pe anumite tronsoane se circula în coloană.
Lunea este schimb de serii de turişti pe litoral, când vin cei care au programat sejurul din vreme. Ajută turismul şi voucherele de vacanţă, pe care le acceptă mare parte dintre unităţile de cazare. Aglomeraţia se crează pe Autostrada Soarelui (A2) în special la Staţia de taxare de la Feteşti, unde majoritatea şoferilor preferă în continuare să stea la cozi kilometrice pentru ghişeul de plată în numerar - ignorând mijloacele electronice - blocând inclusiv porţiunea de preselectare a benzilor de circulaţie. În acest timp, drumul vechi spre mare sau rutele alternative de la Ostrov şi Hârşova sunt libere şi fără ambuteiaje. Un efect de pâlnie se întâlneşte totuşi pe şoseaua litoralului (DN39 Constanţa-Mangalia), la Eforie, unde se circulă greoi.
Ce mai poţi face pe litoral în aceste zile
Litoralul continuă să se distreze, anticipând vara indiană. La Constanţa eşti invitat la un pahar de vin dobrogean, la Festivalul Pontus Euxinus, în Piaţa Ovidiu (22-25 august), unde îşi deschid taraba podgorii de renume, meşteri populari, ansambluri de muzică şi dansuri tradiţionale, cofeturi şi alte bunătăţi cu specific. Tot aici va fi o ediţie specială Festivalul Scoicilor a lui Chef Scărlătescu (29 august-1 septembrie), la cererea publicului.
În sâmbăta de 24 august, Asociaţia Istoria Artei face un tur ghidat la Constanţa, unde specialiştii în patrimoniu te poartă în istoria pitorescului târg populat de atâtea naţii. Edificii ridicate de familia regală, de industriaşi, comercianţi şi armatori, proiectate de arhitecţi legendari ai României (Carol Benisch, Alexandru Orăscu, Ion N. Socolescu, Daniel Renard, Victor Ştephănescu), vor fi vizitate în Constanţa şi în Mamaia.
În Mamaia are loc Festivalul TürkArt (23-25 august) în Piaţeta Casino, cu invitaţi din Turcia (solişti foarte populari şi celebra Fanfară Otomană care avea rol psihologic în războaiele imperiului), muzică, dansuri, costume, gastronomie orientală.
La Vama Veche, lumea se strânge la o cântare folk în serile de 23 şi 24 august, cu Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Emeric Imre, Fără Zahăr, Mircea Baniciu, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Magda Puşkaş, Walter Ghicolescu şa. În Vamă va fi weekendul Nightlosers (24-26 august), care va încinge scena de la Papa la Şoni. În weekendul de 30-31 august, la Vamă se adună greii rock-ului la Rock’s Sat: Phoenix, Cargo, Trooper, Altar, Bucium, Lupu' cel Rău, Bucovina, Iris, Zob, Mike Godoroja & The Blue Spirit, Sanctuar etc. În aceleaşi zile (30-31 august), la Corbu debutează RiseFest, festival cu muzică folk la care cântă Maria Gheorghiu, Daniel Iancu, Krypton Unplugged, Dinu Olăraşu, Marius Baţu şi mulţi alţii.
Pe aceeaşi temă: