Constantinescu: sfârşitul unui deceniu de circ la cârma Constanţei. Istoria unui trio care a abuzat ţărmul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a început oficial executarea pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de Curtea de Apel Constanţa. Fostul baron de la malul mării mai are o mulţime de dosare penale şi procese pe rol, iar timpul petrecut după gratii s-ar putea prelungi.

Nicuşor Constantinescu (49 de ani), fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a primit joi, 29 iunie, prima condamnare definitivă la închisoare. Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis ca fostul baron de la malul mării să stea cinci ani după gratii.

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2014, pentru abuz în serviciu în formă continuată, după ce mai mulţi ani n-a alocat niciun leu Centrul Militar Zonal Constanţa, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa.

Începând cu anul 2009, CJ Constanţa a încetat să mai aloce bani către instituţia militară din subordine, unde nu s-au mai putut cumpăra consumabile, pornind de la corpuri de iluminat, până la materiale igienico-sanitare, şi nici materiale pentru întreţinerea autoturismelor instituţiei. În 2010, s-a reziliat şi contractul cu firma care asigura service-ul sistemelor de securitate, iar ulterior Constantinescu a dispus rezilierea contractului de pază a sediului centrului.

Reprezentanţii Centrului Militar Zonal Constanţa spun că, prin nefinanţarea activităţii instituţiei militare, practic s-a atentat la siguranţa naţională. Aici sunt pregătiţi toţi rezerviştii pentru mobilizarea Armatei. Centrul Militar Zonal trebuie să ştie pe ce se bazează în cadrul unui atac armat, sau în cazul unei calamităţi naturale.
 

Sentinţa definitivă la cinci ani de închisoare vine la o zi după ce Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, după ce a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian în judeţul Constanţa. Decizia nu este definitivă şi va putea fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Totodată, instanţa l-a obligat să plătească 17.000 euro daune morale.

Dosare fără număr

În cele trei mandate pe care le-a avut ca preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a adunat mai multe dosare penale. Cel mai vechi dosar, cel al retrocedărilor ilegale al unor terenuri în care este judecat alături de Radu Mazăre şi alţi angajaţi ai Primăriei Constanţa, este încă pe rol. La începutul acestei săptămâni, cauza s-a amânat pentru a 89-a oară din cauza unei greşeli a grefierei de şedinţă care nu a citat părţi din dosar. Cauza veche din 2008 priveşte atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa şi Mamaia, plajă şi faleză. Prejudiciul a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro.

Nicuşor Constantinescu este acuzat într-un alt dosar că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în altul de multiple infracţiuni de abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese. Alături de el mai este învinuit şi fostul producătorul general TVR Cristian Zgabercea.

Procurorii îl mai acuză pe Constatinescu că a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 lei.

image

Un alt dosar în care fostul preşedinte al CJ a fost trimis în judecată se referă la elicopterul SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, la 15 decembrie 2014. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, după ce a dat elicopterul, ilegal, unei socităţi comerciale, deşi în caietul de sarcini se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă.

Parcursul unui baron 

Nicuşor Constantinescu s-a născut la 29 octombrie 1966, la Ploieşti. După Revoluţie, a absolvit Institutul de Marină Civilă Constanţa, acolo unde s-a împrietenit cu Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, cu care avea să întemeieze imperiul Conpress Holding.

La începutul anilor `90 au înfiinţat un ziar săptămânal, Contrast, ce a stat la baza întregii lor construcţii media. S-au extins apoi în turism, cumpărând hotelul Flora din Mamaia şi deschizând Copacabana pe plajă.

În anul 2000, s-au hotărât să intre în politică. Ca independent, Nicuşor Constantinescu a obţinut un mandat de consilier local în 2000, iar în 2004 a devenit consilier judeţean, fiind votat apoi preşedinte de Consiliu Judeţean. 

image

În lipsa unei opoziţii la Constanţa, trio-ul vestit a făcut legea. Controlau totul: de la economie la presă, de la turism la sănătate. Au vrut să pună mâna şi pe Portul Constanţa, ultimul bastion, însă în ciuda presiunilor el a rămas independent de gruparea Mazăre. 

Dacă Radu Mazăre s-a dat în spectacol ori de câte ori a avut ocazia, nici viaţa lui Nicuşor Constantinescu nu a fost departe de circ. Memorabilă rămâne noaptea din 2006, când acesta a adormit buştean la volanul Jeep-ului său, într-o intersecţie din centrul Constanţei. Nu a putut fi trezit cu niciun chip, astfel că oamenii lui au spart geamul şi au intrat în maşină. Tulburat şi confuz, preşedintele CJC a fost dus acasă. Prietenii săi au pus acest fapt pe seama stării lui de sănătate. 

De-a şoarecele şi pisica cu autorităţile 

Când acuzaţiile de corupţie au început să curgă, Constantinescu a încercat să scape jucându-se cu autorităţile de-a şoarecele şi pisica. În 2014, procurorii i-au permis să meargă în SUA pentru a se opera de cancer la prostată, cu obligaţia de a reveni pe 11 iunie. Cum nu a venit la termenul stabilit, procurorii au cerut arestarea lui. În perioada cât a fost internat, marelui baron i-a schimbat pamperşii însuşi Cristian Zgabercea, la acea vreme producător general al TVR. 

După ce i-a expirat viza de şedere în Statele Unite ale Americii, el s-a dus în Turcia, unde a fost capturat, în baza mandatului internaţional de arestare care a fost emis pe numele lui. La întoarcerea, a fost reţinut pe Aeroportul Otopeni. 

Nicuşor Constantinescu, amendat după ce a făcut scandal la Curtea de Apel Bucureşti. El a fost adus pe o targă în sala de judecată şi a refuzat audierea
Nicuşor Constantinescu, amendat după ce a făcut scandal la Curtea de Apel Bucureşti. El a fost adus pe o targă în sala de judecată şi a refuzat audierea

În timpul proceselor, Nicuşor Constantinescu s-a comportat în faţa magistraţilor fără lipsă de respect, crezându-se în faţa subordonaţilor pe care i-a avut la Consiliul Judeţean Constanţa. La începutul lunii iunie, în sala de judecată a ţipat la judecător, a refuzat să dea declaraţii, primind în total amenzi în valoare de 4.000 de lei. Câteva zile mai târziu, a recidivat. „Am venit cu branula cu nitroglicerină de la Poarta Albă. Am fost luat cu japca de DNA din Spitalul Judeţean Constanţa şi dus cu branula, cu monitoarele la Poarta Albă. Pe viaţa mea nu aveţi voie să faceţi experimente“, a spus Constantinescu.

Şedinţa de judecată a fost suspendată şi reluată după un sfert de oră, pentru ca Nicuşor Constantinescu să primească îngrijiri medicale. La reluarea procesului, judecătorul l-a întrebat pe Nicuşor Constantinescu dacă în pauză a consumat Coca Cola şi de ce a făcut acest lucru. „Ce calitate aveţi să-mi spuneţi acest lucru, sunteţi doctor? Nu am interdicţie de a bea Cola“, a replicat Costantinescu.

În prezent, Nicuşor Constantinescu se află în arest preventiv. Măsura a fost luată după ce acesta a lipsit de la toate termene de judecată pe motiv că este suferind şi că nu se poate deplasa, însă a apărut în public în luna mai la aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Institutului de Marină Constanţa.

Cum i-a jucat pe degete Nicuşor Constantinescu pe
magistraţi. Lovit de boli numai în zilele de proces
Cum i-a jucat pe degete Nicuşor Constantinescu pe magistraţi. Lovit de boli numai în zilele de proces

În războiul său cu legea, baronul a atras şi medici renumiţi. Raluca Parepa şi Marius Ţoringhibel, care l-au internat în spitalul din Constanţa, s-au ales cu dosar penal pentru favorizarea infractorului. Conform DNA, era obligatorie internarea sa într-una dintre unităţile medicale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite