Ce se întâmplă cu faleza din Costineşti. Imagini cu starea ei de degradare
0Ultimele lucrări de stabilizare a ţărmului mării în zona falezei Costineşti au avut loc în 2012, dar şi acelea au fost cu caracter provizoriu.
Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), instituţia care se ocupă de litoralul românesc, a precizat că anul acesta se va lucra la întocmirea Studiului de Fezabilitate pentru refacerea falezei din Costineşti.
„Deja am alocat fondurile necesare pentru refacerea studiului de fezabilitate anul acesta, lucru prioritar pentru începerea lucrărilor. Trebuie neapărat să reuşim să punem în mişcare acest proiect de reabilitare, deoarece de el depinde siguranţa constănţenilor care locuiesc în zonă dar şi o mai bună promovare a turismului în Costineşti. Cu toate că zona falezei, unde există pericol de prăbuşire, este închisă, mulţi inconştienţi se aventurează sub plăcile şi grinzile grele de sute de kg, pentru amuzamentul propriu”, scrie Bogdan Bola.
Directorul ABADL mai arată că ultimele lucrări de stabilizare a ţărmului mării în zona falezei Costineşti au avut loc în 2012, dar şi acelea au fost cu caracter provizoriu. „Starea falezei s-a agravat însă extrem de mult în iarna anului 2018-2019, când fenomene hidrometeorologice complexe au dus la punerea în pericol a stabilităţii întregii faleze şi a construcţiilor din zonă. De atunci, se întâmplă des fenomene de alunecare şi de prăbuşire a falezelor, care, în contextul nerealizării de urgenţă a lucrărilor de stabilizare, conduc la un impact negativ asupra ţărmului mării.”
Faleza Costineşti FOTO: Bogdan Bola
Încă din anul 2018 ABADL a elaborat un proiect „Reabilitare Faleză Costineşti - Zona Centrală", care a primit aviz pozitiv de la Administraţia Naţională „Apele Române". În acelaşi an, Ministerul Apelor şi Pădurilor dă şi el aviz favorabil cu observaţia că proiectul este "condiţionat de existenţa sursei certe de finanţare [...] în vederea contractării serviciilor de proiectare".
Toate aceste documente, plus multe alte situaţii din teren, au fost transmise în cursul anului 2019 către Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Mediului şi Ministerul Finanţelor Publice. „Inexplicabil, cu toată gravitatea situaţiei, în luna august suntem înştiinţaţi de ANAR că proiectul de promovare a unei hotărâri de guvern, în regim de urgenţă, pentru îndepărtarea şi prevenirea efectelor inundaţiilor a primit aviz negativ din partea Ministerului de Finanţe”, mai scrie Bogdan Bola.
Faleza Costineşti FOTO: Bogdan Bola
Pe aceeaşi temă: