Constanţa, copleşită de Codul portocaliu. Drumul European 60 este blocat parţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa, drum european - DE 60 - parţial blocat la Ovidiu FOTO Adrian Boioglu
Constanţa, drum european - DE 60 - parţial blocat la Ovidiu FOTO Adrian Boioglu

Codul portocaliu pune în dificultate judeţul Constanţa. Ploaia torenţială ţine din weekend şi va mai dura până miercuri. Combinată cu vântul de Dobrogea, ploaia lasă fără curent şi fără apă localităţi din judeţul Constanţa, dar şi zone din reşedinţa de judeţ.

Reţeaua de energie electrică este avariată, ceea ce produce nefuncţionarea pompelor de apă. Mai multe gospodării din Constanţa şi Lumina sunt inundate. În Constanţa, doi copaci au căzut pe strada Traian, avariind maşini şi blocând circulaţia. În Mamaia, scena din aer liber este distrusă. La Ovidiu, Drumul European 60 este blocat parţial de mâlul şi piatra care au alunecat de pe maluri, din cauza şuvoaielor de ploaie.

Până la ora actuală, în cursul zilei de marţi, 1 octombrie, la dispeceratul RAJA s-au primit 49 reclamaţii. În municipiul Constanţa, cele mai multe sesizări au venit din cartierele CET, Coiciu, Tomis Nord - zona Penny Market, Palas, zona Centrală - Piaţa Griviţei.

În Năvodari s-au primit sesizări de pe strada Crăiţei, iar la Medgidia - de pe strada Poporului. Toate aceste reclamaţii au vizat sistemul de canalizare stradal. Echipele RAJA sunt pe teren pentru remedierea avariilor. În Lumina, echipele RAJA intervin pe strada Gării, la cele două gospodării de la numerele 2 şi 16.

De la ora 10.55, sursa de apă Tătaru este lipsită de energie, fiind afectată alimentarea cu apă a localităţilor  Tătaru şi Ciocîrlia de Jos. De la ora 10,55, este lipsită de energie şi sursa Vârtop, care asigură alimentarea cu apă a localităţilor Pecineaga, Albeşti şi Vîrtop.

În continuare, satul Oituz şi zona de la intrarea în localitatea Mihail Kogăîlniceanu sunt lipsite de apă potabilă din cauza avariei la liniile de alimentare cu tensiune de la staţia de pompare Cota 20 Ovidiu.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că în judeţele Constanţa şi Tulcea, precum şi Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Teleorman, Giurgiu, Ilfov – inclusiv municipiul Bucureşti, ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi pe arii extinse 60 l/mp şi izolat 80 l/mp. Până miercuri, 2 octombrie, ora 2, procesul de răcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi cele centrale, unde frecvent temperaturile diurne se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.

Codul portocaliu reprezintă avertizarea de prognoză a unor fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri pe râurile mici. Sunt prognozate creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri  din Bazinul Hidrografic Dobrogea Litoral, cu depăşiri ale cotelor de inundaţie.

image

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral atenţionează populaţia să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprinse de viitură. Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole  - baraje mici trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.

e 60 blocat

Vremea afectează şi traficul de pasageri. O navă americană de croazieră nu a putut acosta în Portul Constanţa din cauza vremii, astfel că a fost redirecţionată spre Nessebar - Bulgaria. Pe Podul de la Agigea, circulaţia se desfăşoară anevoios. Oamenii sunt siliţi să treacă podul pe jos, pentru că microbuzele de pasageri nu mai au voie să traverseze.

Marea este intens agitată, având gradul 5-7 la coastă şi 6-8 în larg, ceea ce a determinat închiderea porturilor maritime Midia, Mangalia, Constanţa şi Portul fluvial Constanţa Sud Agigea pentru traficul naval, fiind sistate şi operaţiunile de încărcare/descărcare marfă.

Agenţii economici afectaţi de aceste fenomene meteorologice trebuie să ştie că pot activa clauza de forţă majoră făcând o solicitare Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa. Instituţia eliberează avize ce atestă evenimentul generator de forţă majoră. Rolul acestor avize este de a exonera de răspundere contractuală partea care invocă evenimentul de forţă majoră, urmare a căruia s-a aflat în imposibilitate fortuită de a-şi îndeplini - total sau parţial - obligaţiile asumate prin contractele aflate in derulare.

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură are competenţa exclusivă de a aviza cazurile de forţă majoră, pe raza judeţului Constanţa. Aceste avize pot fi solicitate Direcţiei Juridice şi Arbitraj din cadrul CCINA Constanţa: telefon 0241.619854.

Vă mai recomandăm

Bilanţ de Cod portocaliu. Ravagiile făcute în judeţul Constanţa

Navă americană de pasageri, redirecţionată spre alt port din Marea Neagră

INFOGRAFIE Podul de la Agigea se închide. Un drum de 10 minute va fi parcurs într-o oră şi jumătate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite